Unngå å betale svart

Sjekk om firmaet er registert, og be om faktura.

GLEM KONTANTER: Ikke betal firmaet med kontanter, om du vil unngå svart arbeidskraft. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
GLEM KONTANTER: Ikke betal firmaet med kontanter, om du vil unngå svart arbeidskraft. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Vil du hyre inn vaskehjelp eller håndverker uten å gå i samme felle som Fabian Stang, som ikke fulgte lover og regler da han fikk en håndverker til å beise hytta?

Stang innrømmet i forrige uke overfor Dagbladet at han ikke sjekket mannens ansettelsesforhold og arbeidsvilkår eller skrev en kontrakt med ham. Siden mannen ikke var registrert som næringsdrivende, betyr det at Stang etter loven hadde arbeidsgiveransvaret og skulle ha sendt lønns- og trekkoppgave og trukket skatt av beløpet han betalte håndverkeren.

Her ser hvordan du kan unngå å bruke svart arbeidskraft, både om du skal hyre inn en privatperson til en mindre jobb i hjemmet, eller et firma til en større håndverkerjobb.

Hvitt firma? Vil du gjøre ditt for å unngå bruk av et firma som jobber svart, bør du aller først sjekke om virksomheten er registrert i merverdiavgiftsregisteret.

Dette gjør du ved å søke opp navnet på firmaet eller firmaets organisasjonsnummer på handlehvitt.no.

Organisasjonsnummeret finner du eventuelt på Brønnøysundregisterets nettsider.

- Dersom virksomheten er registrert i merverdiavgiftsregisteret gir det en pekepinn på at det er en seriøs aktør, men det er ingen garanti, sier Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer