Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ukontrollert risikosport

Staten vil at jeg skal på tur, men bryr seg ikke om jeg dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere matsaker på db.no/mat

Sopp kan være så deilig, så deilig. Men ikke deilig nok til at det er verdt å dø for et soppmåltid.

Og det er problemet med sopp. Noen er deilige. Noen er giftige. Noen ganger likner de deiligste soppene på noen av de mest giftige.

Noen ganger sniker det seg med en liten sopp med dødningskalle inniblant noen uskyldige stjernesopp. Noen ganger vet ikke folk bedre.

Forvekslingssorter Tommy Østhagen står på døra med en kurv med sopp.

I kurven er det blant annet grønnkremle og beitesjampinjong, og forhåpentligvis ikke grønn eller hvit fluesopp, som er mulige forvekslingssorter.

EVENTYRSOPP: Parasollsopp med bacon og torsk.Foto: METTE RANDEM
EKSPERT: Tommy Østhagen tilhører en utdøende rase, nordmenn som kan sopp Foto: METTE RANDEM
KJENN DIN SOPP:Mange sorter likner til forveksling.Foto: METTE RANDEM
FRISTENDE:Sopp er en av høstens gleder. Så sant du vet hva du driver med Foto: METTE RANDEM
SYLTA: Sopp kan brukes på utallige måter. Foto: METTE RANDEM
KREM: Kremlekrem på toast. Foto: METTE RANDEM
RISIKO:Å spise sopp blir enda større risikosport dersom regjeringen får det som den vil. Foto: METTE RANDEM

Det er rødende parasollsopp, som ser giftig ut, men som mange eksperter mener er den beste soppen, til og med bedre enn steinsopp.

- Den er nydelig, sier Tommy.

Og så er det skjeggriske, som smaker bittert med mindre du koker og forveller den, men når du har gjort det, får den en fin sødme.

Dette vet Tommy, for han er soppekspert. Han går på et ettårig kurs som soppsakkyndig gjennom Sopp- og nyttevekstforeningen.

I det som kan være siste kull. Hvis regjeringen får det som den legger opp til.

Mat og matte Men nok om mat. La oss snakke om matte. Regnestykker som veier utgifter mot samfunnsmessig nytte er notorisk kompliserte.

DEILIG: Sopp kan være så deilig, så deilig. Men ikke verdt å dø for. Her ufarlig sylta sopp. Foto: METTE RANDEM
DEILIG: Sopp kan være så deilig, så deilig. Men ikke verdt å dø for. Her ufarlig sylta sopp. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Men her er ett slikt regnestykke som jeg har vanskelig for å se at ikke går opp: Hvert år siden 1930-tallet har Sopp- og nyttevekstforeningen hatt soppkontroll i 18 fylker.

30 medlemsforeninger har foretatt regelmessige soppkontroller i soppsesongen. Til sammen har de kontrollert hundretusenvis av soppkurver. De har plukket ut giftige sopp. Og de har gitt trygghet til dem som har gjort alt rett.

«Kom deg ut i skog og mark! Finner du sopp, ta den med innom soppkontrollen på veien hjem.»

Halvannen million I begynnelsen var dette kontrollarbeidet finansiert av kommunen, men de siste åra har man gått over til en statlig finansieringsmodell. Og parallelt med dette har støtten gradvis forsvunnet.

For å fortsette arbeidet, sier Sopp- og nyttevekstforeningen at de trenger 1,5 millioner kroner i året.

Hva er på spill?

SOPP OG FISK: Torskefilet, grønnkål, bacon og parasollsopp er en velsmakende kombinasjon. Foto: METTE RANDEM
SOPP OG FISK: Torskefilet, grønnkål, bacon og parasollsopp er en velsmakende kombinasjon. Foto: METTE RANDEM Vis mer

En ting er å kjenne til giftige og spiselige sopper. En annen, like viktig ting, er å følge med på den faglige utviklingen. Et eksempel er riddermusserong.

Inntil nylig var den spiselig, men så etter hvert har det kommet meldinger om at den inneholder et giftig stoff, som i store mengder fører til død.

Det er denne kunnskapen - ikke lønn til kontrollørene - som den ideelle soppforeningen ber om penger til å opprettholde.

Til foredrag av eksperter, utdanning av sopp-sakkyndige, og liknende ting som skal til for å skape trygghet og faglighet rundt behandlingen av sopp.

Opp til hver enkelt Men staten mener det får være opp til den enkelte å sørge for at man ikke får i seg giftig sopp.

«Det er tragisk når folk blir syke eller mister livet når de har spist giftig sopp sanket fra naturen», svarte matminister Sylvi Listhaug på et spørsmål fra Venstreleder Trine Skei Grande i Stortingets spørretime i 2014.

PÅ LIV OG DØD: De hvite er hvit fluesopp (dødningeskalle) og beitesjampinjong (stjerne). De grønne soppene er grønn fluesopp (dødningeskalle) og grønn kremle (stjerne). Sylter du soppen i saltlake med 10 prosent salt, forsvinner bitterheten og soppen holder seg lenge. Foto: METTE RANDEM
PÅ LIV OG DØD: De hvite er hvit fluesopp (dødningeskalle) og beitesjampinjong (stjerne). De grønne soppene er grønn fluesopp (dødningeskalle) og grønn kremle (stjerne). Sylter du soppen i saltlake med 10 prosent salt, forsvinner bitterheten og soppen holder seg lenge. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Og la til:

«Det er min vurdering at de som sanker sopp til eget forbruk, selv har et ansvar for å tilegne seg tilstrekkelig kunnskap om selvplukket sopp.»

Helseminister Bent Høie har i høst kommet til samme konklusjon:

«Jeg mener det ikke er et offentlig ansvar å føre kontroll med at selvplukket mat til eget forbruk er trygg å spise. Det ansvaret må den enkelte ta selv», var hans svar til et liknende spørsmål fra Ketil Kjenseth fra (soppartiet) Venstre.

For regjeringen dreier dette seg om et prinsipp. Enhver har ansvar for seg selv.

Elg og blåskjell viktigere Og dette er et prinsipp som gjelder for ... eh, ikke for så mye annet, kan det virke som. Det gjelder ikke blåskjell, hvor det er statlig kontroll langs hele kysten. Eller elgkjøtt, som man kan få kontrollert.

SISTE KULL UT :Tommy Østhagen går på et ettårig kurs som soppsakkyndig gjennom Sopp-og nyttevekstforeningen. Hans kull kan være det
siste, hvis regjeringen får det som den legger opp til. Foto: METTE RANDEM
SISTE KULL UT :Tommy Østhagen går på et ettårig kurs som soppsakkyndig gjennom Sopp-og nyttevekstforeningen. Hans kull kan være det siste, hvis regjeringen får det som den legger opp til. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Det kan være spesielle grunner til at blåblå liker skalldyr og viltkjøtt, men for folk uten skjærgårdsjeep og Range Rover er den eneste prinsipielle forskjell på blåskjell og elgkjøtt på den ene siden, og sopp på den andre, at man kan dø av sopp, eller få nyresvikt.

Den farligste blåskjellalgen saxitoxin er svært, svært sjelden, alle andre gir magetrøbbel, og ferdig med det. Spiser du eller dårlig elgkjøtt, så angrer du skikkelig etterpå. Men du lever til å få se en ny elgjakt, og du kan ha gleden av helt vanlige dobesøk resten av livet.

Tilsvarer en nyretransplantasjon Tilbake til regnestykket: En nyretransplantasjon koster 1,3 millioner kroner.

Så hvis soppkontrollen bare redder én nyre i året, kan det se ut som om det går litt i underskudd. Legger du til litt sykemelding og oppfølging, går det i null.

Alt annet er overskudd. Det skulle med andre ord være god butikk.

I tillegg har staten et lyseblått håp om at folk skal bevege seg mer. Det er nemlig ikke et privat ansvar at folk går på tur.

Friluftslivets år 2015 har mottatt mer enn 25 millioner i statlig støtte for å oppfordre til mer utendørsaktivitet; til sammen bevilger staten 150 millioner kroner til friluftsliv.

KREMLEKREM: Salter du kremlen i saltlake, øker du holdbarheten og fjerner bittersmaken. Her kremlekrem med toast.Foto: METTE RANDEM
KREMLEKREM: Salter du kremlen i saltlake, øker du holdbarheten og fjerner bittersmaken. Her kremlekrem med toast.Foto: METTE RANDEM Vis mer

Jeg er selv ambassadør for Friluftslivets år 2015, der en av tingene vi er opptatt av, er å oppfordre folk til å bruke skog og mark aktivt, blant annet ved å plukke ville urter, bær og sopp.

Noe jeg fortsatt anbefaler.

Men i mangel på soppkontroll anbefaler jeg også at du kjenner noen som Tommy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!