Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Unge blir klokere av nettbruk

Gir bedre kommunikasjonsevner og egenutvikling.

BRUKER NETTET: Rikke Sophie Sveen (17), Henriette Louise Rustad (15) og William Thorenfeldt (17) er enige om at nettet gjør det lettere å holde kontakt med gamle venner — og å bli kjent med nye.
Foto: Nina Hansen
BRUKER NETTET: Rikke Sophie Sveen (17), Henriette Louise Rustad (15) og William Thorenfeldt (17) er enige om at nettet gjør det lettere å holde kontakt med gamle venner — og å bli kjent med nye. Foto: Nina Hansen Vis mer

På kafébordet ligger tre Iphoner med egen app for Facebook. Og det første som sjekkes på nettet er nettopp Facebook, forteller Rikke Sophie Sveen (17), Henriette Louise Rustad (15) og William Thorenfeldt (17).

— Med Facebook er det lett å få flere venner. Det er vanlig å legge til venners venner, så det sosiale nettverket er blitt mye større, sier Rustad. Men det er ikke bare vennekretsen som vokser fort på nett. Evnen til å sjekke blir også bedre foran skjermen, innrømmer Thorenfeldt.

— Det er mye lettere å flørte når du kan sitte bak pc-en. På Facebook kan du for eksempel starte med å like bilder, «poke» litt, kommentere på profilen og så begynne å chatte. Jeg har ikke fått kjæreste på Facebook, men jeg har møtt en del jenter, sier Thorenfeldt.

Møtes oftere på nett Sosiale medier er blant de fremste arenaene for sosial lærdom hos barn og unge.
— For mange tenåringer og før-tenåringer er sosiale medier primærkilden til sosial omgang. De er mer her enn hjemme hos hverandre og på kjøpesenteret, sier lege Gwenn O'Keeffe i en pressemelding.
Som medforfatter av en rapport fra American association of pediatrics (AAP) har hun sett på fordeler og ulemper ved barn og unges nettbruk.

— En stor del av denne generasjonens sosiale og følelsesmessige utvikling skjer på internett eller med mobiltelefon. Foreldre må forstå denne teknologien så de kan forholde seg til barns internettverden og være foreldre også her, sier O'Keeffe.
Sosialt engasjement Rapporten, publisert mandag, viser blant annet at sosiale medier fremmer barn og unges kommunikasjonsevner, gir økt sosialt nettverk og bedre tekniske ferdigheter. De bidrar også til selvutvikling. På Facebook oppfordres unge til å engasjere seg i samfunn og enkeltskjebner gjennom grupper og kampanjer. Myspace, YouTube og blogger gir kreativt utløp gjennom egne og andres bidrag. Og gjennom spill kan man møte personer med felles interesse men en helt annen bakgrunn enn ens egen.

— Dette er viktige ledd i oppveksten og kan gi grunnlag for respekt, toleranse og økt diskusjon rundt personlige og globale tema, skriver legene i rapporten.
Møter venner på nett I Norge har 96 prosent av alle mellom 13 og 16 år profil på Facebook. 75 prosent har møtt personer på nett som de ikke har møtt fysisk.

— Det er åpenbart at nettet er en arena for å treffe nye venner og potensielle kjærester. Og trenden er sterkt økende med alder. For eksempel møtes gamere i spill, blir venner på nett og bestemmer seg for å møtes fysisk, sier Elisabeth Staksrud, stipendiat ved UiOs institutt for medier og kommunikasjon.

Hun er norsk koordinator for EU Kids Online, et samarbeidsprosjekt som publiserte norske og europeiske tall på ungdoms nettvaner tidligere i år.
For unge for Facebook Unges økte nettbruk har også introdusert nye problemstillinger til ungdommens verden, som nettmobbing, personvern og det AAP beskriver som «sexting»; seksuelt ladde meldinger. En av fem norske ungdommer mellom 11 og 16 år har mottatt denne typen meldinger siste år.

Når det gjelder personvern, oppgir sju av ti norske 11-12-åringer at de ikke kan endre sikkerhetsinnstillingene på sosiale nettsider. I denne aldersgruppa har over halvparten Facebook-profil.

— Barn og unge har store problemer med å håndtere personverninnstillinger. Å forstå hvordan man skal gjøre profilen privat eller blokkere andre brukere, er vanskelig. Denne kunnskapen er helt avgjørende for trygg nettbruk. Dessverre er de fleste sosiale nettsteder rett og slett ikke tilpasset barn og unge, sier Staksrud.
Møtes utenfor nett Nær en av tre norske 15-16-åringer har møtt nye nettbekjentskaper fysisk i ettertid.

— I de aller fleste tilfeller går det bra. Andelen svært negative opplevelser ligger stabilt lavt. Men én er en for mye, sier Staksrud, som råder foreldre til å delta aktivt.

— De som starter tidlig og har foreldre som oppfordrer til bruk, men er tydelige med tanke på risiko, klarer seg som regel bra, sier hun. Foreldre kan senke skuldrene noe, men ikke helt.

— Vi skal ikke demonisere nettet, men man må delta aktivt. For det er alltid noen som havner i trøbbel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media