Uttales «Kamålji» og er den italienske rivieraens vakreste hemmelighet

Liguriakysten er mye mer enn Cinque Terre.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

CAMOGLI (Magasinet Reiselyst): Den vakre Liguriakysten, nord i Italia, er mye mer enn de muligens noe overeksponerte fem byene i Cinque Terre.

Faktisk ligger mange små fiskerlandsbyer som fargeklatter langs kysten, uten å i nærheten få så mye oppmerksomhet.

Camogli er en av disse perlene med fiskebåter i havna, gode sjømatrestauranter og en idyllisk liten strand - alt rammet inn av et gyllent malerskrin av en by, som aller mest ser ut som en kulisse - men det er det ikke.

Fiskerlandsby Camogli, eller «Kamålji», som det uttales har dobbel betydning på italiensk.

Det kan både tolkes til «hus som står tett», samt «konehus». Det siste viser til alle konene som tradisjonelt har vært hjemme mens mennene var på sjøen. For dette har vært, og er fremdeles, et samfunn som først og fremst lever av fiske.

FISKERLANDSBY: Båtene er like dekorative som de tette husene. Foto: GIULIANO BORA
IDYLL: Det er fremdeles flere idylliske landsbyer langs Liguriakysten som ennå ikke er oppdaget av turisthordene. Foto: GIULIANO BORA
STERKE FARGER: En teori er at de tette husene ble malt i forskjellige farger for at fiskerne skulle gjenkjenne og gå i land så nære sitt eget hjem som mulig. Foto: GIULIANO BORA
ENSOM STRAND: Den mest genuine stemningen opplever du i Camogli utenfor sommersesongen. Foto: GIULIANO BORA
MORGENSTEMNING: Garnene er rensket. Fiskehavna er klar for en ny dag. Foto: GIULIANO BORA
STEMNINGSFULLT: Kirken, også den malt i rosa og gult, er Camoglis landemerke. Landsbyen har også fått en fin promenade langs sjøen. Foto: GIULIANO BORA

Båtene i havna er så visst ikke til pynt; Hver morgen reiser fiskerne ut på havet for å fange hverdagsmiddager og delikatesser.

Én dag i året er satt av til fest: Den 10. mai i år arrangeres den store fiskefestivalen, Sagra del Pesce, for 64. år på rad.

Høydepunktet er når stekepanna, med en diameter på hele fire meter, fyres opp for å fritere tre tonn sjømat. Denne dagen er du altså ikke alene om å besøke fiskerlandsbyen.

Grønn utflukt Er du først i Camogli, bør du heller ikke gå glipp av enda mindre San Fruttuoso, en smaragdgrønn bukt, omgitt av mørkegrønn skog.

Her er fuglekvitter og bølgeskvulp mot en bitte liten strand.

Noen få hus, en restaurant og en kirke hvor levningene etter den hellige Fruttuoso skal være begravet, lokker både pilegrimer og lokale skoleklasser.

MORGENSTEMNING: Garnene er rensket. Fiskehavna er klar for en ny dag. Foto: IRENE GRASSI / CREATIVE COMMONS
MORGENSTEMNING: Garnene er rensket. Fiskehavna er klar for en ny dag. Foto: IRENE GRASSI / CREATIVE COMMONS Vis mer

Du har to ankomstmuligheter fra Camogli; Med båt, eller en spasertur på et par timer over Monte Portofino.

Flere perler Camogli er bare én av de ukjente perlene langs Liguriakysten.

Rapollo, Chiavari, Lavagna, og Sestri Levante er andre pittoreske landsbyer som inntil videre lever i skyggen av Cinque Terre.

STEMNINGSFULLT: Kirken, også den malt i rosa og gult, er Camoglis landemerke. Landsbyen har også fått en fin promenade langs sjøen. Foto: LO.TANGELINI / CREATIVE COMMONS
STEMNINGSFULLT: Kirken, også den malt i rosa og gult, er Camoglis landemerke. Landsbyen har også fått en fin promenade langs sjøen. Foto: LO.TANGELINI / CREATIVE COMMONS Vis mer