Utrolig at noe så banalt kan smake så godt

Se Dagblad-kokkas rakfiskoppskrifter.

ET HOVEDMÅLTID: Bakte småpoteter med rakfisk. Se oppskrifter nederst i saken. Alle foto: Håkon Eikesdal
ET HOVEDMÅLTID: Bakte småpoteter med rakfisk. Se oppskrifter nederst i saken. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Det er ikke slutt på at fisken skal lukte ille, men den lages nå i tre styrkegrader:

Mild, lagret og vellagret - for det er blitt skikkelig industri å tilby rakfisk til folket.

Dagbladets kokk Charlotte Mohn blir salig når hun gjør i stand fisken på kjøkkenet.

LEFSERULL: Med pultost, rakfisk, rømme og sennep.
LEFSERULL: Med pultost, rakfisk, rømme og sennep. Vis mer

Dette er et av årets mathøydepunkter for henne.

Rakfiskfestivalstart - Rakfisken er en gave til menneskeheten, sier Charlotte.

- Utrolig at en så banal måte å lage i stand fisken på kan bli så godt.

I dag går starten på Rakfiskfestivalen på Fagernes.

MED GRYN: Rakfisksalat med byggryn.
MED GRYN: Rakfisksalat med byggryn. Vis mer

Tusenvis av mennesker lokkes til å smake forskjellige retter, og selvsagt det lille glasset som hører til.

Noen av rettene på festivalen finner du sikkert blant Charlottes fire utvalgte:

• Rakfisktartar

• Rakfisksalat

• Bakte småpoteter med rakfisk

• Lefserull med pultost og rakfisk

Nydelig munnfull Rakfisktartaren kan brukes som fingermat eller forrett, og kan med hell lages dagen før du skal spise den.

TARTAR: Rakfisktartar på byggbrød.
TARTAR: Rakfisktartar på byggbrød. Vis mer

Den kan brukes som forrett til både fisk og kjøtt.

- Tartaren er uhyre enkelt å lage i stand - og er en nydelig munnfull, sier Charlotte.

Rakfisksalaten egner seg også som fingermat eller til forrett. Her har kokka vår selvsagt tatt i bruk litt akevitt.

- Dette er lavterskelmat med enkle ingredienser - og tar kort tid å lage i stand, sier Charlotte. - Du trenger bare litt akevitt til.

Og hvis du vil gjøre det litt fancy: Legg retten på et lite speil og se den flotte effekten.

Et hovedmåltid Bakte poteter i kombinasjon med rakfisk gjør smaken bare bedre.

Det blir som en erkenorsk sushi - bare at man bruker poteter i stedet for ris.

- I poteten bruker du smør og litt rømme på toppen hvis du ønsker det, sier Charlotte. - Da har du et hovedmåltid det bare er å sette tennene i og nyte.

Bytt ut matpakka Lefsa hører med på bordet - hele året. Et viktig innslag i hverdagen spør du Charlotte.

- Lefse er veldig godt til rakfisk, sier Charlotte Mohn til Dagbladet og anbefaler at den lages dagen før slik at smaken setter seg.

- Bytt gjerne ut matpakka med lefserull - det er godt det!