PASS PÅ: Å rygge med henger kan by på utfordringer. Foto: CODAN
PASS PÅ: Å rygge med henger kan by på utfordringer. Foto: CODANVis mer

Utrygg med tilhenger? Du er ikke alene

- På tide å innse at vi står overfor et stort sikkerhetsproblem.

DinSide To av fem trafikanter har opplevd farlige situasjoner med tilhenger, viser undersøkelsen YouGov har utført på oppdrag fra Codan Forsikring.

- Med så mange nestenulykker er det på tide å innse at vi står overfor et stort sikkerhetsproblem. Det er bekymringsfullt at ferdighetene med tilhenger er på et så lavt nivå. I tillegg kommer mulige farlige situasjoner som følge av dårlig sikret last, sier Hanne Steffensen, skadesjef motor i Codan Forsikring.

Store kjønnsforskjeller
Undersøkelsen viser at det er kvinner som føler seg minst trygge med tilhenger på slep. Kun 1 av 4 kvinner forteller at de føler seg trygge når de kjører med tilhenger.

- Dessuten forteller hver tredje kvinne at de har opplevd farlige trafikksituasjoner med henger, sier Steffensen.

Vanskelig regelverk Med vanlig førerkort i klasse B har man lov til å trekke små hengere så lenge hengervekt, inkludert last, ikke veier mer enn 750 kilo. Det kreves altså ingen praktisk opplæring for å ferdes i trafikken med små hengere.

Men nå er det også nye regler som gjelder om du skal trekke større lass (se faktaboks til høyre).

Sikre lasten! Når du laster en tilhenger er det viktig at lasten sentreres og festes godt. Last som forskyver seg under kjøring, kan virke negativt på bilens kjøreegenskaper, og i verste fall ramle av eller skade andre kjøretøy på veien.

Les også: Derfor slipper du EU-kontroll av tilhenger.

Tilhengertips:

• Hvis du ikke er vant til å kjøre med tilhenger, er det lurt å velge tider på døgnet når det er lite trafikk. Da slipper du unødvendig stress. • Vær forsiktig over humper og dumper. For høy fart kan gjøre at du mister kontroll på hengeren.
• Kjør mykt og start nedbremsing tidligere enn hva du er vant til. En tilhenger gjør at bilen ikke bremser like effektivt. • Pass på at det du skal trekke ikke veier mer enn det som er tillatt, og kjør flere turer hvis nødvendig. • Husk jevn fordeling av lasten, slik at den ikke blir skjev, for- eller baktung. Fest lasten godt!
• Sikre lasten godt, og bruk flere stropper slik at lasten ikke kan dette av eller forskyver seg. • Regn med å komme i situasjoner der du må rygge med tilhengeren. Derfor er det lurt å øve seg på forhånd. • Ta en stor «borgemestersving» hver gang du svinger. Med tilhenger på slep blir bil og henger en lang enhet, og du trenger den plassen du kan få.

Bruk vegvesenets tilhengerkalkulator, og finn ut hva du har lov til å frakte med din førerkortklasse, og hvor mye din bil kan trekke. Denne finnes blant annet som en app.
Ypperlig verktøy: Hvor tung tilhenger kan du trekke?

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.