MIDDAG: Hvem har sagt at man ikke kan spise vafler til middag? Det er bare å tilsette poteter i vaffelrøra. FOTO: Synøve Dreyer, www.matprat.no
MIDDAG: Hvem har sagt at man ikke kan spise vafler til middag? Det er bare å tilsette poteter i vaffelrøra. FOTO: Synøve Dreyer, www.matprat.noVis mer

Vafler på 10 ulike måter

Hva med poteter, ost eller raspet eple i vaffelrøra?

Det sies at vafler er årets svar på fjorårets muffins. Med andre ord: Det er sannsynlig at både du og barna dine kommer til å spise mye vafler i 2011. Da er det smart å variere oppskriften litt. Se tipsene våre under.

Mens du venter på å bli bitt av vaffelbasillen er det fortsatt lov å nyte smaken av verdens beste muffins.

Den perfekte oppskriften Den perfekte grunnoppskriften på vafler er selvsagt god nok i seg selv, men bruk den gjerne som utgangspunkt for en mer kreativ middag, lunsj eller dessert.

Vanlige vafler kan for eksempel bli til en festkake om du legger dem lagvis med krem og bær eller syltetøy mellom lagene.

Sunne og grove Ønsker du å lage middagsvafler kan du sløyfe eller kutte ned på sukkeret.

Grunnoppskriften kan også lages med havregryn, grovt mel, spelt - eller til og med uten egg.

HER HAR DU FORSLAG TIL HVA DU KAN TILSETTE I VAFFELRØRA:

Potetvafler Potetvafler kan absolutt serveres til middag, særlig hvis ingen av de voksne går på lavkarbodiett... Dropp sukkeret. Skrell potetene og riv dem på et grovt rivjern. Klem ut vannet og bland de revne potetene i røra. Server med salat, sprøstekt bacon og en klatt rømme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ostevafler Ostevafler kan lages på veldig mange måter. Dropp sukkeret. Tilsett valgfri ost, entet revet eller smøreost. Finrevet parmesan er en sikker vinner. Godt som snacks eller sammen med suppe.

Pizzavafler Pizzavafler vil garantert slå an hos barna. Dropp sukkeret. Tilsett liten oregano i røra og server med ost og skinke. Du kan eventuelt ha skinke og ost direkte i røra. Egner seg godt som turmat, akkurat som for eksempel grove scones med ost og skinke.

Cornflakesvafler Cornflakesvafler kan være et fristende innslag i helgefrokosten. Tilsett noen håndfuller cornflakes i røra. Erstatt smøret med solsikkeolje. Dropp noe av sukkeret. Server vaflene med sesongens friske bær og litt grovknust cornflakes på toppen. Drypp gjerne over en saus bestående av flytende honning, mapel sirup, smør, malt kanel og litt revet muskatnøtt.

Eplevafler Eplevafler er et spennende alternativ til eplekake. Skrell epler, riv dem grovt og bland dem inn i røra sammen med litt sitronsaft. Server eplevaflene med eplemos og stivpisket krem. Dryss litt kanel på toppen.

Gulrotvafler Gulrotvafler er godt til lunsj. Bruk mindre sukker enn i grunnoppskriften. Tilsett revne gulrøtter og hakkede valnøtter i røra. Server med pepperostkrem laget av 100 g kremost med pepper, 50 g mykt smør, 100 g melis, 1 ts vaniljesukker og 1 ss sitronsaft.

Sjokoladevafler Sjokoladevafle er det ingen som kan motstå. Lag røra og tilsett 200 g hakket mørk kokesjokolade og 50 g revet hvit kokesjokolade. Dryss revet kokesjokolade over de ferdige vaflene.

Hasselnøttvafler Hasselnøttvafler er en glimrende dessert. Tilsett finhakkede hasselnøtter og revet sitronskall i røra. Det skader heller ikke med noen spiseskjeer grand marnier. Server med is, smeltet sjokolade og jordbær.

Blåbærvafler Blåbærvafler er ikke blåbærvafler før det er blåbær både inni og oppå. Erstatt kulturmelka med blåbærbiola. Bland også en håndfull blåbær i røra før du steker vaflene. Server med... rørte blåbær selvfølgelig.

Appelsinvafler Appelsinvafler vil gjøre suksess som helgekos. Tilsett saften og finrevet skall fra én appelsin rett før du skal steke vaflene.

Les mer:

Verdens enkleste eplekake

20 muffins av samme oppskrift

Lag is på 30 sekunder

FAVORITTEN: Ingen barn (eller voksne) kan motstå vafler med sjokolade. FOTO: Alf Børjesson, www.matprat.no
FAVORITTEN: Ingen barn (eller voksne) kan motstå vafler med sjokolade. FOTO: Alf Børjesson, www.matprat.no Vis mer

Lunsjen barna vil elske

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.


Den perfekte vaffeloppskriften Kake

Du trenger ikke lete lenger. Her er den perfekte vaffeloppskriften. Vafler blir aldri det samme igjen etter at du har smakt disse. Oppskriften holder til 10-12 plater.

INGREDIENSER
4 porsjoner 2 stk egg
1,5 dl sukker
3 dl skummet kulturmelk
3,5 dl h-melk
350 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
150 g smeltet smør

FREMGANGSMÅTE
Knekk eggene i en bolle. Ha i skummet kulturmelk og melk. Sikt inn melet og har i resten av ingredinsene og bland godt. La det stå 5-10 minutter.

Pensle vaffeljernet godt med smør. Stek vaflene til de er gylne.

Server gjerne med rømme og syltetøy eller ost og eventuelt smør.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Vafler med spelt Dessert

INGREDIENSER (4 porsjoner)
4 stk egg
4 dl lettmelk
0,5 dl rapsolje eller smeltet smør
2 ts malt kardemomme
3 ss sukker/rårørsukker
2 ts vaniljesukker
0,5 ts salt
1 ts bakepulver
3 dl siktet sammalt spelt
3 dl siktet spelt

FREMGANGSMÅTE
Ha det våte i bunnen av bollen og hell resten over. Visp godt sammen til en jevn røre. Vaflene kan stekes med en gang.
Røren kan stå i kjøleskapet opptil et par døgn eller fryses.

Hentet fra kokeboken "Bak med spelt" av Mone Sæland, Cappelen Forlag.
Havregrynsvafler Dessert

INGREDIENSER (4 porsjoner)
3 dl havregryn
3 dl syrnet melk
3 dl melk
3 stk egg
3 ss olje
3 ss sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts vaniljesukker
1 ts natron ev. bakepulver
0,5 ts salt (kan sløyfes)
hvetemel til passe tykk røre (gjerne en blanding av grovt og fint)

FREMGANGSMÅTE
La havregryn svelle i melken ca. 30 min. Visp sammen resten av ingrediensene og rør sammen med havregryn og melk. La røren svelle 15-20 min.
Stek vaflene gylne i vaffeljern. Jernet kan smøres med litt smør eller olje.

Oppskriften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Wenche Andersen

LUNSJ: Det føles liksom litt sunt å spise vafler når det er gulrot i røra. FOTO: Alf Børjesson,  www.matprat.no
LUNSJ: Det føles liksom litt sunt å spise vafler når det er gulrot i røra. FOTO: Alf Børjesson, www.matprat.no Vis mer
EPLER: Har du hørt om eplevafler? Det er bare å tilsette revet eple i røra. FOTO: Alf Børjesson, www.matprat.no
EPLER: Har du hørt om eplevafler? Det er bare å tilsette revet eple i røra. FOTO: Alf Børjesson, www.matprat.no Vis mer
FRISKT: Prøv å tilsette appelsinsaft og revet appelsinskall i vaffelrøra.  FOTO: Eva Brænd, www.matprat.no
FRISKT: Prøv å tilsette appelsinsaft og revet appelsinskall i vaffelrøra. FOTO: Eva Brænd, www.matprat.no Vis mer