- Tenker du på at livsstilen påvirker risikoen for sykdom? - Mangel på søvn, stress og overarbeid kan bidra til de fleste sykdommer, sier Paula Brinkmann (37) når Dagbladet møter henne på gata i Sandefjord sammen med barna Elana (3) og Zander (2). Stress er årsak til høyt blodtrykk, tror hun. - Vi må alle prøve å slappe av mer, sier Brinkmann, som er fra Australia og nettopp har flyttet til Norge fra USA. Selv tar hun løpeturer i skogen for å koble av. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- Tenker du på at livsstilen påvirker risikoen for sykdom? - Mangel på søvn, stress og overarbeid kan bidra til de fleste sykdommer, sier Paula Brinkmann (37) når Dagbladet møter henne på gata i Sandefjord sammen med barna Elana (3) og Zander (2). Stress er årsak til høyt blodtrykk, tror hun. - Vi må alle prøve å slappe av mer, sier Brinkmann, som er fra Australia og nettopp har flyttet til Norge fra USA. Selv tar hun løpeturer i skogen for å koble av. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Usunn livsstil tar flest liv

Høyt blodtrykk er nå rangert som nummer én av risikofaktorer for sykdom og død i verden.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Smittsomme sykdommer er ikke lenger hovedutfordringen for helsa til verdens befolkningen. Usunn livsstil tar flest liv, også i Norge.

En ny studie av Global burden of disease har sett på forekomsten av 306 sykdommer og betydningen av 79 ulike risikofaktorer i 188 land.

- I overkant av en tredjedel av dødsfallene i Norge årlig kan forklares av atferd som dårlig kosthold, tobakk, lav fysisk aktivitet, alkohol- og narkotikabruk, sier Stein Emil Vollset, forsker og leder ved nystartede Senter for sykdomsbyrde, Folkehelseinstituttet.

Han deltar i den internasjonale ekspertgruppa som er knyttet til det globale sykdomsbyrdeprosjektet og har bidratt med norske data.

Må endre oss

- Hvis vi vil minke antall dødsfall før fylte 70 år, er atferdsfaktorene det man kan gjøre noe med direkte, fortsetter Vollset.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

 • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
 • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
 • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
 • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
 • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
 • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
 • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
 • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
 • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn