Unngå kjedelig ris

Ingen grunn til å servere smakløs ris.

OPPSKRIFT PÅ RIS: Ris kan være dørgende kjedelig. Denne oppskriften gjør noe med det! Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ RIS: Ris kan være dørgende kjedelig. Denne oppskriften gjør noe med det! Foto: Erik HannemannVis mer

Det er personlig. Javisst. En kjele med hvit ris synes jeg er trist og dødsens kjedelig. La meg skynde meg over unntakene: Om du serverer hvit ris til en herlig thaisuppe, en knæsj indisk kyllingrett eller en annen krydret rett med mye væske, så er det greit.

Men, ta for eksempel kjøttkaker og hvit ris. Det er nitrist? All den brune sausen i verden har ikke sjanse til å redde denne pletten på dens ubønnhørlige vei til matrettenes kirkegård. Og stekt kyllingbryst og hvit ris? Kan det bli kjipere? Det er en tallerken uten kjærlighet. Og det samme gjelder for torsk, laks og koteletter - dette er ikke en middag, bare en aksjon for å stagge sulten.

Får jeg ris nå? Jeg håper ikke jeg fornærmer noen, men om jeg gjør det, så vil jeg helst at noen tester ut et par andre risvarianter før jeg får en skyllebøtte.

Vi begynner med en krydret variant. I denne risen spiller kanelen hovedrollen (og helst ekte kanel, som du sjelden får i butikken).

Det høres kanskje pussig ut om man bare har spist kanel på grøt, men ris og kanel går som hånd i hanske. For å gjøre risen enda mer spretten har du i en neve rosiner, en neve mandelflak og til slutt smaker du til med ørlite kardemomme. Jeg skal love deg at risen får et nytt innhold og ny mening.

Hent smak og inspirasjon der risen kommer fra Den andre varianten henter også farger også farger og smak fra andre himmelstrøk. Med små biter av mango får risen plutselig et helt annet uttrykk, både visuelt og smaksmessig. Men, det stopper ikke med mangoen.

OPPSKRIFT PÅ RIS: Ris behøver ikke være kjedelig. Her er noen forslag som gjør middagsrisen kul. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ RIS: Ris behøver ikke være kjedelig. Her er noen forslag som gjør middagsrisen kul. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Du kan gjerne begynne med å risen - det tar 10-15 minutter. Mens den koker steker du en løk, gjerne en rødløk. Så skjærer du mangoen i små terninger. Når risen er ferdig (og avsilt), blander du inn rødløk og mango. Og så kommer det som er så overraskende: kokos.

Jepp. Kokos og ris er supert sammen. Og mango og kokos har alltid hatt et tett bånd, selv om utseende ikke kan avsløre den intime smaksforbindelsen.

Jeg liker å snitte opp noen basilikumblader og rive litt limeskall som jeg har over risen ved servering, men det er ikke nødvendig.

Nedenfor finner du de oppskriftene på ris. God middag!

Les også:
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.