Vær smart og velg den med minst sukker

Ingen toppscorere her, de beste får bare terningkast fire.

SEIER TIL DE SUKKERFRIE: Denne uka tester vi bare på sukker og kalorier, fordi iste knapt inneholder andre næringsstoffer. Dermed blir testen, eller lista om du vil, bare en rangering av karbohydratinnhold. Velg smart og drikk den med minst karbohydrater. Foto: ERIK HELGENESET
SEIER TIL DE SUKKERFRIE: Denne uka tester vi bare på sukker og kalorier, fordi iste knapt inneholder andre næringsstoffer. Dermed blir testen, eller lista om du vil, bare en rangering av karbohydratinnhold. Velg smart og drikk den med minst karbohydrater. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): Ukas test er en enkel test.

Vi tester nemlig bare på sukker og kalorier, fordi iste inneholder knapt andre næringsstoffer.

Derfor er denne testen, eller lista om du vil, bare en rangering av karbohydratinnhold.

Velg smart og drikk den med minst karbohydrater.

Les også: 5 myter om aspartam

Helst vann Sukkerinntaket i den norske befolkningen er på vei ned. Det er gledelig.

En viktig kilde til sukker er blant annet saft og brus, derfor er det bra at det finnes søte drikker med mindre sukker.

Selvfølgelig er vann den beste drikken, både for tennenes og helsas skyld.

Kroppen trenger vann hver dag, og når det er varmt, eller under hard trening, trenger du mer.

De aller fleste av oss er godt hydrerte og får i oss tilstrekkelig med vann fra drikke og mat.

Når du har lyst på søt drikke eller drikke med smak De fleste leskedrikker er en kilde til sukker, enten det er tilsatt og/eller kommer fra fruktsaft.

Noen ganger kommer sukkeret fra honning også.

Brus inneholder rundt 11 % sukker, velger du drikker med mindre sukker er dette selvfølgelig bedre, men husk at desto mer du drikker, desto mer sukker får du i deg.

Du kan selv være bevisst på dette når du velger leskedrikker i kiosken eller i butikken. Les på etiketten og finn innholdet av karbohydrater eller sukkerarter og velg den med minst.

I de fleste tilfeller er det liten forskjell på sukkerarter og totale karbohydrater.

Iste er sukkerdrikke Selv om iste inneholder hvit te, grønn te, svart te eller teekstrakt, er dette neppe noe som gjør den veldig sunn. Innholdet av sukker i de fleste isteer trekker nemlig ned den ernæringsmessige kvaliteten på isteen.

Mange isteer er også tilsatt fruktkonsentrat og aromastoffer for å gi den rette smaken.

Du kan også få kjøpt iste uten sukker, men denne inneholder som regel søtstoffer. Noen synes at dette er et bedre valg, andre vil heller drikke iste med sukker.

Ettersom dagens forskning ikke tyder på at kunstig sukker er helseskadelig, har vi valgt å ikke trekke ned for dette.

Dermed blir de isteene som inneholder kunstig sukker fremfor naturlig sukker, klare vinnere i denne testen.

Les også: Greit å drikke sukkerfri brus?

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg iste. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av karbohydrater og kalorier (som indirekte også sier noe om innhold av sukker) i hver iste.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Dagbladet har fått opplyst av Coca-Cola at Nestea Lemon-isteen som ble brukt i testen er et gammelt produkt.

- De andre smaksvariantene er riktige, og det Lemon produktet som faktisk er i butikk ville fått samme score som dem, opplyser Cathrine Stang Lund i Coca-cola til Dagbladet.

Testresultater Nestea iste, ingen kalorier, white peach En av testens vinnere. Inneholder verken sukker eller kalorier, men inneholder kunstig sukker. Karakter: Produsent: Coca Cola Enterprises Tine iste, zero, sort te fersken En av testens vinnere. Inneholder verken sukker eller kalorier, men inneholder kunstig sukker. Karakter: Produsent: Tine Nestea iced tea, mango & pineapple Ok innhold av sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Coca Cola Enterprises Nestea iced tea, peach Ok innhold av sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Coca Cola Enterprises Tine iste, ekte, sort te sitron Ok innhold av sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Tine Tine iste, ekte, hvit te bringebær Ok innhold av sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Tine Tine iste, ekte te, sort te fersken Ok innhold av sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Tine Nestea lemon Nokså mye sukker og «tomme» kalorier. Karakter: Produsent: Coca Cola Enterprises Tine iste, sort te fersken Nokså mye sukker og «tomme» kalorier. Karakter: Produsent: Tine Tine iste, hvit te guava Nokså mye sukker og «tomme» kalorier. Karakter: Produsent: Tine Tine iste, grønn te lime Nokså mye sukker og «tomme» kalorier. Karakter: Produsent: Tine Les mer på Bramat.no:
Bedre kondisjon med bakkeintervall
Spis sakte hvis du vil ned i vekt
Er det riktig at det er jod i tran?

Artikkelen kommer fra trenings- og kostholdsportalen BraMat.no.

Les mer på BraMat.no om:
Trening
Kosthold
Oppskrifter
Vekt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer