Ukemeny med spenstig mat

Uka blir fin med koteletter, indisk mat og en kul ribbe.

Nå er den her igjen! Mandagen, altså. Og jeg har laget en splitter ny ukemeny som du kan kose deg med.

OPPSKRIFT PÅ EGG I FORM: En liten herlig pariserrett med egg i form. Foto: Clotilde Dusoulier
OPPSKRIFT PÅ RIBBE: Her er en oppskrift på ribbe som ikke ligner på ribba du spiser på julaften. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ HVITLØKSBAGUETTE: Har du glemt hvor godt det er? Foto: Erik Hannemann
POTETPANNEKAKE: Potetpannekake er overraskende lett å lage. Prøv selv! Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ SVINEKOTELETT: Det er faktisk enkelt å få svinekoteletten rund - og god. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ TAPAS: Denne tapasen er en av de enkleste. Og beste. Foto: Erik Hannemann
INDISK: Dette er en av de store, klassiske rettene fra India, biryani. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT MED KVEITE: Dette er en god måte å gjøre kveita god på. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ AGURKSALAT: Slik blir agurksalaten bedre.Mye bedre. Foto: Christopher Sjuve
NACHOS: Perfekt og kul hverdagsmiddag. Foto: Erik Hannemann

Uka blir alltid bedre om maten er godt planlagt. Da er det også lettere å få variert mat. Da kan du for eksempel se at det er passe antall middager med fisk.

Her er den nye ukemenyen:

Mandag: Oeuf cocotte med hvitløksbaguette Vi begynner uken med en liten, herlig rett som kan varieres i det uendelige. Prinsippet er å blande grønnsaker med crème fraîche, legge dem i en liten, ildfast form, knekke i ett og sette det i ovnen. Dette forslaget er med stekt bacon, squash og litt ost.

Og hva serverer du til? Jo: Hvitløksbaguetten er tilbake! Og du verden så god den har blitt...

Tirsdag: Svinekoteletter: med potetpannekake Svinekoteletter kan være helt dagligdags, eller de kan være slik som disse: Godt krydret og helt ugjenkjennelige. Og så serveres de med en nydelige potetpannekake som er lett å variere ved å ha i for eksempel fennikel, sellerirot, pastinakk eller andre grønnsaker.

Onsdag: Tunfisk med aioli Alle som lager dette blir begeistret. Jeg spiste det første gang som en gratis-tapas på en strandbar i Andalucia. Jeg gledet meg til lage det hjemme, men det var egentlig ikke tenkt som noe annet enn hemmelig hjemme-alene-mat. Men, det uunngåelige skjedde: Noen oppdaget min guilty pleasure og siden har den gått sin seiersgang. Ja, du må kunne lage aioli - men det er lett...

Torsdag: Kveite - med agurksalat Veldig mange fiskedisker er et trist syn. Veldig ofte møter vi på laks, sei og litt røkt kolje. For å bidra til lystigere fiskedisker med større utvalg forsøker jeg alltid å kjøpe "de andre" fiskene: flyndrer (som du lager slik), en isgalt eller kanskje en uer? Kveite begynner å bli vanlig. Ofte kommer den i skiver (så det litt vanskelig å oppdage at dette også er en flyndre, men det er det altså!). Kveita krever én ting av deg: oppmerksomhet. For den blir tørr og trist om den bakes for lenge.

Servér den med en herlig agurksalat - med masse mynte...

Fredag: Nachos Så var det momsefredag! Og vi feirer med rykende varm og krydret nachos med smeltet ost. Enkelt - og genialt! Og det for noen blitt smaken av fredag.

Lørdag: Biryani Er du glad i indisk mat finner du masse godt her. En av mine absolutt favoritter er biryani. Det tar litt tid, men det er jo tross alt lørdag. Stek potetterninger gylne (de har du over til slutt). Stek løk og ingefær i masse krydder og tomater før du har i kyllingen. Dette er en smaksbombe.

Søndag: Ribbe med honnig og soya Det er en stund til vi skal spise den klassiske ribba, så vi får tjuvstarte med noe annet. En liten tvist. Denne lekkerheten lages med soya og honning. Jeg foreslår å lage en godt krydret ris til, så er vi sikre på at vi ikke kommer i julestemning for tidlig.

Les også:
De deiligste eplekakene
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her