Ute og reiser? Her får du den beste flyplassmaten

Ingen grunn til å spise dårlig selv om du har liten tid.

HEATHROW:  Hos stjernekokken Gordon Ramsey får du sunn og god middag servert av kelner på nesten like kort tid som det tar å stå i kø for en burger. Foto: TINE FALTIN
HEATHROW: Hos stjernekokken Gordon Ramsey får du sunn og god middag servert av kelner på nesten like kort tid som det tar å stå i kø for en burger. Foto: TINE FALTINVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
HEATHROW (Dagbladet):
-I 2013 serverte vi noen hundre måltider hver dag. Det siste året har det eksplodert, sier servitøren på Gordon Ramseys «Plane Food» på Heathrows terminal 5.

Stjernekokk Ramseys a la carte restaurant på Londons travle flyplass går så det suser.

Rundt oss sitter familier, par og forretningsfolk, sistnevnte gjerne i selskap med ipaden mens de får servert skalldyr, curry og eksotiske kjøtteretter.

Kelnere går rundt med duggende vinflasker og kurver med nystekte rundstykker.

Gourmet fastfood Samtidig som maten serveres i ekspressfart, råder en eiendommelig ro over messaninen med utsikt over terminalen.

Kanskje har det noe med at ikke all maten serveres like hurtig. Man sier hvor mye tid man har til rådighet og bestiller deretter.

For dem med dårligst tid er det ekspressmenyen som gjelder.

Valgene er færre, men man får et måltid og sitter ikke på nåler. Restauranten garanterer at du har spist og betalt på 35 minutter. 

På Terminal 2 sitter andre flypassasjerer og nyter maten til mesterkokk Heston Blumenthal — kjent for trestjerners Michelinrestauranten «Fat Duck» og «Dinner» (2 stjerner) i London.

INGEN HAST : Hos Gordon Ramsey går det unna med musserende til folk i farta. Foto: TINE FALTIN
INGEN HAST : Hos Gordon Ramsey går det unna med musserende til folk i farta. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Blumenthals «The Perfectionists' Café» åpnet i fjor sommer som del av en gigantrenovering av den gamle terminalen. Blumental sparer ikke på kruttet. 

Han rykket inn med vedfyrt ovn. Det gjorde Heathrow til første britiske flyplass med åpen flamme på kjøkkenet. Maten høster ovasjoner.

Vil spise bra  Også i Norge er flyplassmaten i ferd med å mer variert, men hurtig-gourmet-trenden er særlig synlig i utlandet. 

Aller mest synlig er den i USA der flyplassrestaurantene ofte er en blanding av dyre «fine dining » steder og gourmet fast food.

Steder du kan sjekke ut er  Shake Shack på John F. Kennedy og Salt Lick BBQ på Austin-Bergstrom International Airport.

Befinner du deg et annet sted i verden, sjekk denne lista.

Flyplassene er blitt mesterkokkenes nye lekegrind.

Også de haer fått med seg at flytrafikken er mangedoblet på noen få år.

Det som oftest skjer er at en suksessrestaurant i en hovedstad oppretter en avlegger på flyplassen, gjerne etter mønster av Ramseys «Plane Food» på Heathrow, der du ikke bare kan velge hyperrask servering, men også forhåndsbestille en piknikbag med et måltid til å ta med på flyet.

TREND: Flyplassene gjør seg attraktive, de gode restaurantene rykker inn og vi hopper på. Her baren til den danske gourmet-restauranten Le Sommelier som har suksess med sin filial på Kastrup flyplass. Foto: TINE FALTIN
TREND: Flyplassene gjør seg attraktive, de gode restaurantene rykker inn og vi hopper på. Her baren til den danske gourmet-restauranten Le Sommelier som har suksess med sin filial på Kastrup flyplass. Foto: TINE FALTIN Vis mer

I København finner du en slik avlegger, Le Sommelier, en franskinspirert Michelin-restaurant danskene kjenner fra bygatene og som de velger når de skal ut og fly.

Men ikke bare danskene. Restauranten er rimelig priset og er blitt en favoritt blant globetrottere.

Den startet opp før jul i 2012 og slo på kort tid knock out på flyplassrestauranter i toppskiktet verden over.

For to år siden  ble den kåret til årets beste flyplassrestaurant, foran topprestauranter som «Porta Gaig at El Prat del Llobregat» i Barcelona.

Flyplass-bryggeri Det stopper ikke der. I Munchen kan du besøke «Airbräu», Europas eneste flyplassbryggeri. Ta en øl eller en bryggeriomvisning, om du har tid.

Ideen er den samme som på  nederlandske Schiphol, der «Rijksmuseum» har filial: Har ikke turistene tenkt seg inn i landet, får de smake på den lokale kulturen på flyplassen.

Det gjelder å skille seg ut. I Chicago har flyplassen vakt oppsikt med sin vertikale hage. Nyt spiselige urter,dyrket på stedet.

Flyplassbyen Vi er mer kresne og er i ferd med å se på flyplasser på en ny måte. Flyplassen er i større grad blitt en del av reiseopplevelsen.

Derfor kommer gourmettrenden til å øke, mener flyplasseksperter.

HURTIGGOURMET:  Helt topp, sier den amerikanske familien om manten hos avleggeren av Michelin-restauranten Le Sommelier på Kastrup flyplass. Foto: TINE FALTIN
HURTIGGOURMET: Helt topp, sier den amerikanske familien om manten hos avleggeren av Michelin-restauranten Le Sommelier på Kastrup flyplass. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Arkitekt Gudmund Stokke, mest kjent som mannen bak Gardermoen, tror at flyplassene kommer til å bli som små byer, hvor vi sover, spiser, shopper og i økende grad ønsker å oppholde oss.

Lavprisselskapene har revolusjonert flyplassene ved at de legger færre penger igjen. Flyplassene må tjene penger på andre ting. Det har gjort dem mer kommersielle.

Før var Stokke imot utviklingen. Nå har han snudd.

- Hvorfor ikke? En flyplass kan være et attraktivt sted å være, sa han til Dagbladet i et tidligere intervju.