KVEITE: Dette er en god måte å gjøre kveita god på. Foto: Christopher Sjuve
KVEITE: Dette er en god måte å gjøre kveita god på. Foto: Christopher SjuveVis mer

Ukemeny med mye snadder

Middagsoppskrifter for resten av uken.

En deilig, blank og (nesten) urørt uke ligger foran oss. Som et fjernt, snødekt fjell eller, tja, en vichysoisse (potetsuppe) som venter på at noen bryte overflaten og ta den første sjeen.

Rundt regna er det en uke siden forrige ukemeny. Jeg sier det først som sist: Dersom du blir sulten av all matpraten, men har flat lommebok finner du en ukemeny med middager til 350 kroner for en uke her.

Denne ukas meny er variert og morsom, tør jeg påstå. Noen retter er litt mer avanserte enn andre - og på veien fra til søndag kan du plukke opp et godt mattriks eller to...

Mandag

Og så til dagens! Først ut er nemlig en herlig linsesuppe. For dem som ikke har laget det før og kvier seg (kjenner følelsen...) så er det altså ikke noe som skiller linsekoking fra riskoking - i prinsippet. Noen linser bør riktignok bløtlegges i vann først, men det er stort sett ikke nødvendig. Denne enkle linsesuppa er klassisk og den røde fargen kamuflerer friske grønnsaker som selleristang, gulrot og hvitløk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag

Hold deg fast! Dekk bordet! Denne tirsdagen blir antakelig bedre enn forrige - for i dag skal kveita på bordet. Fisken bakes i ovnen og imens lager du tilbehøret som er smørstekte, finhakkede grønnsaker. Til fisken smaker det ypperlig med en herlig gulrotsalat.

Onsdag

Noen dager i uka er gjerne med hektiske enn andre (som for eksempel Rita påpekte på Facebook-siden). Dagens middag kan legges til den dagen det passer best for deg.

Det er praktisk og lettvint å lage en sandwich som er litt mer enn en kjip blings. Så derfor foreslår jeg å legge seg i selen dage før og lage en herlig landgang med kjøttboller og pesto. Synes du det også blir for mye kan du sjekke ut french toast eller toast i vaffeljern.

Torsdag

Kok sammen masse grønnsaker, for eksempel grønne bønner, nepe, gulrot og sukkererter. Visp sammen en saus på to ingredienser og stek litt laks. En variant av den oppskriften finner du nedenfor!

Fredag

Jeg stemmer for empanadas på gudskjelov-kvelden. Jeg snakker om små, deilige, sprø, krydrede godbiter som du setter i ovnen noen minutter før dere skal spise.

Lørdag

På biffdagen er det biff! Om det blir indrefilet eller entrecote (eller de itt rimeligere stykkene mørbrad og flatbiffen) blir opp til deg, men her kommer tipset: Lag deg litt deilig kryddersmør på forhånd - så blir det kulere og enklere å servere. Og så trenger du bare den nye fabelaktige potetsalaten så er du i havn.

Søndag

Når jeg tenker på hvor inderlig glad jeg hadde blitt om noen hadde invitert meg på en herlig coq au vin på søndag, så er det opplagt at det blir denne ukens avslutning. Servert med foccacia-brød til...

Ha en god uke!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (7800 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Sjuves kryddersmør
Originalen heter Beurre Maitre d'hotel og består av smør, persille og sitronsaft. Her er en annen variant.

INGREDIENSER
150 g smør
1 ts tørket timian
1 ts tørket rosmarin
1 ts tørket estragon
1 ts hakket sitronskall
2 ss sitronsaft
pepper

FREMGANGSMÅTE
Mos sammen smør med alle krydderiene. Legg det på bakepapir og rull det sammen til en pølse.
Sett i kjøleskap. Skjær skiver og bruk det på fisk, grønnsaker, biff og kylling.
Linsesuppe med stekt pølse Supper

Linsene blir gode med denne oppskriften.

INGREDIENSER

200 g linser, gjerne røde
1 stk løk
1 fedd hvitløk
1 stk gulrot
10 cm selleri
1 bokser tomat
vann
2 ss flytende buljong
20 cm chorizopølse (spansk pølse)

FREMGANGSMÅTE
Hakk løken og stek den gyllen i stekepanna.
Hakk gulrot, selleri og stek det i noen minutter sammen med løken. Knus hvitløken og ha det i stekepanna i ett minutt. Ha i tomatene.
Ha i linsene (NB! noen linser må bløtlegges før de kokes), buljong og vann. La det koke i ca 20 minutter eller til linsene er kokt. Om det blir for tykt kan du ha i litt mer vann.
Kjør det glatt med med stavmikser. Stek raskt noen pølsebiter og servér suppa med pølser på toppen. Pynt eventuelt med litt timian.
Coq au vin Hovedretter|Supper

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

INGREDIENSER
1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)
3 stk løk
3 stk gulrøtter
2 fedd hvitløk
2 stilk stangselleri
3 ss cognac
1 fl hvitvin eller rødvin
4 sk tykt bacon
2 ss mel
2 stilk timian
2 stk laurbærblad
150 g champignon
10 stk småløk
salt og pepper
olje

FREMGANGSMÅTE
Del kyllingen i lår og bryst. Del lår og bryst i to. Ha beina og avskjær i en kjele sammen med en løk og en gulrot som er delt i fire. La det koke til du trenger det.

Stek det tykke baconet i noen minutter i en kjele. Fjern baconet (ikke kast det). Ha i kyllingbitene. Krydre godt med salt og pepper og stek dem gylne (det blir vanligvis litt trangt i pannen. Legg kyllingen sammen med baconet. (For all del: Ikke vask kjelen!).

Skjær resten av løken og gulroten, og selleristangen, i grove biter. Ha dette i kjelen hvor du stekte kyllingen og bacon. Stek til løken er blank under omrøring. Ha eventuelt i litt olje. Knus i hvitløken og la den steke med i ett minutt (må ikke svi seg).

Ha i bacon og kylling i kjelen og bland godt. Rør inn melet og la det steke i to minutter under omrøring. Ha i cognac, vin, timian og laurbær. Ha i så mye du vil av den kraften du koker på beina (med løk og gulrot).
La det syde i ca 40-60 minutter, men gjerne lenger.

Smelt smøret i en liten kjele og stek småløken og soppen som du hakker grovt. Ha det i kjelen.
Om det er for tynt kan du ha kyllingen ut av kjelen, sette opp varmen og la det koke seg tykt under omrøring. Ha i kyllingen og servér. Gjerne med kokte poteter.
Kveite med godt tilbehør Hovedretter

Her finner du skikkelig godt tilbehør til kveita...

INGREDIENSER
2 sk kveite
salt og pepper
olivenolje
1 stk paprika
7 fedd hvitløk
2 ss persille, hakket
1 stk sitron

FREMGANGSMÅTE
Forvarm ovnen til 220 grader.
Del paprikaen i fire, fjern det hvite. Legg paprikaen med skinnsiden opp på et stekebrett og sett det øverst i ovnen. Sjekk etter 10-15 minutter. Når paprikaen blir svart i skinnet tar du den ut. Fjerne det svarte og sett paprikaen til side. 
Senk ovnstemperaturen til 160 grader.
Fjern skallet fra hvitløkfeddene. (Det er lettere om du koker dem i to minutter og legg dem i kaldt vann først). Stek dem i olje på lav temperatur i ca 10-15 minutter. De må ikke svi seg.
Hakk paprika og hvitløk. Bland inn hakket persille og hell over litt olje, salt og pepper. Skvis over litt sitronsaft.
Ha litt olje i en ildfast form. Legg i kveiteskivene og bak i ovnen i ca 20 minutter (du kan bruke steketermometer - fisken er ferdig på 50-60 grader).
Legg paprikablandingen på fisken og servér.
Sandwich med kjøttboller og pesto Smørbrød/sandwich

Et alternativ til matpakke. Og den kan brukes som hurtigmat de dagene du ikke rekker middag.

INGREDIENSER
1 stk baguetter
5 stk kjøttboller
3 ss pesto
1 stk tykk skive ost (gjerne jarlsberg)

FREMGANGSMÅTE
Del bagetten i to på langs. Fjern det meste av innmaten.
Fyll med pesto. Ha i kjøttbollene (del dem i to om de er for store.
Legg på osteskiven. Du kan grille den lett i ovnen (eller: dersom du tar den med på jobben kan du varme den i micro´n om du ikke synes det blir for bløtt).
Legg på topplokket.
Empanadas Hovedretter|Tapas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

INGREDIENSER
1 bokser bønner
0,5 kg kjøttdeig
1 ts kumin
0,5 ts chilipulver, eller mer
1 ts korianderpulver
1 stk løk
2 fedd hvitløk
50 g ost, revet
koriander eller persille
salt og pepper
paideig, nok til 15 stk (ca like mye som tre pizzadeiger)
1 bokser tomat

FREMGANGSMÅTE
Hakk løken. Stek den gyllen i olje.
Ha i kjøttdeigen, kumin, chilipulver og korianderpulver. Del opp kjøttdeigen mens du steker den.
Når kjøttdeigen er stekt, knus hvitløken og ha i stekepanna og la det steke i noen sekunder (må ikke svi seg) før du har i bønner (uten sausen fra boksen) og tomatboksen.
La det koke til det ikke lenger er rennende.
Bruk ferdig paideig/butterdeig. Kjelve ut paideigen og stikk ut rundinger (for eksempel med en skål). Legg en spiseskje med kjøttsausen på paideigen.
Brett over paideigen slik at den blir en halvmåne. Bruk en gaffel til å klemme igjen endene.
Stek i ovnen i ca 6-7 minutter på 180 grader, eller til de er gylne.
Strø over revet ost og koriander eller persille ved servering.
De er kjekke å lage på forhånd. Så kan du steke dem når gjestene kommer.


Lekker laks med gode grønnsaker Hovedretter|Forrett/smårett

Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...

INGREDIENSER

1 bit laks, en lang skive pr porsjon
2 ss erter (gjerne frosne
1 ss hakket rødløk
0,5 stk liten nepe
1 ts lakserogn eller ørretrogn
4 stk grønne bønner
2 stk sukkererter
0,5 ss sennep, grov eller fin
1 ts timian, frisk
2 ss olivenolje

FREMGANGSMÅTE
For å legge opp denne retten som på bildet trenger du en rund form (kalles ofte en bakering. Det er simpelthen en rund pepperkakeform).
Begynn med fisken: Bruk en kniv og skrap av skjellene på skinnet. Varm opp en stekepanne med litt olje og smør. Legg i ringen og legg fisken i en sirkel med skinnsiden ut (ikke viktig om fisken ikke går helt rundt). Stek fisken ferdig på lav varme.
Mens fisken steker gjør du klar grønnsakene:
Pisk sammen sennep og olivenolje i en stor bolle. Sett til side.
Kok opp vann med litt salt. Ha i løken og la det koke fem minutter.
Del opp nepe, grønne bønner, sukkererter i små biter. Ha de hakkede grønnsakene og ertene i vannet og kok videre i to-tre minutter. Sil av. Ha grønnsakene, men spar noen, i bollen med sennep/olje. Vend godt rundt med hakket timian.
Løft fiske med ringen over på en tallerken (bruk en bred stekespade). Legg grønnsakene som er vendt i sennepsblandingen i ringen sammen med fisken. Legg de andre grønnsakene på toppen. Trykk forsiktig ned.Legg på noen ørret- eller lakserogn på toppen.
Løft av ringen, forsiktig. Servér straks.