<strong>TRENGER IKKE ALT:</strong> Line Marie Gulliksen anbefaler at du tenker igjennom hva du har bruk for av ekstrautstyr før du kjøper med deg alt selgeren nevner. Foto: JANINA S. SKAANES
TRENGER IKKE ALT: Line Marie Gulliksen anbefaler at du tenker igjennom hva du har bruk for av ekstrautstyr før du kjøper med deg alt selgeren nevner. Foto: JANINA S. SKAANES Vis mer

Utstyret du ikke trenger

Skal du kjøpe ny sykkel? Her er tilbehøret de fleste trygt kan droppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Hvert år selges det flere hundre tusen sykler i Norge, og i år er det kanskje din tur.

Før du tar turen til butikken kan det være lurt å tenke over hvilket utstyr du faktisk trenger. Butikkselgerens jobb er å gjøre deg oppmerksom på utstyret de tilbyr, men det betyr ikke at du har bruk for alt som blir nevnt.

- Det er mye rart jeg ler av. Sånn som setetrekk, det skjønner jeg ikke poenget med, sier Vegard Bakken.

Bakken jobber på Majorstuen Sykkelverksted og påpeker at det er mye viktig sykkelutstyr, men at det også er noen ting som kan droppes. Barends for eksempel, («horn» på styret), mener han er overflødig og noe som nesten ingen bruker.

- Skjermer kan også sløyfes. Det ser tøffere ut uten.

Sykkel til under 5.000? Dette bør du se etter

Utsett kjøpet Ved kjøp av ny sykkel tenker mange at alt ekstrautstyr er nødvendig. Istedenfor å kjøpe med seg alt, kan det være lurt å utsette kjøpet så du selv kan erfare hvilket utstyr du faktisk trenger.

- Trenger du flaskeholder hvis du bare sykler til og fra jobb? Det er klart at alt av tilbehør har sine formål, men en kunde må selv vurdere hva han eller hun har bruk for, sier Line Marie Gulliksen.

Gulliksen er en aktiv syklist med syv års erfaring fra sportsbransjen. Hun forteller at det finnes krav til sykkelen, men at mye av ekstrautstyret kan droppes.

Det er forskjell på folk: Her er utstyret entusiastene ikke klarer seg uten

Åtte ting du kan droppe Sykkelstøtte: Når bruker du egentlig den? Som oftest plasserer vi sykkelen i et stativ eller lener sykkelen inntil noe.

<strong>NØDVENDIG? Har du egentlig bruk for bagasjebrett og sykkelstøtte? Foto:</strong> JANINA S. SKAANES
NØDVENDIG? Har du egentlig bruk for bagasjebrett og sykkelstøtte? Foto: JANINA S. SKAANES Vis mer

Bagasjebrett: Istedenfor å kjøpe bagasjebrett og vesker som kan henges på, kan du bruke en ryggsekk du alt har liggende. Hvis du ikke har det, anbefaler Gulliksen heller å investere i en sekk som kan brukes til flere formål.

Barneseter ble tidligere festet i bagasjebrettet, men nå festes de til rammen. Her er det mulig å kjøpe en adapter, istedenfor et helt nytt sete.

Hva med elsykkel? To billige elsykler i duell - Dinside har testet

Setetrekk: Mange ønsker dette for komfort og at det beskytter setet, men Gulliksen forteller at mykt ikke nødvendigvis er bedre. Hun anbefaler å helle finne et sete som passer for deg, og eventuelt også investere i en sykkelbukse. Et sykkeltrekk sitter ikke ordentlig på setet, og vil skli litt frem og tilbake, noe som lett fører til gnagsår.

Skjermer: Sykler du til jobb i klærne du skal bruke på jobb, er det er fordel med skjermer, men sykler du i treningsklær som du likevel må vaske, kan du helt fint droppe skjermer.

Flaskeholder: Her kommer det selvsagt an på hvor langt du skal sykle, men til og fra jobb har man gjerne med seg en sekk hvor du kan plassere drikkeflasken lett tilgjengelig.

Barends: Dette er en komfortsak, som gir deg flere vinkler å lene eller holde på. Gulliksen mener at på forholdsvis korte turer er dette ikke nødvendig.

Sadelveske: En liten verktøylomme som er festet under setet, som for eksempel inneholder multiverktøy og slange. Dette kan du likeså godt ha i sekken som du likevel har med deg.

Les også hvordan du kan klargjøre sykkelen nesten uten å skitne deg til

BORTKASTET? Istedenfor å bruke penger på en sadelveske, kan du ha utstyret i ryggsekken. Mindre sjanse for at det blir stjålet også. Foto: JANINA S. SKAANES
BORTKASTET? Istedenfor å bruke penger på en sadelveske, kan du ha utstyret i ryggsekken. Mindre sjanse for at det blir stjålet også. Foto: JANINA S. SKAANES Vis mer

Speedometer: Fikk du en pulsklokke til jul med fartsmåling og GPS, kan speedometeret droppes. Hvis ikke er speedometeret et rimeligere alternativ enn å investere i en pulsklokke.

Klassikeren returnerer: Her er den nye kombisykkelen

Landevei og terreng - På landevei trenger du strengt tatt ingen ting. Der er skjermer fy-fy! Du har bekledning. Det samme gjelder bagasjebrett og sekk. Skal du ha med deg noe kan det ligge i lommene på sykkeltrøyen, sier Gulliksen.

Ved terreng gjelder det samme, man sykler for å trene og klærne skal likevel vaskes. Den eneste forskjellen er barends. I terreng brukes kroppen mer, og de brukes for å ha et annet sted å lene seg.

Av: Janina S. Skaanes

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

<strong>DETTE TRENGER DU:</strong> Anbefalt å ha med multiverktøy, dekkspaker, slange og pumpe. Det kommer du ikke til å angre på den dagen du punkterer. Foto: JANINA S. SKAANES
DETTE TRENGER DU: Anbefalt å ha med multiverktøy, dekkspaker, slange og pumpe. Det kommer du ikke til å angre på den dagen du punkterer. Foto: JANINA S. SKAANES Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer