Ungdom lever på mor og far

Jobber fullt — bor gratis hjemme.

FÅR RÅD: Elise Trydal (nr.2 fra venstre) bor gratis hjemme hos mamma mens hun jobber fullt i barnehage. Her får hun og mamma Wenche Winnem og lillesøster Andrea råd av forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea (helt til venstre) Foto: Sveinung Uddu Ystad
FÅR RÅD: Elise Trydal (nr.2 fra venstre) bor gratis hjemme hos mamma mens hun jobber fullt i barnehage. Her får hun og mamma Wenche Winnem og lillesøster Andrea råd av forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea (helt til venstre) Foto: Sveinung Uddu YstadVis mer

|||(Dagbladet): Én av fire unge jobber fulltid samtidig som de bor hjemme og forsørges av foreldrene sine. Det viser en ny undersøkelse Synovate har gjennomført på oppdrag for Nordea.

Stadig flere unge velger å bo hjemme — også etter at de begynner i arbeidslivet.Én av fem unge mellom 18 og 29 år bor fremdeles sammen med mor og far, en økning på 5 prosent fra 2007.

Nesten åtte av ti (76 prosent) av dem som bor hjemme har en arbeidsinntekt, og en fjerdedel jobber fulltid. Likevel betaler bare 2 prosent for kost og losji.

Dyre i drift
Oppsiktsvekkende, mener Rolf Mæhle, assisterende direktør i Finansnæringens Fellesorganisasjon.
- Når så mange unge bor lenge hjemme uten å betale for seg, sier det noe om at folk flest har en relativt romslig økonomi, påpeker han.

- Men det har i høyeste grad betenkelige sider. Unge mennesker er i særlig grad storforbrukere av dyre produkter og tjenester, for eksempel mobiltelefon, Internett og TV-abonnement. Dette er ting mange tar som en selvfølge, men som faktisk koster ganske mye. Bor du hjemme, er det også naturlig for mange å benytte seg av foreldrenes bil. Og hvor mange unge er klar over at en normal familiebil koster fire-fem kroner per kjørte kilometer når vi tar hensyn til kapitalkostnader, verdifall, forsikring, avgifter og drivstoff? spør Mæhle.

Skal reise
Elise Trydal (20) sparer til utenlandsstudier mens hun bor gratis hjemme hos mamma. I sommer kom 20-åringen hjem fra studier og jobb i utlandet og skal snart ut og reise på nytt. Planen er å bo hjemme fram til neste år. I mellomtida jobber hun fulltid i barnehage.

Men mens storebror på 23 betaler 2000 kroner i måneden for kost og losji så lenge han bor hjemme og studerer på BI, slipper Elise å betale for seg hjemme. 80 prosent av det hun tjener går rett inn på sparekonto. Pengene skal gå til reisebudsjettet.
- Jeg sparer ikke pengene for å kunne kaste dem bort på shopping. Alt skal gå til studier og opphold i utlandet. Forhåpentlig klarer jeg å legge av nok penger til å ha litt til overs etter turen også, sier hun.

Mamma Wenche Winnem tenkte seg grundig om før hun bestemte seg for å la datteren bo gratis hjemme.
- Dette er bare en kortvarig fase. Om ett år studerer kanskje de to eldste i hver sin by. Jeg synes jeg er heldig som får oppleve å ha voksne barn hjemme en liten stund til, og gjør det ikke fordi jeg er dumsnill, sier Winnem.
Får sjokk
Mange ungdommer vil få et utgiftssjokk når de flytter for seg selv, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea.
- Gode økonomiske holdninger skapes i tidlig alder og det er foreldrenes ansvar å veilede barna sine. Vis dem gjerne hvilke kostnader man har i en husholdning ved å lage et regnskap. Når de unge skjønner at det koster å flytte hjemmefra, vil de forhåpentlig bli mer bevisst med pengebruken og spare mer. Det gjelder å banke inn litt pengevett mens det økonomiske ansvaret ennå ligger hos foreldrene, sier hun.

Må stille krav Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, synes ikke det er noe galt i at unge bor gratis hos foreldrene selv om de jobber, så lenge de sparer til bolig eller framtidig skolegang.
- Men hvis de bor hjemme uten noen form for krav eller forpliktelser, og bare blir mer og mer bortskjemte, vil overgangen til å flytte for seg selv bli dramatisk for mange, mener Høyland. Å betale for seg hjemme kan være en nyttig erfaring til voksenlivet, mener han.
Sparer lite Unge som har flyttet hjemmefra bruker i gjennomsnitt 5000 kroner mer i bokostnader og 2000 kroner mer til mat i måneden enn dem som fremdeles bor hos mor og far, viser Nordea-undersøkelsen.

Samtidig sparer de som bor hjemme like mye — eller lite — penger i måneden som dem som bor for seg selv, til tross for at de har muligheten til å spare 4000 kroner eller mer hver måned.
Uvaner Mange foreldre gjør barna sine en bjørnetjeneste ved å være med og tilegne barna uvaner som er vanskelige å legge av seg den dagen de må styre lommeboka selv, mener Høyland.

- For mange unge er det både en smertefull og brokete vei før de får økonomien «on track». Altfor mange unge opplever dessverre å få betalingsanmerkninger etter at de har flyttet ut av redet, sier han.

Ved å lære de unge om et husholdningsbudsjett, være tydelige på konsekvensene dersom de ikke gjør opp for seg — og lære dem at de må yte noe før de kan gjøre seg fortjent til å få penger — vil unge lettere beherske overgangsfasen fra å bo hjemme til de etablerer seg på egen hånd, mener Høyland.
- Dagen de må droppe kaffe latte for å kjøpe nye støvsugerposer kan bli tøff for mange dersom de ikke har fått grunnleggende økonomisk oppdragelse, sier han.