Ulike gaver kan såre barna

Det er ikke greit å forskjellsbehandle mine, dine og våre barn på julaften.

URETTFERDIG: Det er forskjell på egne barn og stebarn, men den forskjellen bør ikke vises under juletreet. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
URETTFERDIG: Det er forskjell på egne barn og stebarn, men den forskjellen bør ikke vises under juletreet. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

Mange sitter med såre følelser fordi de opplever forskjellsbehandling av mine, dine og våre barn og barnebarn. Bør stebarn få like fine gaver som egne barn? Meningene er delte og følelsene mange.

Eksperter anbefaler at skilsmissebarn bare feirer én julaften, og da blir det veldig synlig om noen får mye mindre enn andre denne ene dagen.

Fikk ikke julegave "Jeg og min samboer har vært sammen i 3 år. Vi har et felles barn på snart 1,5 år og så har jeg et barn fra før på 9 år. Idag kom det gaver fra min svigerbror og hans nye samboer. De hadde bare gitt julegave til vårt minste barn og oss, og unnlatt å gi noen ting som helst til vår eldste som altså ikke er svigerbrors "biologiske onkelbarn". Dette synes jeg er fryktelig trist på vår eldste gutts vegne. Føler virkelig at de ikke ser på han som en del av familien. De burde heller unnlatt å gi gave til oss voksne, og heller sendt gutten vår en pakke. Jeg er så sint! Hva hadde dere gjort i min situasjon?"

Det skriver en mamma på DinBaby.com.

Ikke synlig på julekvelden Uansett om du er bestemor, onkel, mamma eller pappa - med eller uten "ste" foran, bør du være forsiktig med å forskjellsbehandle på julaften, mener familierådgiver Solveig Vennesland.

- Det er en forskjell på biologiske og ikke biologiske besteforeldre, og det er også naturlig at de har lyst til å gi mer eller annerledes typer gaver til sine biologiske barnebarn.

- Men denne forskjellsbehandlingen bør ikke bli synlig på julekvelden, for det kan bli veldig sårt for barn. De er ekstremt rettferdighetssøkende, og julekvelden kan bli trist, sier Vennesland.

Like likeverdige gaver Hennes råd er å gi omtrent likeverdige gaver til de som skal feire julaften sammen, uansett om du feirer jul hos svigers eller hjemme hos deg selv.

Hvis man gjerne vil gi noe mer til biologiske barn, kan man gjøre dette ved andre anledninger, som for eksempel bursdager.

- Eller man kan sette inn penger på en julekonto, så dette ikke blir synlig for barna på samme måte, sier Vennesland.

Gi besteforeldre råd Hun mener barnas foreldre bør snakke med besteforeldre/stebesteforeldre og gi råd om hvordan dette skal gjøres, og dette må skje i god tid før julaften.

- Men samtidig som foreldre gir slike råd, må de respektere og kommunisere at de forstår dersom besteforeldre har lyst til å gi mer sin sine biologiske barnebarn.

Ikke kroner og øre Hun mener også det er lurt å ikke snakke så mye om gavenes pengeverdi.

- Jeg hadde et par i terapi hvor han synes det var veldig urettferdig at datteren til hans nye kjæreste fikk gave til 800, mens hans sønn fikk til 300 av hennes foreldre. Han hadde da sagt til sønnen sin på julaften at da fikk han gå ut og kjøpe en ny gave. Det tror jeg ikke er så lurt. Da blir det veldig mye fokus på pengeverdi på gaven. Dette skal jo ikke være på kroner og ører.

- Foreldre og besteforeldre bør heller prøve å gi litt mer forsikte gaver til jul og heller prøve å tone ned det med pengeverdi.

Her er flere erfaringer, tanker og følelser: "Min datter får nillebarbie til 78 kr og min niese fikk en leikehandlekurv med baby og masse lekemat. Forskjellen blir så stor at min datter merker det. Hun er 4 år og gikk bort til bestemor å pirket henne i armen og spurte om hun kunne få en pakke til. Da ler min mor høyt og sier til oss voksne at; mye vil ha mer!" skriver en skuffet mamma.

"I dag har vi hatt familiebesøk her for gutten min som fyller 3 år imorgen *hurra* :-) Både moren, søsteren og besteforeldrene til min samboer var her i tillegg til mine foreldre. Min samboer er ikke faren til største, men har vært i livet hennes i over 4 år (hun har nettopp fylt 6.) Da lillebror skulle få gavene sine, dro "oldemor" fram en gave til storesøster. Det var forsinket bursdagsgave, og da hadde hun altså strikket en Fanajakke til henne. Jeg ble så glad! Syns det er helt fantastisk at de ikke gjør forskjell på barna mine selv om de ikke er ekte oldeforeldre. Her teller begge to som oldebarn og blir behandlet likt. Sånt gjør meg glad! Og jakken var nydelig:-)" skriver en fornøyd mamma.

"I min verden er det ingen selvfølge at barn fra nye forhold blir en del av slekta. Beklager, men sånn er det. Min bror giftet seg med en dame som har en datter fra før. Jeg forskjellsbehandler ikke, jenta får presanger på lik linje med de andre, men jeg er ikke hennes tante og jeg føler heller ikke det. Noe min bror ikke skjønner, men er det så vanskelig egentlig, jeg ble kjent med jenta når hun allerede var 4 og hun har jo en farsfamilie," skriver en tante.

"Vi hadde svigers samt min svigerinne med familie her på julaften. Mine barn på 5 og 7 år fikk hver sin godtepose samt en liten kosebamse. Min svigerinnes tre barn fikk nye ski med sko og staver. Vanskelig å forklare slik forskjellsbehandling for ungene - "tanken som teller".... Forstår ikke hvorfor det skal gjøres slik forskjell på folk," skriver en sjokkert mamma.

Les mer:

Julegodtet barna elsker

Blir lykkelige av å takke

Juleråd til skilte foreldre

13 ting å gjøre i jula

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

LILLEBROR FIKK MEST: Livet er ikke rettferdig i år heller... ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
LILLEBROR FIKK MEST: Livet er ikke rettferdig i år heller... ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer