Unngå fotplagene

Tre av fire har fotproblemer. Her deler ekspertene sine beste råd.

FOTPLAGER:  Fotsopp, hard hud, vorter og belastningsskader er vanlige plager vi pådrar føttene våre. Tre av fire nordmenn opplever fotplager i løpet av livet. Foto: Norske Fotterapeuters Forbund
FOTPLAGER: Fotsopp, hard hud, vorter og belastningsskader er vanlige plager vi pådrar føttene våre. Tre av fire nordmenn opplever fotplager i løpet av livet. Foto: Norske Fotterapeuters ForbundVis mer

(Dagbladet): Føttene våre utsettes daglig for ekstrem belastning. Ifølge Norske fotterapeuters forbund vil tre av fire nordmenn oppleve fotplager i løpet av livet.

- Vi går i snitt omkring 9000 skritt hver dag og den største faktoren i forhold til fotplager er feil fottøy og feilbelastning, sier Anita Solberg, autorisert fotterapeut ved Hof Hud og Fotterapi og nestleder i Norske fotterapeuters forbund.

2000 opereres - Foten er et lite organ som bærer stor vekt; Mange er for tunge, og vi lever lenge. Det er også en sammenheng mellom stramme leggmuskler og forfotsplager. Derfor er det viktig å tøye ut etter trening, i tillegg til å velge sko som passer til foten, sier seksjonsoverlege Kjetil Hvaal ved ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus.

Han anslår at omkring 2000 personer opereres for de vanligste fotplagene i løpet av et år.

Fottøy som ikke er tilpasset foten og situasjonen kan føre til belastningsskader og hud- og negleskader. Det gjelder spesielt for høye hæler, for spisse eller for flate sko uten støtte.

Feil sko Hard hud er kroppens forsvarsmekanisme mot skader på underliggende vev, knokler og ledd. Det kan være et tegn på at føttene utsettes for feilbelastninger.

- Hard hud og torner skyldes ofte at man har brukt feil sko som har formet føttene feil da man var ung. Foten er bløt, og formes helt fram til man er i 18-20-årsalderen. Man skal derfor ikke arve sko fra søsken fordi de kan ha en helt annen gange enn deg, sier Solberg.

Else Olsen er autorisert fotterapeut med fordypning i diabetes ved Kristiansand Fotterapisenter, og har jobbet som fotterapeut i 20 år. Hun ser mange ulike typer føtter, og gremmes over nordmenns skovaner.

- Dårlig skotøy er absolutt den viktigste årsaken til nordmenns fotplager. Vi går med sko i Norge fordi det er kaldt og for å beskytte føttene. Om man bruker høyhalset genser som er to størrelser for liten blir man kvalt, derfor er det ingen som gjør det. Men det er nettopp dette folk gjør med føttene sine.

Diabetikere mer utsatt Følsomheten i beina til diabetikere er ofte nedsatt og de er mer utsatt for fotsår enn andre. Slike sår må oppdages tidlig da huden ofte er tynnere og gror dårlig, ifølge fotterapeutene.

- Diabetikere bør gå jevnlig til fotterapeut med spesialkompetanse innen diabetes, sier Solberg.

Hvaal råder diabetikere til å inspisere foten daglig ved å legge speil på gulvet, i tillegg til å unngå bruk av sandaler og åpne sko utendørs.

Amputasjoner - Fotkomplikasjoner er den vanligste årsaken til sykehusinnleggelse blant diabetikere, sier Hvaal.

Ifølge Diabetesforbundet er diabetes assosiert med opptil 34 ganger økt risiko for amputasjoner. Det foretas årlig mellom 800 — 1000 amputasjoner på grunn av diabetes i Norge.

- Diabetikere bør være forsiktige og sjekke foten ofte. Føttene bør smøres daglig, men ikke mellom tærne på grunn av fuktighet, sier Olsen.

EKSPERTENES BESTE RÅD OG TIPS MOT FOTPLAGER
Sko • Bruk såler for avlastning og forebygging av belastningsskader. Når vi går vokser foten. Derfor skal skoen skal være 1 cm lenger enn foten.
• Bruk sko som passer på foten
• Unngå høye hæler. Jo høyere hæler du har jo mer belastning blir det på forfoten. Unngå spisse sko med lav tåhette. Ikke bruk for smale sko, og ikke for flate med tynn såle.
• Varier fottøyet. Det man bruker daglig og mye må være riktig. Bruk riktige sko i forhold til type fysisk aktivitet Ikke la søsken arve hverandres sko.
• Søk råd hos fotterapeut om du er usikker på riktig skotype for deg
Fotkrem • Tørr og sprukken hud er inngangsport for bakterier. Smidig hud forebygger infeksjoner.
• Smør føttene med fettholdig, uparfymert fotkrem hver dag. Da vil huden være smidig og tåle mer.
Hygiene • Hold føttene rene og tørre.
• Bruk rene sokker hver dag. Helst av bomull eller ull. Ull puster og slipper fuktighet bort fra huden. Sopp og vortevirus setter seg ikke så lett på tørr hud.
• Sår og rifter bør oppdages tidlig.
• Nedsatt immunforsvar og bruk av noen medikamenter gir økt risiko for neglesopp.
• Vortevirus trives i fuktig miljø. Bruk derfor sko i felles garderober og dusjer for å unngå smitte eller for ikke å smitte andre.
Fotbad • Unngå lange fotbad. Maks 5 minutter. Huden blir fort for myk og porene blir åpne. Dette blir en inngangsport for bakterier.
• Ikke ha grønnsåpe i fotbadet. Fordi grønnsåpe har en ph-verdi på ca. 10, vil dette tørke ut huden.
Negler • Klipp neglene riktig for å unngå negleplager.
• Om man ikke kan se føttene sine, kan man bruke et speil med langt skaft.
• Når man har neglesopp bør man unngå neglelakk, fordi det gir soppen bedre vekstvilkår.
For diabetikere (særlig de med nedsatt følelse)
• Inspiser foten hver dag ved å legge et speil på gulvet.
• Ikke bruk sandaler og åpne sko utendørs.
• Gå til fotterapeut for stell av hud og negler.
• Bruk spesialsko og innleggssåler for diabetikere.
• Bruk fuktighetskrem.
• Liktornplaster, vortemiddel og lignende skal ikke brukes av personer med diabetes.

Kilde: Seksjonsoverlege ved ortopedisk senter på Ullevåll universitetssykehus, Kjetil Hvaal, Autorisert fotterapeut Anita Solberg og Autorisert fotterapeut Else Olsen og Norske Fotterapeuters Forbund, Diabetesforbundet

DIABETIKERE UTSATT: Else Olsen er autorisert fotterapeut ved Kristiansand Fotterapisenter og anbefaler diabetikere å sjekke foten ofte. Foto: Kristiansand Fotterapisenter.
DIABETIKERE UTSATT: Else Olsen er autorisert fotterapeut ved Kristiansand Fotterapisenter og anbefaler diabetikere å sjekke foten ofte. Foto: Kristiansand Fotterapisenter. Vis mer