Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ut og reise? Husk å fornye helsekortet ditt

680 000 nordmenn må ha nytt kort i år.

KJEKT Å HA: Dette kortet, Europeisk helsetrygkort, kan være utrolig greit å ha på reiser i EØS. Det gir deg samme rettigheter til medisinsk behandling som landets egne borgere har. Foto: Morten Rakke / Helfo
KJEKT Å HA: Dette kortet, Europeisk helsetrygkort, kan være utrolig greit å ha på reiser i EØS. Det gir deg samme rettigheter til medisinsk behandling som landets egne borgere har. Foto: Morten Rakke / Helfo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skulle du behøve medisinsk hjelp når du er ute og reiser i EØS-land, er et europeisk helsetrygdkort godt å ha.

Det sikrer deg samme behandling som om du hadde vært borger i det aktuelle landet. Det eneste du må ut med er egenandelen. Den norske staten tar resten.

Rundt to millioner nordmenn har allerede bestilt kortet - som er gratis.

Hva mange derimot ikke vet, er at gyldigheten kun er tre år. Når kortet utløper, må nytt bestilles.

Og var du blant de 680 000 nordmennene som bestilte helsetrygdkortet da ordningen ble innført i 2014, må du ha nytt kort i år. Sjekk utløpsdatoen som står på kortet.

Det bestiller du enkelt på helsenorge.no.

– Bestill kortet gratis på nettsiden helsenorge.no før du drar på ferie, oppfordrer avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester.

Alle må ha

HUSK Å BESTILLE: - Helsetrygdkortet er gratis, minner avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik i Helfo servicetjenester om. Foto: Morten Rakke / Helfo
HUSK Å BESTILLE: - Helsetrygdkortet er gratis, minner avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik i Helfo servicetjenester om. Foto: Morten Rakke / Helfo Vis mer

Europeisk helsetrygkort er personlig. Det betyr at alle i familien, også barna, må ha hvert sitt kort.

Kortet gjelder i alle EØS-land og Sveits, og sikrer deg samme behandlingstilbud hos offentlige leger og på offentlige sykehus som landets egne borgere har.

Og oppdager du at kortet ditt er utløpt og ikke rekker å få nytt (tar cirka ti dager fra bestilling), så er det ingen krise.

- Noter deg i så fall telefonnummeret +47 23327030. er du berettiget rettighetene kortet gir, kan personell i Norge sende en hasteblankett til det offentlige sykehuset eller til den offentlige legen du befinner deg hos, sier Heidi Kvaal Djupvik i Helfo servicetjenester.

Og har du ikke kort i det hele tatt - men skal på ei Europa-reise, bør du sikre deg et.

Erstatter ikke forsikring

Det er verdt å merke seg at helsetrygdkortet ikke erstatter reiseforsikring. Det dekker blant annet ikke hjemreise av medisinske årsaker. Og selvsagt ikke tyverier, tapt bagasje, flyforsinkelser eller andre forhold du kan få dekket gjennom forsikringen.

- Men en fordel med Europeisk helsetrygdkort kontra reiseforsikring er at vi kan hjelpe deg i etterkant. Forsikring må du bestille før du reiser. Det bør du gjøre med helsetrygdkortet også, men er uhellet ute, kan vi hjelpe deg etter at du har blitt syk eller skadd, sier Marianne Storemyr, fagansvarlig for Europeisk helsetrygdkort, til Dagbladet.

- Trenger du hjelp, og ikke har kortet på deg, så ring oss og vi hjelper deg, sier hun.

Hele Norges coronakart