Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Utstyret som gjør snømåkingen lettere

Finn det som passer for deg.

NEI, IKKE SLIK: Rett i ryggen - og pass på at du freser snøen ut av veien ...  Foto: COLOURBOX.COM
NEI, IKKE SLIK: Rett i ryggen - og pass på at du freser snøen ut av veien ... Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Sør- og Østlandet har store mengder snø i vente, melder Yr.no. Og med snøfall kommer snømåking, en jobb de aller færreste gleder seg til.

Men med riktig utstyr kan jobben bli litt enklere. John Smits og Bjørn Skomakerstuen lanserte i høst boka «Måk snø», som tar for seg både de praktiske og mer følelsesmessige sidene knyttet til snømåking.

Der laget de også en kjapp oversikt over de ulike verktøyene som er til rådighet om man ønsker å fjerne snøen manuelt:

• Snøskuffe: En allrounder, og det mest effektive redskapet på tung, våt snø og frossen snø. Snømåker: Snømåkeren ruller snøen foran seg, og passer til lett og middels tung snø. Snølett: Til bruk på lett nysnø, som gjør at du kan kaste snøen høyt og langt. Fungerer også på tung og våt snø. Isskyffel: Brukes til å hakke opp og pulverisere is, for eksempel på trappa. Snørydder: Smart når man skal flytte store snømengder. Snørydderen skyves langs bakken og samler opp snøen.
Husk også at en spade og en skuffe er to forskjellige ting. Mens en spade er et graveredskap i solid og tungt stål, som ikke er beregnet på snømåking, er en skuffe lett og med flatt blad, som egner seg mye bedre til snømåkingen.

En spade kan derimot egne seg til å hakke bort is med, om man ikke har en isskyffel.

Pass på ryggen Det er viktig å ikke belaste ryggen feil, ellers kan du få både akutte og varige skader av forskjellig grad. Mange redskaper er så gamle at ergonomi ikke engang var et snev av en idé da de ble oppfunnet, og lite har endret seg siden.

Klassisk snøskuffe: Allrounderen innen måkeredskapene. Foto: Fiskars
Snømåke: Foto: Tuva Moflag
Isskyffel: Foto: Produsenten
Snørydder: Foto: Produsenten
Snømåke: Foto: Colourbox
Tre-trinnsfreser: Kraftig maskin for de aller tyngste måkejobbene. Foto: Produsenten

Vi snakker først og fremst om spader av forskjellige varianter, som krever at du bøyer ryggen når du skal ta tak og løfte den opp for å kaste av massen på spaden. Da belaster du ryggen mens den er bøyd, og det er ikke en god ting. Jo rettere du er i ryggen og kan bruke muskulaturen i armer og bein, dess bedre er det.

Men selv om de aller fleste vet hvordan man bør løfte, er det noe helt annet å gjennomføre det. Heldigvis finnes det løsninger som gjør det lettere å løfte riktig. Vi har for eksempel testet to ganske like produkter, nemlig Lett-løfteren mot Lettløfter'n, som begge lover å redusere belastningen på korsryggen.

Snøfreser Har du mye vei som skal måkes, er det imidlertid en snøfreser som er svaret, og her finnes det mange forskjellige typer.

Det store spørsmålet er imidlertid om det finnes en grense for hvor billige snøfresere kan være, og trykker du på lenken får du vår vurdering.

Til privat bruk er det stort sett vanlig med bensindrevne to-trinnsfresere med fra seks hestekrefters motor, men det finnes også enklere ett-trinnsfresere. Det nye er såkalte tre-trinnsfresere, som kort fortalt betyr at maskinen er langt kraftigere, og dermed klarer å ta unna enda større og tyngre snømengder.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere saker får du her:
Slik virker tre-trinnsfresere
Smart triks når det kladder på snømåken

MÅK SNØ: John Smits og Bjørn Skomakerstuen  er aktuell med boka «Måk snø». Foto: Berit B. Njarga
MÅK SNØ: John Smits og Bjørn Skomakerstuen er aktuell med boka «Måk snø». Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hele Norges coronakart