Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Usunn livsstil tar flest liv

Høyt blodtrykk er nå rangert som nummer én av risikofaktorer for sykdom og død i verden.

-  Tenker du på at livsstilen påvirker risikoen for sykdom? -  Mangel på søvn, stress og overarbeid kan bidra til de fleste sykdommer, sier Paula Brinkmann (37) når Dagbladet møter henne på gata i Sandefjord sammen med barna Elana (3) og Zander (2). Stress er årsak til høyt blodtrykk, tror hun. -  Vi må alle prøve å slappe av mer, sier Brinkmann, som er fra Australia og nettopp har flyttet til Norge fra USA. Selv tar hun løpeturer i skogen for å koble av. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- Tenker du på at livsstilen påvirker risikoen for sykdom? - Mangel på søvn, stress og overarbeid kan bidra til de fleste sykdommer, sier Paula Brinkmann (37) når Dagbladet møter henne på gata i Sandefjord sammen med barna Elana (3) og Zander (2). Stress er årsak til høyt blodtrykk, tror hun. - Vi må alle prøve å slappe av mer, sier Brinkmann, som er fra Australia og nettopp har flyttet til Norge fra USA. Selv tar hun løpeturer i skogen for å koble av. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Smittsomme sykdommer er ikke lenger hovedutfordringen for helsa til verdens befolkningen. Usunn livsstil tar flest liv, også i Norge.

En ny studie av Global burden of disease har sett på forekomsten av 306 sykdommer og betydningen av 79 ulike risikofaktorer i 188 land.

- I overkant av en tredjedel av dødsfallene i Norge årlig kan forklares av atferd som dårlig kosthold, tobakk, lav fysisk aktivitet, alkohol- og narkotikabruk, sier Stein Emil Vollset, forsker og leder ved nystartede Senter for sykdomsbyrde, Folkehelseinstituttet.

Han deltar i den internasjonale ekspertgruppa som er knyttet til det globale sykdomsbyrdeprosjektet og har bidratt med norske data.

Må endre oss

- Hvis vi vil minke antall dødsfall før fylte 70 år, er atferdsfaktorene det man kan gjøre noe med direkte, fortsetter Vollset.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?