LETTET: Yo! Sushi på Gardermoen har nå smilefjeset på plass. For denne restauranten og andre flyplassrestauranter ble det strekmunn første gang Mattilsynet kom på besøk. Foto: ESPEN SOLLI
LETTET: Yo! Sushi på Gardermoen har nå smilefjeset på plass. For denne restauranten og andre flyplassrestauranter ble det strekmunn første gang Mattilsynet kom på besøk. Foto: ESPEN SOLLIVis mer

Ut på tur? Så trygg er maten på din flyplass

Stadig flere sommersmil på plass.

I et halvt år har Mattilsynet vurdert spisesteder over hele landet, også kafeene og restaurantene på flyplassene. 

Flyplassene er hektiske steder med stor omsetning og stor gjennomstrømming av gjester. Mye skjer i farta og det kan være en utfordring å gjennomføre alle rutiner til punkt og prikke. Noe som kan gå utover matsikkerheten.

Skjerpet seg På Gardermoen var Upper Crust, Cafe Ritazza, Pizza Hut og Yo! Sushi blant dem som fikk strekmunn første gang tilsynet kom på besøk.

Også Upper Crust i på flyplassen Molde, Fresh & Tasty på Flesland og samme spisested Sandefjord Lufthavn Torp måtte skjerpe seg.

Nå henger smilefjeset på veggen hos alle.

Hvor rent? 250 inspektører har siden nyttår reist fra sted til sted for å sjekke mattrygghet, inkludert organisering og styring av arbeidet med innkjøp, bearbeiding og omsetning av mat og drikke.

Hvor rent er det? Hvor gode rutiner har serveringsstedene? Og hvor flinke er de med håndhygiene? Overholdes allergenmerkingen på menyene? Slike ting sjekkes på restaurantene.

I alt 25 kontrollpunkter inngår i tilsynsbesøket.

Lettet Sammenliknet med andre norske flyplasser er Gardermoen en by i byen, med sitt høye antall serveringssteder. Her har det vært gjort en stor jobb. Anna Aanesen, avdelingsleder for Yo! Sushi Oslo Lufthavn, har nå smilefjeset på plass.

- Vi er veldig glade. Det er godt å kunne vise kundene at alt er i orden, sier hun.

For Yo! Sushi ble det strekmunn fordi det ikke var rent nok i hele lokalet.

- Det lå smuss innerst i noen kroker. Dette er steder som må skrubbes for hånd. Vi har nå innført ukentlig skrubbing av disse områdene, forteller Aanesen.

På kjøkkenet er alt som det skal. Du kan trygt kaste deg over rå fisk hos henne før du reiser videre.

Også andre flyplasser møter sommeren med et smil.

SOMMERSMIL: Yo! Sushi har nye rutiner for renhold i krokene og kan gå sommeren i møte med et smil. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
SOMMERSMIL: Yo! Sushi har nye rutiner for renhold i krokene og kan gå sommeren i møte med et smil. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer

- Over hele Norge ser du nå stadig oftere smilefjes på veggen, sier Atle Wold, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Endel spisesteder har ennå strekmunn, mens bare to prosent har sur munn.

De som ikke får smilefjes, ber om gjenbesøk og samarbeider godt. Vi hadde ventet oss langt flere klager fra spisestedene, sier Wold.

 Innen sommeren er over skal 8000 restauranter og kafeer ha fått besøk. Hittil er 6000 steder sjekket og omfattet av ordningen.

- Dette går bra. Vi er i rute, sier Wold

Sjekk selv Vil du sjekke hvordan det står til på din favorittrestaurant eller på spisestedene på flyplassen der flyr fra? Resultatet finner du på Matportalen.

Husker du ikke hva stedene heter? Her er oversikt over spisestedene på innlandsterminalen og på utlandsterminalen på Gardermoen.

Spisestedene vurderes fortløpende og resultatene legges ut så snart besøket er over.

Sur og blid Ser du en sur munn på veggen utenfor et spisested, kan du regne med alvorlige mangler. En strekmunn kan innebære bagateller, men strekmunnen vil henge til feil og mangler er rettet.

- Det ender til slutt med et smil. Alle ønsker seg det, sier Gry Holmbakken, avdelingssjef for Mattilsynet Romerike. Hun er ansvarlig for smilefjesordningen på Oslo Lufthavn.

Holmbakken bekrefter at stedene har skjerpet seg etter de første besøkene som avdekket dårlig vedlikehold og manglende rutiner.

På Gardermoen er tilstanden nå svært god, mener Mattilsynet.

 - Skal du bli syk noe sted på reisen, blir det nok ikke på Gardermoen, sier Holmbakken

Prøvd ut i Midt-Norge Smilefjes-ordningen ble innført fra nyttår for hele landet etter at Trøndelag, Møre og Romsdal hadde prøvd den ut en periode.

TRYGT:Spisestedene har skjerpet rutinene. Veldig mange kan stolt henge opp smilefjes, også på flyplassene. Innen utgangen av august skal alle landets spisesteder være kontrollert. Foto: ESPEN SOLLI
TRYGT:Spisestedene har skjerpet rutinene. Veldig mange kan stolt henge opp smilefjes, også på flyplassene. Innen utgangen av august skal alle landets spisesteder være kontrollert. Foto: ESPEN SOLLI Vis mer

Mattilsynet har i forbindelse med den nye ordningen innført et nytt IT-verktøy. Nå skjer alt på inspektørens bærbare pc. Feil og mangler registreres fortløpende. Når besøket er over vet restauranten hva som må rettes opp.

Restaurantene behøver altså ikke gå og grue seg for svar i posten. Når feilen er rettet, kommer smilefjeset.

Ordningen gjelder også for gatekjøkken, grillbarer og bensinstasjoner. I fjor sommer førte tilsyn med 49 gatekjøkken i Oslo til at seks virksomheter ble stengt og 28 fikk pålegg om forbedringer.

GODE RUTINER: Flyplasskafeene er stadig flinkere med renhold, mattrygghet og rutiner. Foto: ESPEN SOLLI
GODE RUTINER: Flyplasskafeene er stadig flinkere med renhold, mattrygghet og rutiner. Foto: ESPEN SOLLI Vis mer