DET SMAKER UTE: God mat i sekken er viktig når du er ute på tur. - Det er viktig å vite at du har et godt måltid i sikte, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn. Alle foto: Håkon Eikesdal
DET SMAKER UTE: God mat i sekken er viktig når du er ute på tur. - Det er viktig å vite at du har et godt måltid i sikte, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

Ut på tur med gullsmak i sekken

14 dager med OL-rus er tilbakelagt. Kroppen, som har slappet av i tv-stolen, har behov for turer i frisk luft.

||| OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Bålet er tent ute i snøen på Opaker når vi entrer gården i det vakre og hvite landskapet. Dagbladets kokk Charlotte Mohn har også kost seg med norsk OL-suksess fra Vancouver - og er klar for den siste olympiske helga - men nå syns hun det er på tide å komme seg ut på tur med god mat i sekken.

Viktig med god mat i sikte
- Det er viktig å vite at du har et godt måltid i sikte etter en lengre tur, sier Charlotte. - Mat skal være sunn og mettende.

Det første hun lager i stand til tursekken er bakt potet. De skal være forhåndsklare - og bakes uten folie.

- Når potetene er ferdig, pakker jeg de i folie og putter de i sekken, sier Charlotte. - Er du blitt kald på hendene kan du varme deg på potetene.

Hun anbefaler at du tar med litt salt, smør, skinketerninger, mais og litt revet ost - og ei teskje.

- Lag gjerne et bål og hiv potene over, sier Charlotte. - Karbohydratene trenger vi på tur - og dette er et godt lite turmåltid.

Smaker godt og veier lite
Smørbrød i folie er et fullverdig måltid for turen. Tre skiver og flere lag med skinke, ost, tomat og sennep.

- Legg de over glørne på bålet, så får du et godt ostesmørbrød, sier Charlotte. - Dette kan alle klare å lage, og det veier nesten ingenting å ha med i sekken.

Griser i ullteppe er neste forslag, og nå kommer smilet fram hos kokka.

Varme smørbrød i folie
Varme smørbrød i folie Vis mer

- Dette er inspirert fra England, sier Charlotte. - Pølse rullet inn i butterdeig.

Bruk pølser med smak
Hun anbefaler at vi bruker litt grovere pølser med litt mer smak. De rulles inn i deigen og pakkes ned med matpapir mellom lagene, så de ikke klistres sammen.

- Så er det bare å få herlighetene over glørne på bålet, sier Charlotte som mener at ketchup og sennep ikke er nødvendig når man bruker smaksrike pølser.

Den siste turretten kaller hun elg på spyd. Ikke hele dyret, da! Alle har ikke like god tilgang på slikt kjøtt, og derfor kan du selvsagt bruke storfekjøtt, lam eller kylling.

Middag i skauen
- Lag karbonadedeig, slik du gjøre det når du lager kjøttkaker eller hamburgere, sier Charlotte. - Form deigen til små pølser og forsteik de i ei panne.

Etter avkjøling puttes de i sekken. Spikk deg gjerne noen spyd og tre de inn på pølseburgerne og steik de ferdig på bålet.

- Hvis du har pølseburgeren sammen med bakt potet har du nesten en middag ute i skauen, sier Charlotte Mohn til Dagbladet.

PS! Det er mange godbiter igjen fra OL i Vancouver. I kveld er det blant annet 4x7,5 km skiskytterstafett for menn og slalom kvinner. I morgen slalom menn, 30 km fellesstart langrenn kvinner og lagtempo på skøyter. Søndag er det 50 km fellesstart langrenn menn, hockeyfinalen og avslutningssermonien starter 02.30 (natt til mandag) norsk tid.

Her er oppskriftene:
Bakt potet
60 minutter

1-2 poteter per person
Grovsalt

Slik gjør du det:

Bakt potet
Bakt potet Vis mer

Vask potetene og tørk de.
Prikk de lett med en tynn kniv og legg de på en seng av salt.
Bak de i ovnen på 200 grader til de er møre, tid avhenger av størrelsen, men ca 45-60 minutter.
Pakk de i aluminiumsfolie når de er ferdig stekt.
Varmes opp på bålglørne.
Du kan også steke de fra rå tilstand i glørne, da anbefales mindre poteter, i folie, ca 30 minutter.
Ved servering kuttes et kryss i poteten og så klemmer du den åpen.
Serveres med det du måtte ha i kjøleskapet. Smør, rømme, ost, skinke, mais, pesto, påleggsalater.

Drikkeforslag: Eplejuice fra Ringi Gård. Kan kjøpes på ICA, Meny, Ultra eller direkte på gården.

Varme smørbrød i folie
15 minutter

2-3 skiver per person
Skinke
Ost
Tomat
Paprika
Sennep
Smør
Pepper

Slik gjør du det:

Smør skivene med litt smør og eventuelt litt sennep.
Legg pålegget på skivene og legg de oppå hverandre, la brødet vende ut på bunnen og toppen.
Pakkes inn i 2-3 lag med aluminiumsfolie.
Legges på glørne til osten har smeltet og brødet er krispt.

Drikkeforslag: Varenr.: 80405 Budvar Pilsner fra Tjekkia, kr 46. Friskt lett, lys og smaksrik orginal pilsner.

Griser i ullteppe
10 minutter

Grover, krydrete pølser
Butterdeig (1 plate per to pølser)
Du kan også lage pinnebrød og tvinne et tynt lag utenpå pølsene, tar litt lenger tid å steke.

Griser i ullteppe
Griser i ullteppe Vis mer

Slik gjør du det:

Kjevle ut tint butterdeig og del platen i to trekanter.
Deigen kan krydres med et tynt lag sennep eller karripulver.
Tvinn deigen rundt pølsa.
Stekes på spyd over gode glør til deigen er sprø og gyllen og pølsene er varme.

Drikkeforslag: Varenr.: 31236 Vajra Langhe Rosso 2007, kr 122. Frisk delikat og smaksrik rødvin fra Piemonte.

Elg på spyd
15 minutter

400 g malt elgkjøtt
Ca 2 ts salt
1 ss potetmel
2 egg
6 ss fløte
1 liten hakket løk
3 ss hakkete urter (persille, timian, basilikum)

Slik gjør du det:

Bland kjøttet med salt til deigen blirt seig.
Tilsett potetmelet og deretter egg.
Spe med kald fløte.
Formes som små pølser og forstekes i panne.
Avkjøl.
Tre de på små spyd og stek de ferdige over fine glør på bålet.

Drikkeforslag: Varenr.: 41433 Meffre Prestige Côtes de Rhöne 2008, ke 109,90. Typeriktig ren og smaksrik Rhône-vin med frisk syre og lett viltpreg.

Elg på spyd
Elg på spyd Vis mer