Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Unngå denne brøleren i møte med andre

Slik gjør du et godt førsteinntrykk.

SELVSENTRERT SAMTALEPARTNER:  - Fokus på seg selv kan like godt være tegn på en person med svakt utviklet selvrefleksjon, empati og sosiale antenner, mener Leveraas. Foto: Thinkstockphoto.com.
SELVSENTRERT SAMTALEPARTNER: - Fokus på seg selv kan like godt være tegn på en person med svakt utviklet selvrefleksjon, empati og sosiale antenner, mener Leveraas. Foto: Thinkstockphoto.com. Vis mer

Du blir introdusert til en kamerat av kjæresten din, du møter en kollega for første gang eller du forsøker å komme på godfot med din nye svigerinne.

Du passer på at håndtrykket er fast, men ikke klamt, du smiler bredt og sier høflig «hyggelig å møte deg».

Men hvordan går du fram videre?

Det er her det kan briste eller bære - for lang tid framover, hvis du ikke passer på hvordan du oppfører deg i det nye møtet.

Lytt og still spørsmål Lene Fjellheim, partner ved CoachTeam AS - House of Leadership, mener at å lytte er det desidert viktigste i et nytt møte.

- Vent til personen er ferdig med å snakke. Møt på kroppsspråket slik at du matcher vedkommende du hilser på. Ha et fast håndtrykk, hold øyekontakt og smil, forklarer Fjellheim til Kvinneguiden.

Men det holder ikke med å spille en hyggelig person.

Her må du være ærlig:

- Vær genuint interessert i hvem du møter framfor å gjøre deg selv interessant. Tenk ut tre ting på forhånd som du ønsker skal være ditt «visittkort» - hva du vil huskes for. Eksempler er: entusiastisk, empatisk og idérik. Deretter er det lurt å sørge for å leve opp til dette i samtalen, råder coachen.

Usikker på deg selv? Å huske på at man skal utstråle positivitet og interesse, kan være vanskelig dersom man kjenner seg usikker på egen person og blir veldig nervøs i møte med nye mennesker.

Her mener Fjellheim at du bør tenke igjennom hvilken tilstand du trenger å være i for å kjenne deg trygg og rolig.

- Hent opp en hendelse hvor du var nettopp det. Hvordan var kroppsspråket ditt da? Hva sa du til deg selv? Hvordan snakket du? Hvordan var ansiktet? Øv deg på det slik at du kan hente fram denne tilstanden når du trenger den, tipser Fjellheim og ber deg huske på i situasjonen:

1) puste

2) kroppsholdningen

3) smile

4) hva du vil legge igjen av inntrykk

Paal Leveraas ved HR Norge, en medlemsorganisasjon for alle som jobber med HR-relevante tema, mener at du kan forsøke å vende fokuset bort fra deg selv og i stedet fokusere på den du prater med.

INTRODUKSJON: - Vent til personen er ferdig med å snakke. Møt på kroppsspråket slik at du matcher vedkommende du hilser på. Ha et fast håndtrykk, hold øyekontakt og smil, forklarer Fjellheim til Kvinneguiden. Foto: Thinkstockphoto.com
INTRODUKSJON: - Vent til personen er ferdig med å snakke. Møt på kroppsspråket slik at du matcher vedkommende du hilser på. Ha et fast håndtrykk, hold øyekontakt og smil, forklarer Fjellheim til Kvinneguiden. Foto: Thinkstockphoto.com Vis mer

- Pust dypt inn. Bli nysgjerrig på mennesket du står overfor, og vær oppriktig interessert i vedkommende. Ingenting er så viktig for oss som å føle oss sett, og det gjelder også for sjefer, rekrutterere og statsministere. Lytt og gjenta hva du hører med egne ord, se og sett ord på hva du ser, sier Leveraas til Kvinneguiden.

Brøleren er å være selvsentrert Vi har alle møtt personer som bare snakker om seg og sitt, og som ikke evner å se vedkommende de prater med, eller til.

Da skulle man tro at den selvsentrerte personen er svært usikker på seg selv, eller rent fram arrogant.

Her mener ekspertene at man likevel bør være forsiktig med å generalisere.

- Dette avhenger av kontekst, og man bør være forsiktig med å generalisere. Men ensidig fokus på seg selv og manglende interesse for motparten, er definitivt ikke underholdende og inspirerende, med mindre den som snakker, har helt usedvanlige historier å fortelle, sier Leveraas og fortsetter:

- Men fokus på seg selv kan like godt være tegn på en person med svakt utviklet selvrefleksjon, empati og sosiale antenner, mener han.

- Det kan vel så gjerne være at vedkommende er genuint opptatt av hva han/hun driver med. Dog anbefaler jeg en dialog framfor monolog, altså være interessert i hvem man snakker med, sier Fjellheim.

Dette bør du tenke på Når man vet at man skal møte nye mennesker og forsøke å gi et best mulig førsteinntrykk av seg selv, er det greit å være klar over hvordan andre vil ta en imot dersom man babler i vei om seg selv.

- Om man bare er opptatt av seg selv, eller andre enn den man hilser på, vil ikke dette bli særlig godt mottatt, sier Fjellheim.

I stedet mener Leveraas at man kan ta til seg rådene som den amerikanske forfatteren og foredragsholderen Dale Carnegie skrev i sin bok «How to win friends and influence people» fra 1936.

- Hans råd om det viktigste du bør tenke på når du møter nye mennesker, er:

• Vær oppriktig interessert • Smil • Husk at en persons navn er det vakreste ord i språket: Bruk det • Vær en aktiv lytter. Oppfordre den andre til å snakke om seg selv. • Få den andre til å føle seg viktig • La samtalen kretse omkring den andres interesser. Hvis det viser seg å være interesser dere deler, ligger veien åpen.
Les også:

Multitasking er direkte farlig
Dette betyr kroppsspråket
Derfor bør du ikke jobbe overtid
Disse jakkene er høstens heteste

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.