Unngå at barna får tannlegeskrekk

Slik gjør du tannlegebesøket til en god opplevelse.

GAP OPP: Å gi barna en god første opplevelse hos tannlegen skaper et godt grunnlag videre i livet. Foto: Colourbox
GAP OPP: Å gi barna en god første opplevelse hos tannlegen skaper et godt grunnlag videre i livet. Foto: ColourboxVis mer

De aller fleste har kjent ubehag eller frykt før et tannlegebesøk. Som regel er det ikke så mye å grue seg til, men allikevel er det mange som sliter med å komme seg til tannlegen.

Dessverre opplever hver tiende nordmann at frykten er så stor at han velger ikke å dra.

Konsekvensene av et slikt valg kan bli store, og det er derfor viktig å forberede barn på hva det vil si å gå til tannlegen. Da er det større sjanse for at de vokser opp med et normalt forhold til den fryktede legen med lomme-speil og hvit frakk.

Han er nemlig ikke så farlig.

Ta deg god tid Erik Skaret er professor ved Avdeling for pedodonti og atferdsfag ved Det odontologiske fakultet, ved Universitetet i Oslo. Han har behandlet fobiske pasienter i en årrekke, og mener at det handler om forebygging.

- For mange med fobi for tannlegen kunne det vært unngått om de hadde blitt møtt med forståelse og respekt helt fra starten av, sier Skaret.

Når det gjelder barn påpeker professoren at det er spesielt viktig å ta den tiden som trengs.

De aller fleste norske barn får sin første innkallelse til tannpleier når de er rundt 4 år gamle. Deretter vil barna kunne bli sendt videre til tannlege hvis det er behov for det. Og det kan føles både utrygt og skummelt for barna, dersom de føler at de mister kontrollen.

- Alle barn skal ha en tilvenning til behandling. Vi kaller det for tell-show-do metoden. Det ligger i ordene, nemlig at vi skal forklare barnet hva vi skal gjøre, og vise frem alt vi jobber med, sier Skaret.

I vårt forum Barn i magen forteller våre forumbrukere sine skrekkhistorier fra tannlegestolen.

Kan sedere barna Barna skal få lov til å ta på instrumenter, trykke på knappene til tannlegestolen, speile seg i munn-speilet og så videre.

- Går ting for fort frem kan enkelte barn føle at de mister kontrollen, noe som er sentralt i forholdet til tannlegen i fremtiden, påpeker Skaret.

Av og til kommer det inn barn med alvorlig tannhelseproblemer slik som tannråte og tannverk, og professoren understreker at det da er viktig å være forsiktig i tilnærmingen, selv om behandling bør gis umiddelbart.

- Til disse pasientene gir vi som oftest medikamenter som sederer barnet. Dette gjøres også fordi barnet i ettertid ikke husker noe av det som har blitt gjort, og slipper da å ha dårlig minner fra turen til tannlegen, sier Skaret.

Generell god tannhelse Foreldre og eldre søsken skal også være forsiktig med hva de forteller de yngre barna om tannlegen.

- Små barn kan lett bli redde selv om de aldri har vært hos tannlegen. Hører de historier som andre har opplevd kan mange barn bli unødvendig engstelige, påpeker Skaret.

Heldigvis er norske barns tannhelse generelt veldig god, på tross av det økende inntaket av brus og godteri.

- Slik det er i dag er det en liten gruppe som har veldig dårlig tannhelse, og det er den gruppen vi bør forsøke å ta tak i, sier Skaret.

Vær tålmodig Tannlege Beroz Omid ved Trondheim tannlegesenter jobbet i mange år som barnetannlege før han gikk over til voksne pasienter. Han påpeker at det å ta seg god tid er det viktigste man kan gjøre i møte med barn.

- Man må ha veldig god tid og masse tålmodighet. Det er viktig å hilse på barnet ved å sette seg ned til deres høyde, snakke rolig og smile, sier Omid.

Han bruker steg for steg-metoden i arbeidet sitt, og forklarer alltid pasienten hva som skal skje under behandlingen.

- Ser jeg at barnet er skeptisk har jeg ofte brukt mamma eller pappa som forsøkspersoner. Da teller jeg tennene til far og roser han. Det hjelper mye for barna å se hva som skal skje, understreker han.

Gir pasienten kontroll I tillegg har det alltid vært viktig for Omid å presisere for pasienten at det er helt greit å si stopp dersom de føler for det.

- Da føler også barnet at de har kontroll under behandlingen, og gjør opplevelsen veldig mye bedre, sier han.

Og ingen barn har noen gang forlatt stolen til Omid uten en positiv avslutning.

- Uansett hvordan barnet har klart seg får de masse ros, og kanskje en liten gave, avslutter Omid.

Les også:

Dette er barnet ditt redd for

20 råd mot tannlegeskrekk

Derfor bør barna vaksineres

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.