TESTVINNER: Ulvangs ullundertøy Glimt vinner testen av ullundertøy. Foto: Arne T. Hamarsland
TESTVINNER: Ulvangs ullundertøy Glimt vinner testen av ullundertøy. Foto: Arne T. HamarslandVis mer

Ulla som er best i test

Vi har testet ni sett lett ullundertøy.

Ulltøy er et godt miljøvalg. Det trenger sjeldnere vask, og det vaskes på lavere temperatur enn tilsvarende plagg i andre materialer. Med et middels tykt undertøysett i ull er du godt rustet for friluftsliv året rundt.

I denne testen har vi valgt ut ni lette/middels tunge ullundertøysett, alle i 100 % merinoull. Disse settene er svært anvendelige, ettersom de er tynne nok til å kunne brukes i den varme årstida.

Testvinneren Best i test er ullundertøyet Ulvang Glimt. Eneste minus er at den 4 cm brede buksestrikken har tendens til å brette seg ned. Bortsett fra det, har vi utelukkende positive ting å si om dette ullundertøyet.

Smartwool Microweight får en femmer. Mye positivt å si om dette produktet, men er det verdt pengene?

Aclima Lightwool er det det letteste i testen og oppleves som silkemykt og tettsittende. Laget av spesielt tynn merinoull.

Devold Woolmesh egner seg best for høy aktivitet.

Se nederst i saken for detaljert beskrivelse av alle produktene.

Testen viser at det er svært jevnt mellom settene når det gjelder komfort og hvor fort de ulike plaggene «tørker» på kroppen.

Spennvidden når det gjelder design og pris derimot, er mye større. Hvis designen ikke betyr så mye, klarer du deg med et rimelig sett.

Tre av modellene i testen har gylf, de andre ikke. Noen synes det er praktisk, andre kan ikke fordra det. Så her får hver enkelt velge det man ønsker!

Sitter godt på kroppen Når det blir skikkelig kaldt, kan du øke antall lag med tynt ullundertøy som et alternativ til tykt ullundertøy. Skulle det bli for varmt midt på dagen, kan du justere med å ta av det ene settet.

Den tynne stoffkvaliteten gjør at de sitter godt på kroppen uten å legge seg i valker, slik tyngre og tykkere ullundertøy kan ha tendenser til.

Myk merinoull Til undertøy er det bare ull fra merinosauen som duger. Denne ulla er tynnere og mykere enn vanlig ull, og merinoull klør derfor normalt ikke. Den eneste ulempen er prisen: Merionulla er dyrere enn vanlig ull. Til mellom- og ytterplagg, der kløe ikke er noe problem, er det derfor plagg i vanlig ull som dominerer.

Sammenlignet med superundertøy i kunstfiber og blandingsprodukter med ull og kunstfiber, har plagg i ren ull dårligere slitestyrke. Ren ull har imidlertid en naturlig motstand mot bakterievekst, noe som gjør at du kan bruke plaggene lenge og svette mye før de begynner å lukte vondt. Med plagg i kunstfiber kan lukta bli temmelig stram bare etter et par dagers bruk.

Moderne ullplagg kan stort sett vaskes på 40 °C normalvask, og alle testplaggene er oppgitt å tåle dette. De har imidlertid en tendens til å krympe noe i vask. Ullplagg bør generelt helst ikke i tørketrommel, men to av modellene er godkjent for tørketromling på lav varme.

De aller fleste modellene kan strykes på lav varme (inntil 110 °C). Dette er vektlagt lite ut fra at behovet for å stryke ullundertøy ikke vurderes som så veldig stort.

Her ser du hva vi har lagt vekt på Her ser du hva vi har lagt vekt på, og hvordan du ulike egenskapene er vektet.
(Vil du se delkarakterene, må du klikke deg inn på hvert enkelt produkt.)

Komfort: At plaggene sitter behagelig på kroppen uten å stramme eller henge og slenge. Merkes det kløe? Transporteres fukt raskt vekk fra huden? Er det god lengde på ermer og bein? Er det god overlapp mellom trøye og longs bak slik at det ikke blir glipe ved mye tøy og bøy? Er halsen passe vid? Vektlagt med 40 %.

Teknisk kvalitet: Hvordan kjennes stoffet? Er det synlige feil i stoff eller sømmer, og er sømmene solide? Mister plaggene fasongen eller nupper ved bruk og vask? Vektlagt med 20 %.

Design: Vurdering av design, om det er flere valgmuligheter når det gjelder farger? Er det lagt inn spesielt forseggjorte detaljer som framhever plaggene? Vektlagt med 20 %.

Praktisk bruk: Er det enkelt å holde plagget rent ved vanlig vask? Muligheter for bruk av tørketrommel. Hvordan oppfører tøyet seg ved vask, krymper eller strekker det seg? Er størrelsen på plaggene i tråd med størrelsen som angis? Vektlagt med 20 %

FLERE TESTER: Test av 12 tynnere fleecejakker
Vi testet 11 ullgensere i et halvt år for å kåre vinneren
Stor test av hoftesekker
Dagtursekker fra 30-36 liter

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Ulvang Glimt BEST I TEST Karakter: 6/6 Produsent: Ulvang Pris: 998 Smartwool Microweight Praktisk modell med høy hals og glidelås. Karakter: 5/6 Produsent: Outdoor Pris: 1348 Aclima Lightwool Komfortabelt sett, mykt og behagelig. Karakter: 5/6 Produsent: Aclima Pris: 798 Devold Woolmesh Best ved høy aktivitet. Karakter: 5/6 Produsent: Devold Pris: 998 Lundhags Merino Light Løstsittende modell med lite stretch i stoffet. Karakter: 4/6 Produsent: Lundhags Pris: 1300 Europris Ultimate Basecamp Godt ulltøy til en hyggelig pris. Karakter: 4/6 Produsent: Europris Pris: 498 Janus Black Wool Her får du mye for pengene! Karakter: 4/6 Produsent: Janus Pris: 500 XXL Iris sport Original Helt greit ullsett til en rimelig penge. Karakter: 4/6 Produsent: XXL Pris: 398 Coop Ullrokken Rimelig sett som klør litt. Karakter: 4/6 Produsent: Coop Pris: 398