Vannet beveger seg i opp til 40 km/t i verdens sterkeste malstrøm

Det gjør Saltstraumen til et fiskeeldorado.

 SALTSTRAUMEN: Saltstraumaltstraumen forbinder Saltfjorden med  Skjerstadfjorden i Nordland og er verdens sterkeste malstrømm. fire ganger i døgnet passer vannet gjennom det smale sundet. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SALTSTRAUMEN: Saltstraumaltstraumen forbinder Saltfjorden med Skjerstadfjorden i Nordland og er verdens sterkeste malstrømm. fire ganger i døgnet passer vannet gjennom det smale sundet. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SALTSTRAUMEN  (Dagbladet):
Det er blikkstille, knallblått hav under Saltstraumenbrua.  Båter kjører bedagelig gjennom Skjerstadfjorden.  Noen få måker sirkler rundt. 

Fisk Så begynner det å syde og koke i sjøen, sånn helt plutselig. Ut fra intet begynner vannet å røre på seg.
Virvler i vannet blir større og større går rundt og rundt i sjøen.

 SALTSTRAUMENBRUA:  Saltstraumen en stille sommerkveld. Saltstraumenbrua sto ferdig i 1978, har fått pris for fremragende byggekunst og er nå fredet som teknisk kulturminne. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SALTSTRAUMENBRUA: Saltstraumen en stille sommerkveld. Saltstraumenbrua sto ferdig i 1978, har fått pris for fremragende byggekunst og er nå fredet som teknisk kulturminne. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Massevis av fugl, måker og terner flyr lavt over sjøen. Nå er det fisk å få.

Kjeler Virvlene i vannet kalles kjeler. De kan gå helt ned til havbunnen.

Strømmen bringer med seg massevis av næringsstoffer. Fisken følger etter.  Mye strøm gir stor fisk, mindre strøm gir mindre fisk.
Aller beste fiske er det ved ny og full måne, da er strømmen sterkest.  Det vet både fugl og mennesker som holder til her.

Verdens sterkeste Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm.  Den 52 kilometer lange Skjerstadfjorden skal fylles og tømmes to ganger hvert døgn, inn og ut igjen. Det er beregnet at opptil 400 millioner kubikkmeter vann presses gjennom sundet i en hastighet opptil 40 kilometer i timen, eller 22 knop.

 FISKETUR:   Saltstraumen er også et fiskeeldorado, her med utsikt til Børvasstindene. Foto: JOHN T. PEDERSEN
FISKETUR: Saltstraumen er også et fiskeeldorado, her med utsikt til Børvasstindene. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

For dem som har sett dette, er det en opplevelse man aldri glemmer.

Saltstraumbrua Saltstraumen kan oppleves på forskjellig vis, med båt, på rib-safari, fra land, under vann eller fra Saltstraumbrua. Brua sto ferdig i 1978 i forbindelse med byggingen av fylkesvei 17 som går fra Bodø til Steinkjer og ofte blir kalt verdens vakreste sjøreise.
 
Flo og fjære I Saltstraumen er det viktig å følge med på strømmen. Skal du dykke gjelder det at det er lite strøm. Den som skal fiske fra land eller båt må følge med på både tidevannstabellene og Saltstraumtabellene. Båter kan passere Saltstraumen i to timer etter hver flo og fjære.

Dykkeparadis Saltstraumen er ikke bare et fiske- og friluftsparadis. Dykkere fra hele verden kommer til Saltstraumen for å se og fotografere livet under vann her. Saltstraumen er maritimt verneområdet og er valgt ut som ett av the Wild Wonders of Europe av National Geographic og WWF.
 
I opplevelsessenteret Magic Saltstraumen vises dykkerfotografen Vebjørn Karlsens magiske undervannsbilder. Området er også kjent for mange havørner.

Turistmagnet Ved Saltstraumen er det funnet steinalderboplasser som kan være den nest eldste bosettingen i landet. Nå er det turismen som trekker tusenvis av mennesker til Saltstraumen.

 SALTSTRAUMEN: Grafikk: KJELL ERIK BERG
SALTSTRAUMEN: Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer