Vakre Hardanger gir mange former for beruselse

Gårdsalkohol serveres nå lovlig i Ulvik.

FRUKTBYGDA: Ulvik er et godt sted for dyrking av epler. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN/VISUALDAYS AS.
FRUKTBYGDA: Ulvik er et godt sted for dyrking av epler. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN/VISUALDAYS AS.Vis mer

• Flere reisesaker på
 db.no/reise.

(DAGBLADET):Ulvik ligger vakkert plasser innerst i Hardangerfjorden.

Her har de dyrket epler i mange hundre år, og laget sider.

HAKASTADSIDER: Eller eple på flaske.
HAKASTADSIDER: Eller eple på flaske. Vis mer

Mens vinprodusenter over hele kloden har kunnet servere og selge sine egne varer, som den største selvfølgelighet, har bøndene i det monopolistiske Norge vært hindret av regler og stivbeint byråkrati.

I år har det løsnet litt.

"Siderhusreglene" er endret, eplebøndene har fått bevilling til å servere egne produkter.

PRODUKTER: Asbjørn Børsheim med litt av sine epler på flaske. Foto: BO HANSEN
PRODUKTER: Asbjørn Børsheim med litt av sine epler på flaske. Foto: BO HANSEN Vis mer

Nå kan du komme til gards og både kjøpe og drikke «Sider frå Hardanger», et registrert merkevare med 4 prosent alkohol.

- Endeleg kan eg selja sider direkte frå garden. Dette er positivt for opplevinga til dei besøkjande som ønsker å ta med seg heim eit minne frå Ulvik, sier ein fornøyd Asbjørn Børsheim, produsent og eier av Ulvik Frukt & Cideri på gården Hakastad i Ulvik.

Hakastadsider, Gravenstein 2012, er lagetmed naturlig gjæring av gravensteineple. Sideren har en syrlig smak og er middels søt. Eplesider kan brukes som en erstatning for hvitvin. Den bør serveres kald, gjerne til mat.

BLOMSTRING: Våren gir en egen form for beruselse i Hardanger.
BLOMSTRING: Våren gir en egen form for beruselse i Hardanger. Vis mer

På Hakastad har de over 20 eplesorter, inkludert noen engelske og ransake siderepler.

Besøkende tilbys ulike smaksvariasjoner av eplejuice og sider som er spesielle for gården.

Hakastad gård er og en del av Frukt- og Siderruta i Ulvik, sammen med Lekve gård og Syse gård. 

Turen til Hardanger blir en opplevelse rikere.

Vi kan «plukka plommor», spise moreller og drikke sider i Hardanger.