ARKITEKTENS GLASSKLARE DESIGN: Legg merke til hvordan glassfasaden går fra vegg til vegg og åpner Hemsedal-hytta totalt mot utsikten. Oslo-arkitekt Tim Resen har tegnet flere hytter i dette området av dalen, og det er dermed et utstillingsvindu for norsk samtids-hyttearkitektur i høyfjellet. © Foto: Nils Petter Dale
ARKITEKTENS GLASSKLARE DESIGN: Legg merke til hvordan glassfasaden går fra vegg til vegg og åpner Hemsedal-hytta totalt mot utsikten. Oslo-arkitekt Tim Resen har tegnet flere hytter i dette området av dalen, og det er dermed et utstillingsvindu for norsk samtids-hyttearkitektur i høyfjellet. © Foto: Nils Petter DaleVis mer

Utsikten gir følelsen av å være ute på vidda

De to familiene delte Hemsedal-hytta på midten.

Utgangspunktet for dette oppsiktsvekkende hytte- og arkitekturprosjektet er at byggherrene kjente til arkitekt Tim Resen i Puls arkitekter fra før, og de stolte på hans erfaring og fagkompetanse. Helt fra den første, lille skissen han laget til at den langsmale tre- og steinbygningen sto innflyttingsklar med nøkkelen i døra.

Du er inne, men opplever det som du er ute på vidda - Og dette har vi ikke angret på i ettertid, kommenterer Liv og Bjørn Aagaard til bonytt.no. Å se hytta utenfra er en ting, men å beskrive den luftige opplevelsen vi får inne i den er nesten umulig, sier han til bonytt.no.

Resen har også tidligere gjort seg bemerket. Se blant annet denne dobbeltboligen i Holmenkollen og superleiligheten på toppen av boligblokka.

Snaufjellfølelse oppe i dalsiden Det avgjørende, arkitektoniske grepet er at hyttebygningen fikk mange og varierte vindusflater, samt glass fra gulv til tak i begge ender. Dette medfører at til tross for at hytta ligger i en slak skråning i selve dalføret, oppleves det som man befinner seg på snaufjellet når man er inne i hytta, utdyper denne ene av de fire fornøyde hytteeierne.

Tenner på bålopplevelser Beboerne så ellers for seg tidlig i prosessen et hyttedesign som ga dem en opplevelse av å sitte rundt et bål, inne i huset. Dette ønsket oppfylte Resen ved å plassere peisblokken som det dominerende fokuspunktet i den høye glassfasaden, helt i endene av huset.

Takhøyden og alt glasset skaper eventyrlige stemninger i huset Samspillet mellom den rause takhøyden og det rene og enkle interiøret med alle vindusflatene gir ellers eierne en opplevelse av nærkontakt med den barske naturen som kranser hytta.

HYTTA TOPPER FJELLANDSKAPET: Arkitekt Tim Resen har orientert den 32 meter lange hytta rett mot toppene i Hemsedal.  Foto: Nils Petter Dale
HYTTA TOPPER FJELLANDSKAPET: Arkitekt Tim Resen har orientert den 32 meter lange hytta rett mot toppene i Hemsedal. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Dette oppleves særlig sterkt i klare vinterkvelder når nattelyset kommer og stjernene begynner å glitre over Hemsedalsfjellene.

En hytte med helsebringende fjellutsikt For en tid siden satte en gjest seg på en av spisestuestolene like ved glassveggen i stua til familien Aagaard. Etter at han hadde sittet der i flere timer i total ro, utbrøt han plutselig:

«Etter en stund foran denne enorme utsikten rett foran meg kjenner jeg hvordan blodtrykket bare synker og synker», forteller Bjørn Aagaard til bonytt.no.

Eierne ser puddersnøen falle fra sengekanten Langhytta er også skreddersydd av arkitekten å til matsje eierparenes interesse for alpinsport.

ET RENT, ÅPENT ROM: Med uvanlig store glassflater blir interiøret ekstra lyst og renlinjet. Kjøkkenavdelingen ligger inn til høyre. © Foto: Nils Petter Dale
ET RENT, ÅPENT ROM: Med uvanlig store glassflater blir interiøret ekstra lyst og renlinjet. Kjøkkenavdelingen ligger inn til høyre. © Foto: Nils Petter Dale Vis mer

- Vi er en gjeng skientusiaster og tenkte det ville være optimalt om vi kunne sjekke ut puddersnøforholdene direkte fra senga i soverommet.

- Og det fikk vi. Måten rom og vinduer er plassert på, gir oss mulighet til å se både løypene og fjelltoppene omkring oss, forklarer eieren.

Arkitekturen skapte en dominoeffekt i interiøret Tim Resens renskrapte arkitekt-byggestil påvirket også i høy grad familiens innredning av skihytta. De satset på klassiske designmøbler samt et hypermoderne lyssystem. Dette bidrar til å gi stedet et både helhetlig og tidløst interiøruttrykk i alle rom og etasjer.

Selvgjort er velgjort En del av innredningsarbeidene gjorde beboerne selv, blant annet ved bruk av Ikea-moduler. Sengene har byggherren selv tegnet og snekret. Det samme med kjøkkenøya. Den er laget av et halvt Pax garderobeskap fra Ikea. Omrammingen er i eik, og frontene på skuffene er også i vårt eget design, forteller beboerne.

KUL SONE: Kjøkkenet er et nisjeaktig rom med eget vindu til landskapet. Kjøkkenøya har eierne selv designet og snekret av Ikea-moduler. © Foto: Nils Petter Dale
KUL SONE: Kjøkkenet er et nisjeaktig rom med eget vindu til landskapet. Kjøkkenøya har eierne selv designet og snekret av Ikea-moduler. © Foto: Nils Petter Dale Vis mer


HELSTØPT ARKITEKTUR: Utenfra ser man tydelig hvordan peisblokken er plassert midt i den høye glassfasaden. © Foto: Nils Petter Dale
HELSTØPT ARKITEKTUR: Utenfra ser man tydelig hvordan peisblokken er plassert midt i den høye glassfasaden. © Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Peiskammeret må passe til pipa for å få god trekk

Peisen er også spesiell. Den kombinerer ovn og åpen grue i samme peisblokk, opplyser eieren og forteller at det var viktig å dimensjonere brennkammeret slik at det ikke ble for stort for pipa. Det kunne medført dårlig trekk i pipa, mener hytteieren.

Skånsom arkitektur er best

Ellers er både byggherrer og arkitekt svært fornøyde med at de ved å grave ned deler av hyttekroppen i bakken klarte å unngå høye, skjemmende steinfyllinger omkring bygningen i den slake skråningen.
Grunnplan © Tegning: Tim Resen
Grunnplan © Tegning: Tim Resen Vis mer

Dobbelthytta åpner både for ro og et sosialt liv

Begge familier trives utmerket med dobbelthytteløsningen. Den gir hver husstand hver sin separate del av anlegget. Og langhuset er også laget slik at det er god plass til at den enkelte kan trekke seg tilbake til et stille sted.

I praksis fungerer denne fjellhytta, som ligger tre timer i bil fra Oslo, som et samlingssted for en storfamilie med venner.

Dette er lønnsom arkitektur

- I tillegg til alt annet slo dette to-familie-konseptet heldig ut økonomisk, ikke minst sett i lys av dagens tomtepriser, konkluderer Bjørn Aagaard.

Se mer:

Verkstedet ble et av Oslos kuleste boliger
De beste barneinteriørbutikkene
Stem på Norges drømmebolig
Ansatte jobber i vinduskarmene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.