Ukemenyen som smaker godt

Her er alle oppskriftene du trenger.

Ny uke og blanke tallerkener! Det er bare å innse det: Jo bedre mat du klarer å få på tallerkenen, desto bedre blir uka.

I et svensk ordtak heter det at å tenke rett er stort - men større er å tenke på dagens rett.

Og nå skal vi tenke på en hel ukes middager.

Mandag: Kjøttkaker Først ut er kjøttkaker. Det er umulig å bli lei av dem. I mine kjøttkaker finner du litt muskat og ingefær - og da smaker de temmelig likt de som ble servert hjemme hos meg, og de som ble servert hjemme hos hun som lagde dem til meg da hun var liten. Som er en tungvint måte å si: Det var slik bestemor lagde dem.

Hva serverer man til kjøttkaker? Klassisk tilbehør er selvsagt poteter og en deilig brun saus. I tillegg vil man kanskje ha litt sunn brokkoli for å få orden i helseregnskapet. Her er tre eksempler på hvordan brokkoli blir godt.

Tirsdag: Enkel fiskesuppe med lokk Tirsdag er det duket for suppe. Denne enkle hverdagsvarianten lages ved å steke litt grønnsaker, koke en god kraft og helle kraften over rå fiskebiter. Frossen fisk kan også brukes (men det blir ofte litt seigt og rart). Det hele er gjort på 15 minutter.

Slik skal kjøttkakene se ut når de er ferdige. Foto: Erik Hannemann
POTETSTAPPE: Når du har sellerirot i potetstappa blir den mye bedre. Foto: Erik Hannemann
Her kommer oppskriften på brun saus. Foto: Kai Nordrum
BEARNÈS MED BIFF: Hjemmelaget saus gjør susen. Pluss på med aspargesbønner surret med bacon og fløtegratinerte poteter. Foto: istockphoto
OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve. Erik Hannemann
GULROT: Gulrøttene blir gull verdt når de finner noen venner de liker. Foto: Erik Hannemann

Det som gjør suppa morsom er at det er lokk på den. Det lages av mørdeig (butterdeig) som du kjøper ferdig, frossen i butikken. Kjevle den ut og legg den over suppebollen som du har i ovnen til "lokket" blir sprøtt (husk å bruke skåler som tåler ovnsvarme).

Onsdag: Pannekaker Pannekaker kan for mange være ukas høydepunkt. I oppskriften du finner nedenfor er det servert med stekte epler. Det er ikke vanskelig å lage andre fyll-varianter, for eksempel å ha litt spinat i stekepannen med smør og så vende det inn i en hvit saus med muskat og så bruke det som fyll. Ellers kan man fylle pannekakene med stekte pølser, fisk, kylling og sopp eller ricotta og skinke for eksempel.

Torsdag: Ovnsbakt laks Ovnsbakt laks krever lite innsats på kjøkkenet. Legg et par sitron og/eller appelsinskiver på toppen og legg dem i ovnen. Jeg foreslår en super-duper potetsalat til fisken. Salaten er full av poteter, gressløk, grønne bønner og pinjekjerner. En vinner.


Fredag: Biff med chimicurri Når du steker biff er det like greit å gjøre det perfekt. Når du kan steketeknikken er resten en lek. Chimicurri er en blanding av persille, rødvinseddik, hvitløk, olje og chili. Det gir fredagsbiffen et skikkelig løft.

Og til biffen serverer du kanskje noen gulrøtter med morsomt følge, en herlig potetstappe - og en perfekt bearnes-saus.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 2000! Klarer vi å doble igjen?)


Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Matlaging: Unngå de vanligste feilene


Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.