VANLIG MAT ELLER SLANKEPRODUKT? Bytter du ut mange av måltidene dine med måltidserstattere, er det viktig at disse inneholder tilstrekkelig med vitaminer og mineraler. Foto: ERIK HELGENESET
VANLIG MAT ELLER SLANKEPRODUKT? Bytter du ut mange av måltidene dine med måltidserstattere, er det viktig at disse inneholder tilstrekkelig med vitaminer og mineraler. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Vanlig mat eller slankeprodukt? Se hvilken du bør velge

Stor test av «slankebarer».

Sjekk innholdet av sukker og fett (Bramat.no): La oss si at du ønsker å gå ned noen kilo, og bytter ut noen av måltidene med en måltidserstatter i form av en «slankebar».

Eller at du spiser en slik bar som et lite mellommåltid. Hvilken type bør du velge?

Det kan være vanskelig å skille disse produktene fra hverandre for den jevne forbruker, men det er faktisk en viss forskjell på dem.

«Måltidserstattere for vektreduksjon» Noen er klassifisert som «slankeprodukt», og innholdet reguleres av en spesiell forskrift for produkter som er ment til vektreduksjon. Disse merkes med «Måltidserstattere for vektreduksjon».

Forskriften setter rammer for hvordan energien fra fett, karbohydrater og protein settes sammen i slike produkter, samt at det er lov å tilsette vitaminer og mineraler til dem.

I tillegg må hver måltidserstatter gi mellom 200 og 400 kcal.

Vanlig mat Andre produkter, for eksempel de som er «lavkarbo», regnes som vanlig mat, både fordi energifordelingen går utenfor forskriftens rammer og fordi de ikke er tilsatt vitaminer og mineraler.

Innholdet av fett, karbohydrater og protein er derfor ikke regulert.

Energiprosenten sier mye om kvaliteten For å teste disse to produkttypene opp mot hverandre har vi valgt å se på hvordan energien fordeler seg.

Protein er som kjent et viktig næringsstoff og byggestein for kroppen.

I forskriften står det at mellom 25 og 50 prosent av energien kan komme fra protein. Ingen av produktene går over dette, men noen inneholder mindre enn 25 energiprosent protein.

Vi har derfor valgt la høy energiprosent fra protein telle positivt.

Følger ikke generell anbefaling Vi anbefales å redusere på mettet fett og tilsatt sukker i kostholdet vårt.

Maks 10 energiprosent mettet fett og 10 energiprosent tilsatt sukker er anbefalt. De fleste av produktene i denne testen overskrider dette.

Ett produkt inneholder så mye som 50 prosent av energien fra mettet fett, mens i et annet produkt gir sukker nær 40 prosent av energien.

Ingen av delene er bra. Bare sju produkter har en energiprosent fra sukker under 10 E%, men ingen klarer å komme under 10 energiprosent fra mettet fett.

Sammen med et sunt kosthold Bytter du ut mange av måltidene dine med måltidserstattere, er det viktig at disse inneholder tilstrekkelig med vitaminer og mineraler, slik at du får i deg det du trenger, i løpet av en dag. Særlig hvis dette er noe du gjør over lang tid.

Men hvis du har et sunt og variert kosthold, og bare spiser en måltidserstatter innimellom, for eksempel når du ikke har tid til et ordentlig måltid, når du ønsker et lite mellommåltid, eller når du har lyst på noe søtt som er sunnere enn sjokolade, da er det ikke så viktig at måltidserstatteren inneholder massevis av vitaminer og mineraler.

Det som teller da, er at baren inneholder bra med protein, bra med fiber, og lite sukker, slik at den metter godt uten å gi høyt blodsukker.

I denne testen tar vi utgangspunkt i at forbrukeren spiser sunt og variert, og bare bruker måltidserstatterne innimellom, maks en gang om dagen.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på hvor mye av energien i prosent (energiprosent, E%) som kommer fra protein, mettet fett og sukker. Vi har også sett på innholdet av fiber og salt.

Høy energiprosent fra mettet fett og sukker, samt saltinnhold har trukket ned, mens mye protein og fiber har trukket opp. Barer som gir mindre enn 200 kcal pr. stykk, har fått et lite poengtrekk sammenlignet med dem gir minst 200 kcal pr. stykk.

Vi har valgt å gi måltidserstatterne og barene terningkast 2-5, der 2 er det dårligste og 5 er det beste.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Nutrilett Low sugar bar with Blueberry Nest høyeste fiberinnhold og energiprosent fra protein. Lav energiprosent fra sukker og mettet fett. Inneholder sukkeralkohol og stevia. Karakter: Produsent: Axellus AS Chocolate Peanut Caramel Mest fiber. Laveste energiprosent fra sukker. Inneholder sukkeralkoholer. Karakter: Produsent: Atkins Nutrilett Cappuccino bar Høyeste energiprosenten fra protein. Lav energiprosent fra sukker og mettet fett. Inneholder sukkeralkohol og stevia. Karakter: Produsent: Axellus AS Chocolate Hazelnut Crunch Lav energiprosent fra sukker og mettet fett. Inneholder sukkeralkohol og sukralose. Karakter: Produsent: Atkins Chocolate Decadence Bar Den laveste energiprosenten fra sukker. Inneholder sukkeralkohol og sukralose. Karakter: Produsent: Atkins Nutrilett Premium dark chocolate bar Lav energiprosent fra mettet fett. Karakter: Produsent: Axellus AS Nutrilett Peanut bar Lav energiprosent fra mettet fett, men kommer dårligere ut på energiprosenten fra sukker. Karakter: Produsent: Axellus AS Nutrilett Rich brownie bar Lav energiprosent fra mettet fett, men kommer dårligere ut på energiprosenten fra sukker. Karakter: Produsent: Axellus AS Nutrilett Chocolate & Berries Lav energiprosent fra mettet fett og det laveste saltinnholdet. Inneholder sukkeralkohol og sukrin. Hver bar inneholder litt lite kalorier. Karakter: Produsent: Axellus AS Nutrilett Caramel bar Lav energiprosenten fra mettet fett. Karakter: Produsent: Axellus AS Nutrislim lavkalori diettbar Den høyeste energiprosenten fra sukker, men nest laveste energiprosent fra mettet fett. Karakter: Produsent: Biopharma AS Nutrilett Milk chocolate & creamy caramel bar Lav energiprosenten fra mettet fett, men høy energiprosent fra sukker. Karakter: Produsent: Axellus AS Nutrilett Chocolate chip cookie bar Lav energiprosent fra mettet fett. Karakter: Produsent: Axellus AS Naturdiet choco fudge Den laveste energiprosenten fra mettet fett, men nest høyeste energiprosenten fra sukker. Karakter: Produsent: Friggs (Midsona Norge AS) Naturdiet coco chocolate Den laveste energiprosenten fra mettet fett, men høy energiprosent fra sukker. Karakter: Produsent: Friggs (Midsona Norge AS) Nutrilett Crunch bar Det høyeste saltinnholdet. Lav energiprosent fra mettet fett, men nest laveste innhold av fiber. Karakter: Produsent: Axellus AS Crispy Milk Chocolate Nest høyeste energiprosent fra mettet fett og det laveste fiberinnholdet. Men har også det nest laveste saltinnholdet og nest laveste energiprosent fra protein. Inneholder sukkeralkohol. Hver bar inneholder litt lite kalorier. Karakter: Produsent: Atkins Chocolate-Coconut Halvparten av energien kommer fra mettet fett. Det høyeste saltinnholdet og den laveste energiprosenten fra protein. Inneholder sukkeralkoholer og sukralose. Hver bar inneholder litt lite kalorier. Karakter: Produsent: Atkins Les mer på Bramat.no:
H-melk best for barn?
Spis for hjernen
Derfor bør du løpe i trapper