REGN MED KØ: Immigrasjonskontrollen ved amerikanske flyplasser, som her i Los Angeles, varsler at de vil øke bruken av skannere og detektorer ved interjasnonale ankomster. Foto: NTB / Scanpix
REGN MED KØ: Immigrasjonskontrollen ved amerikanske flyplasser, som her i Los Angeles, varsler at de vil øke bruken av skannere og detektorer ved interjasnonale ankomster. Foto: NTB / ScanpixVis mer

USA-ferie

USA skjerper sikkerhet på flyplassene med mer skanning og flere detektorer

Men lar de bærbare datamaskinene være i fred - foreløpig.

Amerikanske myndigheter vil innen kort tid innføre skjerpede sikkerhetsregler for internasjonale flyginger, blant annet økt bruk av skannere og detektorer.

Men det innebærer ikke umiddelbart et utvidet forbud mot bærbare datamaskiner og annen elektronikk i kabinen. Et slikt forbud ble implementert mot flyginger fra ti lufthavner i Midtøsten og Nord-Afrika tidligere i år.

Nye metoder

Lederen for det amerikanske innenriksdepartementets sikkerhetstjeneste, John Kelly, sier de nye tiltakene vil ble faset inn over tid. Det dreier seg om «både synlige og ikke-synlige tiltak». Tiltakene er nødvendig på grunn av terrorgruppers fornyede interesse av å ramme flysektoren, sier han videre.

–Våre fiender arbeider konstant med å finne nye metoder for å forkle eksplosiver, rekruttere folk på innsiden og kapre fly, sier han.

Seier for selskapene

De nye reglene ble offentliggjort onsdag, og omfatter kommersielle flyginger til USA.

At det ikke kommer noe forbud mot bærbare datamaskiner kalles en seier for amerikanske flyselskaper, som har fryktet problemer som følge av et slikt forbud.

Selskaper som ikke følger opp de nye kravene, kan imidlertid bli rammet av et slikt forbud. Ifølge europeiske og amerikanske tjenestepersoner får flyselskapene 21 dager på å få nye og bedre detektorer og skannere på plass. De må også bedre kontrollen av passasjerene.(NTB)