JOGGESTRAND: Sør for Mombasa strekker strendene seg milevis nedover. Foto: TORMOD BRENNA
JOGGESTRAND: Sør for Mombasa strekker strendene seg milevis nedover. Foto: TORMOD BRENNAVis mer

Undervurdert strandparadis: Mombasa er omgitt av milevis med deilige strender

Et perfekt sted å «debrife» etter en safari i Kenya.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MOMBASA (Dagbladet): - Jambo, Sir!

Portvakta på hotellet står i stram givakt i en kritthvit kakiuniform mens løpegutter iler til for å bære det som finnes av kofferter og vesker.

JOGGESTRAND: Sør for Mombasa strekker strendene seg milevis nedover. Foto: TORMOD BRENNA
TURISTFELLER: Heller ikke på Kenyas østkyst slipper du unna tilbud om kamleturer og teppekjøp. Men strandselgerne er ikke aggressive. Foto: TORMOD BRENNA
LUKSUS: Du bor godt for en relativt overkommelig pris langs strendene som omgir Mombasa. Foto: TORMOD BRENNA
LUKSUS: Du bor godt for en relativt overkommelig pris langs strendene som omgir Mombasa. Foto: TORMOD BRENNA
TROPISK: Denne utsikten kan du våkne til om du får rom med sjøutsikt på hotellet ditt. Foto: TORMOD BRENNA
PASS PÅ: Småapene er frekke, og befinner seg på bordet ditt før du vet ordet av det. Pass på mobiler og lommebøker. Foto: TORMOD BRENNA
FOLKELIV: Det bor mange mennesker i Mombasa, og trafikken kan virke kaotisk. Foto: TORMOD BRENNA

Unge kvinner er på pletten med velkomstdrinker og varmdampede vaskekluter. Det kjennes nesten litt pinlig, for du føler deg litt som en koloniherre omgitt av underdanighet.

Det går fort over. For selv om de ansatte i den kenyanske turistnæringen kan sin etikette til fingerspissene, merker du kjapt at atmosfæren bak hotellfasaden er ganske så avslappet.

Akkurat som naturen.

Mil på mil med strender Millionbyen Mombasa er omgitt av dovne strender, både i sør og nord.

Desto lenger vekk fra byen du drar, desto mindre folk. Reiser du helt ned til Msambweni, fem mil sør for Mombasa, finner du i tillegg utmerkede muligheter for dykking og snorkling på rev.

I nærheten ligger også nasjonalparken Shimba Hills, en bevart regnskog hvor du kan se elefantene vandre ned til elva for å drikke om du er der tidlig nok.

Du bør også få med deg et besøk på Fort Jesus i Mombasa. Fortet ble bygget av portugisiske sjøfarere på slutten av 1500-tallet, og er oppført på Unescos verdensarvliste.

Apealarm Mombasa er en travel by, med et yrende folkeliv som storbyer flest. I gatebildet er det en salig blanding av kristne og muslimske afrikanere, indere og også en del kinesere.

FOLKELIV: Det bor mange mennesker i Mombasa, og trafikken kan virke kaotisk. Foto: TORMOD BRENNA
FOLKELIV: Det bor mange mennesker i Mombasa, og trafikken kan virke kaotisk. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Liker du ikke gateselgere og ymse tilbud om å kjøpe ditt og datt, er det like greit å holde seg på hotellet eller på stranda. Om du er glad i folkeliv, får du ikke stort mer uttelling enn du får i Mombasa.

Men pass deg for trafikken. Den er - for å si det mildt - ikke helt forutsigbar.

Du bør også passe deg litt for tumbili-ene, apene. De er ikke farlige, men frekke som få. Da Dagbladets utsendte spiste en utendørsfrokost på hotellet, satt det plutselig to stykker på bordet og forsynte seg godt av brød og kjeks.

Sjekk reiseråd Det er ingen hemmelighet at det har vært flere terroranslag i Kenya de seineste åra. Tragedien i kjøpesenteret Westgate i Nairobi og angrepet på Garissa-universitetet i 2015, huskes med gru. Også i Mombasa-området har det vært attentater, hovedsakelig utført av al-Shabaab.

Anslagene har rammet turisttilstrømmingen, særlig fra Europa og Asia, hardt. Myndighetene har satt mye inn på å gjenreise turismen, ikke minst til safariindustrien, men også til de mange flotte strandhotellene langs Mombasa-kysten.

De er i ferd med å lykkes. Turismen har tatt seg opp det siste året.

Turistminister Phyllis Jepkosgei Kandie forsikrer europeiske turister om at det er trygt å reise til Kenya. Hun har hatt sine ord i behold de siste månedene. Det siste året har det vært langt flere anslag rettet mot turister i Europa enn i Afrika.

Følg likevel nøye med på Utenriksdepartementets reiseråd. Der foreligger det for øyeblikket en fraråding om å oppsøke de nordlige kystområdene av landet, og delene som grenser opp mot Somalia.