FORSINKET: Fire ultraortodokse jøder nektet å sitte ved siden av kvinner på flyet fra New York til Israel. El Al-flyet ble 75 minutter forsinket før besetningen fikk ordnet opp i situasjonen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
FORSINKET: Fire ultraortodokse jøder nektet å sitte ved siden av kvinner på flyet fra New York til Israel. El Al-flyet ble 75 minutter forsinket før besetningen fikk ordnet opp i situasjonen. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

LUFTFART

Ultraortodokse jøder nektet å sitte ved siden av kvinner - flyet ble over en time forsinket

Ville ikke diskutere med besetningen - fordi de var kvinner.

Et fly fra det israelske flyselskapet El Al ble 75 minutter forsinket da det skulle ta av fra John F. Kennedy-flyplassen i New York og fly til Israel forrige uke.

Årsaken var fire ultraortodokse jøder som nektet å innta sine tildelte seteplasser fordi de da ville havne ved siden av kvinner, skriver den israelske avisa The Times of Israel.

De ultraortodokse jødene skal også ha nektet å diskutere problemet med besetningen i kabinen - fordi disse var kvinner.

Khen Rotem, en av passasjerene på den aktuelle flyvningen, forteller at de fire nektet å innta plassene sine da de oppdaget at de ville havne ved siden av kvinnelige medpassasjerer. En av de fire skal ha gått om bord i flyet, og nedover midtgangen med øynene lukket, angivelig for å unngå å se på kvinner.

«Diplomatisk prosess»

- Mannskapet forsøkte å løse problemet. Men det gikk ikke. De kvinnelige flyvertene måtte vike plass for menn. Ultraortodokse er ikke klare for å snakke med, ikke en gang se på, kvinnelige flyverter, skrev Rotem på Facebook-siden sin fredag.

Posten fikk 13 000 likes, nesten 5000 delinger og flere tusen kommentarer i løpet av helga.

- Alle mennene i mannskapet, med unntak av kapteinen, holder på med dette problemet nå i stedet for å forberede flyet for avgang, skrev Rotem.

Til tross for trusler om at de fire måtte forlate flyet om de ikke inntok sine tildelte seter, gikk mannskapet til slutt med på å flytte på flere kvinner, noe Rotem kaller «en lang og diplomatisk prosess».

Omsider - 75 minutter forsinket - kunne flyet ta av. Men Rotem var ikke fornøyd.

Ba om svar

Han henvendte seg til flyselskapet med et spørsmål om det var enhver passasjers rett til å kreve andre seteplasser om de på forhånd tildelte ikke passer overens med vedkommendes personlige velbehag eller religiøse tro.

- Eller er dette forbeholdt et lite segment av reisende, spurte Rotem.

Han fikk svar.

- All diskriminering av passasjerer er strengt forbudt. El Als mannskap gjør alt de kan for å yte best mulig service til et bredt spekter av passasjerer med forskjellige ønsker og behov, sier flyselskapet i en uttalelse.

Samtidig beklaget El Al for ulemper forsinkelsen hadde medført.

Det er ikke første gang noe lignende har skjedd. Og i 2017 slo en rettsinstans i Jerusalem fast at El Al ikke kan tvinge kvinner til å bytte plass etter krav om dette fra ultraortodokse menn. Dette er både ulovlig og diskriminerende, slo Jerusalem Magistrate's Court fast.