HIMMELSK: Våtromskjernen med bad, toalett og badstu borer seg gjennom huset og kommer til syne over taket på huset. Her oppe er det også en rommelig terrasse. Foto: Nils Petter Dale
HIMMELSK: Våtromskjernen med bad, toalett og badstu borer seg gjennom huset og kommer til syne over taket på huset. Her oppe er det også en rommelig terrasse. Foto: Nils Petter DaleVis mer

Under denne stålkuppelen finner du Norges kuleste bad

Du har aldri sett noe liknende.

Arkitekten bygget om villaen fra 1956 og utstyrte den blant annet med et baderom med en skinnende metallkuppel til tak.

Det er nesten ikke til tro måten som arkitektprofessor Magne Magler Wiggen i MMW Arkitekter har bygget om den gamle villlaen like utenfor Oslo på - det er like sprøtt som denne nesten usynlige hytta og minst like elegant utført som denne villaen

Wiggen er for øvrig kjent for den mye omtalte "Frosk"-paviljongen på Tullinløkka ved Nasjonalgalleriet.

Våtromsøylen grenser mot frie soner Og det er den vanvittige våtromkjernen som troner midt i huset, som vekker oppmerksomheten vår.

Denne romgruppen er som en egen, litt lukket verden, mens resten av huset er delt opp i andre, åpnere romsoner som glir over i hverandre.

Flere avanserte villaer Slik sett minner denne innredningen om den oppsiktsvekkende Villa 1 i Holland og Wallpaper-favoritten White House, også den like utenfor hovedstaden.

Organisk søyle med glitrende metallhud Denne gjennomført organiske romkjernen som borer seg gjennom husets tre etasjer, er bygget opp av blant annet stålkonstruksjoner utført av Granly Mekaniske Verksted.

EKSTRABADET: Gjestebadet ligger mot toppen av søylen.  Foto: Nils Petter Dale
EKSTRABADET: Gjestebadet ligger mot toppen av søylen. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Og dette stålskjelettet ble i neste omgang kledd innvendig med lysegrønne mosaikkfliser. På utsiden prydes dette kule skallet av krumme, slipte aluminiumsplater. De fungerer som en vakker, lysreflekterende hud.

Dobbeltkrum og komplisert - Denne kompliserte romformen med blant annet dobbeltkrumme flater ble laget på et verksted, Hamysveis på Snarøya og montert sammen på byggeplassen, opplyser arkitekt Wiggen til klikk.no

Proff flislegging Det vriene flisarbeidet inne i søylen var også litt av en utfordring. Byggherre og arkitekt vurderte et øyeblikk å få opp en italiensk flislegger til å ta seg av dette.

- Men det ble ikke nødvendig, ettersom en norsk fagmann tok seg av dette på en utmerket måte, sier Wiggen.

Rent og lekkert Alle baderomsmøbler i eik er tegnet av arkitekt Wiggen til nettopp dette prosjektet. De er formgitte for å matsje den renlinjete arkitekturen som preger alle rom i søylen.

Glass i særklasse Flere steder er det brukt et matt, syrebehandlet - såkalt sintonatoglass i vinduene. Dette glasset ser ut som vanlig, sandblåst glass, men det er langt lettere å rengjøre.

Badekar på galleriet Fra hovedetasjen leder en liten innvendig trapp opp til øvre del av baderommet. Fra dette badekaret oppe på et tilnærmet galleri er det utsikt over fjorden og i retning Nesodden - og enda lenger mot landskapet i sørøst.

Overlys trenger inn i alle rom Overlyset fra toppen av søylen og et ekstra sidevindu slipper inn en flom av dagslys, både i selve romsøylen og videre via glassdører til andre rom omkring i huset.

Bølgete bassengformer På nederste plan, like ved bunnen av romkjernen, ligger bassenget.

Også det er preget av de markante organiske designformene som arkitekten har latt gå som en rød tråd gjennom hele prosjektet. Armaturene er fra italienske Boffi - et firma som lett kjennes på sin ultraenkle designstil.

Glass som tenker Glassdøren til gjestetoalettet er spesiell. Den er laget av såkalt intelligent glass.

Det består av blant annet flytende krystaller som gjør glasset ugjennomsiktig når døren lukkes.

Eik i mange varianter Eik er brukt som det gjennomgående treverk i hele huset.

SE OPP: Åpner du toppdøren, har du panoramautsikten over fjorden rett foran deg. Foto:Nils Petter Dale
SE OPP: Åpner du toppdøren, har du panoramautsikten over fjorden rett foran deg. Foto:Nils Petter Dale Vis mer

Dette holdbare treverket er enten beiset, oljet eller lakket.

Leve samtidsarkitekturen Arkitekt Magne Magler Wiggen mener at ny arkitektur i møte med rehabilitering av gamle prosjekter må uttrykke tro på den tiden vi lever i.

To romsøyler i samme hus I tillegg til denne vannkjernen med badene har huset en "flammekjerne" i betong. Den samler ildstedene i huset.

Begge romsøylene bryter gjennom taket på bygningen.

Heder til Wiggen, byggherren og huset Dette huset, Villa Bakke, ble i 2003 tildelt Betongtavlen for fremragende byggekunst i betong.

I 2001 rangerte magasinet Wallpaper MMW blant verdens ti mest interessante designkontorer.

Les også: Oslos kuleste villa
Bygget hytta med glass i høyden
Se over 1000 inspirende interiørbilder

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

HOPP I DET: Også badebassenget har fått en stimulerende, organisk form.  Foto: Eirik Førde
HOPP I DET: Også badebassenget har fått en stimulerende, organisk form. Foto: Eirik Førde Vis mer
RETT UT I DET FRI: Det er utgang til terrassen fra toppen av våtomsøylen. De krumme veggene er kledd med Bisazza mosaikkfliser.  Foto: Espen Grønli
RETT UT I DET FRI: Det er utgang til terrassen fra toppen av våtomsøylen. De krumme veggene er kledd med Bisazza mosaikkfliser. Foto: Espen Grønli Vis mer
LITT MIKS: Her ser du dusjen med både rette og krumme linjer. Boffi armaturer. © Foto: Erik Førde MMW
LITT MIKS: Her ser du dusjen med både rette og krumme linjer. Boffi armaturer. © Foto: Erik Førde MMW Vis mer
DESIGNBADSTUE: Åpner du den krumme metalldøra, ser du rett inn til den hotte badstua. © Foto: Nils Petter Dale
DESIGNBADSTUE: Åpner du den krumme metalldøra, ser du rett inn til den hotte badstua. © Foto: Nils Petter Dale Vis mer
EN HØYDARE: Hovedbadet går over to etasjer. © Foto: Jiri Havran
EN HØYDARE: Hovedbadet går over to etasjer. © Foto: Jiri Havran Vis mer