Ukemeny med sommermat

Tid for grilling og spekemat.

SOMMERMAT: Spekeskinke er lettvint middag.  Foto: Erik Hannemann
SOMMERMAT: Spekeskinke er lettvint middag. Foto: Erik HannemannVis mer

Ifølge værmeldingen har sommeren kommet. Her i landet må vi ta vare på den, for det kan godt hende at dette er alt vi får.

DUKKAH: Den nye dippen kan brukes til brød, grønnsaker, kjøtt og fisk. Foto: Erik Hannemann
DUKKAH: Den nye dippen kan brukes til brød, grønnsaker, kjøtt og fisk. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Derfor har jeg laget en ukemeny som det oser sol, bading, solkrem og sommer av!

OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med sitron og pinjekjerner - og parmesan.  Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med sitron og pinjekjerner - og parmesan. Erik Hannemann Vis mer

Spekeskinke er for mange synonymt med sommer. Det er forbløffende hvor godt det er med god, salt mat i varmen. Derfor spiller spekematen flere roller i denne ukemenyen. Det gjør selvsagt også grillen.

Mandag: Stekt kjøtt med dukkah Jeg klinker til med grillmat med en gang! Hva slags kjøtt du griller er ikke så viktig; lammekjøtt, svinekjøtt eller kylling. Her er det tilbehøret som er morsomt. Du følger godt med om du vet hva «dukkah» er, men det er altså en god krydderblanding som man bruker til å dyppe kjøttet i (eller brød, fisk, grønnsaker). Og her kommer poenget: Grill kjøttet, skjær det opp i biter, dypp det i olivenolje og så i dukkah.

Til dette kjøttet lager du en liten herlighet - nemlig spekeskinke med gratinert blomkål. Den fungerer også som saus.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

Tirsdag: Grillet laks med kult tilbehør Det enkleste er ofte det beste. Det er i alle fall sant med laks på grillen. Når du ser hvordan Bent Stiansen griller laksen, er det vanskelig å ikke sette pris på enkelheten. Stiansen lager fileter av en hel fisk, men du kan selvsagt kjøpe ferdige biter.

Til denne laksen lager jeg et svært enkelt tilbehør: Kålrulader! Og da mener jeg enkle kålrulader. Kok store blader av nykål et par minutter og rull noen skiver med spekeskinke rundt. Voila!

Onsdag: Sommerlig potetsalat Det blir ikke sommerstemning uten potetsalat. Denne varianten er grønn, kul og god med masse pesto! Pesto lager man vanligvis som en saus til pasta, men her har den altså havnet i en skål med deilige poteter.

Hva man lager til dette? Tja, her fungerer nesten all slags grillet kjøtt og fisk - så jeg oppfordrer til slå seg løs!

Torsdag: Grillet bruschetta «Ventepølse» heter bruschetta fra nå av. Og det lages på følgende vis: Pensle brødskiver (gjerne landbrød) inn med olivenolje, legg dem på grillen til de får skorpe og gni med litt hvitløk. Legg på tomatskiver, kanskje litt basilikum eller andre urter.

I oppskriften nedenfor finner du en utvidet utgave med spekeskinke og tomat, men det viktigste er at det er lett å lage.

Fredag: Pasta Man kommer fort i det italienske hjørnet når sommeren kommer. Og dermed kommer pastaen også på bordet.

Denne retten er en slank slektning av pasta carbonara, hvor du får smaker fra sitron, pinjekjerner, parmesan og timian. Sommer, flott og enkelt.

Lørdag: Makrell med den beste potetsalaten Å grille makrell skaper umiddelbar sommerstemning. Det enkleste er å bruke en grillrist som du får hele fisken inn i og som man legger på grillen. Da er det ikke fare for at den henger seg fast i grillristen.

I oppskriften er makrellen opprinnelig servert med multer og rømme. Det er supert (og må prøves!) , men til denne makrellen skal jeg lage den aller beste potetsalaten jeg vet om - og det er denne med pinjekjerner og grønne bønner.

Søndag: Lammelår med ratatouille Du kan si hva du vil, men denne søndagen skal jeg forsøke meg på å grille et helt lammelår. Igjen støtter jeg meg på Bent Stiansen.

Jeg serverer lammekjøttet med en nydelig ratatouille.

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.