«Vanlig» med utroskap på nett

- Tilgjengeligheten til sosiale medier og datingsider gjør det lettere å være utro, sier psykologiprofessor.

SIDESPRANG: Mange søker forbund kjærlighet på internett. Datingsider oppfordrer til utroskap. Noen begrenser seg til å flørte, andre tar steget helt ut. Foto: Jacques Hvistendahl
SIDESPRANG: Mange søker forbund kjærlighet på internett. Datingsider oppfordrer til utroskap. Noen begrenser seg til å flørte, andre tar steget helt ut. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dating på nett er blitt mer og mer vanlig, og for mange blomstrer kjærligheten på sosiale nettsamfunn og datingsider. Nå er de samme nettstedene også blitt en arena for personer på jakt etter et sidesprang.

- Utroskap på Internett blir mer «legalisert» i takt med at sosiale medier og datingsider skriver om det. Det blir mer seksualisert og oppfattes av mange som «normalt», sier den danske samlivscoachen Mette Haulund.

70 prosent er utro Frode Thuen, professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, anslår at hele 70 prosent av alle parforhold kan oppleve utroskap i løpet av livet.

Han mener tilgjengeligheten til sosiale medier og datingsider gjør det lettere å være utro.

-  Noen oppretter en profil på en datingside for å tilfredstillle nysgjerrigheten sin, uten en bevisst plan om å være utro. Den lette tilgjengeligheten gjør det likevel mer fristende, sier Thuen.

Han er ikke begeistret for datingsider som oppfordrer til utroskap.

- Det er ganske kynisk for å si det mildt, men det er ikke overraskende at noen har sett seg muligheten til å tjene penger på denne måten.

Haulund mener datingsidene bidrar til at mange får en oppfattelse av de lever et kjedelig liv, og dermed også kanskje tror at «gresset er grønnere på den andre siden».

Lett å bli avslørt - Selv om mange er utro mot partneren sin og oppfatter utroskap som «normalt», så betyr ikke det at risikoen er mindre enn før, sier Haulun, som understreker at den konstante online-mentaliteten gjør nettverkene våre større enn noensinne.

- Adgangen til andre mennesker øker, også til de som er på utkikk etter en ny partner, sier hun.

Ifølge Thuen er utroskap er en av de største truslene mot parforholdet, spesielt hvis man blir avslørt - noe man som regel blir.

- På Internett er det lettere å være utro, men også lettere å bli avslørt. Mange blir oppdaget av partneren sin nettopp på mail, mobiltelefon eller gjennom datingprofilen. Man legger fra seg spor som ikke forsvinner med det første. Derfor skal man være utrolig årvåken hvis man skal skjule en affære fra partneren, sier han.

På Internett er gråsonene større:

- Bilder og flørtende meldinger til en fremmed kan bidra til utrygghet i forholdet ditt, selv om det ikke har skjedd noe fysisk mellom partene. Her har man ulike grenser, sier Thuen.

Risiko Ifølge psykolog i abintus.no, Andreas Løes Narum, finnes det flere typer utroskap.

Slik kan du avsløre utroskap på nett

• På surfehistorikken til partneren din kan du se hvilke sider han/hun har vært inne på og hvem han/hun har vært i kontakt med.
 
• Se om partneren din legger ned browservinduer når du kommer inn i rommet. Det kan være et tegn på at han/hun skjuler noe.

• Noen chatteprogrammer lagrer automatisk samtaleloggen på datamaskinen. Her kan man lese alle tidligere samtaler.

• Se slettede elementer i e-post.

• Sjekk papirkurven på skrivebordet/desktop.

• Hvis du er eier av datamaskinen kan du installere spionprogrammer på den. Det er ulovlig å installere slike programmer på en annen persons pc. Man skal være ganske mistenksom hvis man installerer et slikt program.

• Det er mulig å få loggfilen på PC?en analysert, men dette krever systemteknisk kompetanse.

Kilde: Ekspert i Steria AS, Stein A.J. Møllerhaug

- Noen begrenser seg til å flørte på sosiale medier, mens andre tar skrittet videre, møtes og hopper til køys, sier han.

Ifølge sexolog Gro Isachsen er det er spenning, tilgjengelighet, og mindre mulighet for å bli oppdaget som gjør at flere og flere har affærer gjennom Internett.

- Hvis du har mistanke om at partneren din er utro, bør du konfrontere han eller henne. Det føles vondt å bli sveket, og det skal mye til for å bygge opp tilliten igjen. Hvis man kommer seg gjennom det er det mange som vil ha kontroll over de sosiale mediene, e-posten og mobiltelefonen til den utro partneren. Dette må denne personen finne seg i, sier hun.

- Med en gang man begir seg ut på noe slikt er det en stor risiko for forholdet. Man bør se det som et varsku på at ikke alt er som det skal være i forholdet, sier Isachsen.

Det er flere årsaker til at man er utro:

-  Noen personer er utro fordi de har lite impulskontroll, andre kan være planlagt og systematisk utro. Felles for alle er at de kan bli huket på adrenalinkicket ved en gjensidig attraksjon. For mange er det berusende å forføre noen, noe det er lett å bli avhengig av. De fleste som er utro er det fordi de søker bekreftelse på egen attraktivitet og verdi, sier Løes Narum.

Forsørger familien med utrotjeneste

Sigurd Vedal er gründer i utroskap på nett, men på hjemmebane hadde han blitt sint hvis han avslørte kona.
Victoria Milan er en nystartet sjekkeside på nettet, men hvis du trenger en å sovne og våkne med, er du ikke i målgruppa.

Sjekketjensten henvender seg nemlig til dem som vil bedra den de vanligvis deler seng med. Gifte og samboende har nå en mulighet til å finne likesinnede som ønsker et sidesprang.

Eller som nettsida selv sier i reklamen: «Gjør livet levende, ha en affære».

Tror på familien
Hjernen bak den nyskapende ideen er Sigurd Vedal, tidligere radiomann, men nå sjefen for de gode utrotider. Sju måneder etter oppstart i Norge, Sverige og Danmark, har nettsida 30 000 medlemmer i Norge, mens over dobbelt så mange har latt seg friste utpå i Danmark, opplyser Vedal. Sigurd Vedal er selv «lykkelig gift» tobarnsfar.

- Jeg tror på familien, faste forhold og varig kjærlighet, men dette er noe som foregår uansett. Mange av våre medlemmer forteller oss at vi er et alternativ til skilsmisse fordi de savner noe i livet sitt, og så bruker de Victoria Milan som en flørteplass. Jeg dømmer ikke våre medlemmer, sier Vedal.

- Bidrar du ikke til mer utroskap og at flere ekteskap oppløses, med all den smerte og lidelse det medfører?

- Jeg tror folk er utro uansett, undersøkelser viser at det foregår utroskap i opp mot 70 prosent av alle lengre forhold. Folk vet bare ikke hvor utbredt det er, så når vi er tydelige blir det noen å skylde på.

Vil ikke avsløre kona Vedal selv sier at han ikke er i målgruppa til sjekkesiden, men han hadde ikke likt å oppdage at kona hadde meldt seg inn, selv om det bare var for en flørt.

Signaler på utroskap

• Endret generell atferd.

• Mobiltelefonen etterlates ikke uten tilsyn, og har i noen tilfeller også kodet tastelås.

• Hemmelige telefonsamtaler.

• Mer fokus på utseende. Ting blir plutselig hemmelig

• Manglende nærvær og oppmerksomhet.

• Han/hun føler seg overvåket og blir oftere sur.

• Han/hun føler seg kontrollert og er mye sint.

• Han/hun sier at de bare er venner

• Han/hun sier han trenger en pause

• Jobbrutinene blir annerledes Han/hun bruker mer tid foran pc-en.

•Oppførsel som ikke henger på greip    

Kilde: Samlivscoach og leder av www.parforholdsraad.dk, Mette Haulund

- Jeg hadde blitt sint og såret, hvis jeg hadde funnet kona mi inne på siden.

Målet for Victoria Milan er å nå 450 000 medlemmer i løpet av året. Så langt opererer de i Norge, Sverige, Danmark og Spania, mens de skal starte opp i ytterligere to land.

Det koster 279 kroner i måneden, hvis man skal ha mulighet til å kommunisere med de andre medlemmene.

- Blir du rik på andres utroskap og ulykke?

- Vi får se, jeg er ikke mest opptatt av inntektene, men mer på at kundene blir fornøyde, sier Vedal, som ennå ikke har fått en forsmådd ektemann på døra.

UTROSKAPSFORMIDLER: Sigurd Vedal leverer utroskap via nett. - Jeg er ikke så opptatt av inntektene, mer av at kundene blir fornøyd, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl
UTROSKAPSFORMIDLER: Sigurd Vedal leverer utroskap via nett. - Jeg er ikke så opptatt av inntektene, mer av at kundene blir fornøyd, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer