ØDE MEN IDYLLISK: Víti-krateret er et unikt skue, og et yndet reisemål for både turister og lokale badenymfer. Foto: BOAWORM / CC-BY-3.0
ØDE MEN IDYLLISK: Víti-krateret er et unikt skue, og et yndet reisemål for både turister og lokale badenymfer. Foto: BOAWORM / CC-BY-3.0 Vis mer

Vannet i «Helvete» holder forfriskende 30 grader, men utbruddet kan komme når som helst

Den unike badeidyllen ble satt på kartet i 1875.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet.no): Da Askja-vulkanen på Island fikk et mektig utbrudd i 1875, ble den bokstavelig talt satt på kartet.

VINDFYLT: Dagbladet besøkte Island i sommer med reiseprogrammet  #Delverden.
VINDFYLT: Dagbladet besøkte Island i sommer med reiseprogrammet #Delverden. Vis mer

Mens massiv askespredning tok livet av mange husdyr på øya og førte til en gedigen folkeflukt, oppstod også det unike krateret Víti midt i det golde landskapet.

Her er det ikke bare mulig å tusle i noen av vulkanøyas vakreste og mest avsidesliggende landskap. Du kan til og med bade i en aktiv vulkan.

Navnet er kort for Helvíti, som du sikkert kan gjette hva betyr.

Midt i ødemarka Det er likevel ikke lett å komme seg til Víti. Kjøreturen fra Reykjavik er over 60 mil lang, og kan ta mer enn ti timer. Om det i det hele tatt går an å kjøre dit.

Utflukter tilbys også fra det populære turistområdet rundt Mývatn-sjøen, hvor det arrangeres buss- og vandreturer til Askja et par måneder i året.

Vulkanområdet kan bare nås via f-veiene, fjellpassasjer som er åpne mellom begynnelsen av sommeren og tidlig høst, når snøen har smeltet og gjør det trygt å ferdes. Selv da bør du sitte bak rattet på en solid firehjulstrekker.

Belønningen for turen kan være et forfriskende bad i selve krateret, som holder opp mot 30 grader hele året. Askja er fortsatt en aktiv vulkan som kan få utbrudd når som helst, men seismiske målinger i området holder et tett øye med aktiviteten dens.

Øvde til månelanding Området ble ifølge Icelandreview stengt senest for to år siden, da den nærliggende Öskjuvatn-sjøen tinte usedvanlig tidlig.

Kort tid etter det velkjente Eyjafjallajökull-utbruddet i 2010 uttalte geologer til nettavisen Express at Askja står i fare for å få utbrudd snart.

Det siste utbruddet kom fra kjempen kom i 1961. Selv om vulkanen er koblet sammen via sprekksoner med Bárðarbunga, som nettopp ble veldig aktiv, skal ikke det ha påvirket stabiliteten til Askja nevneverdig.

Dermed kan det være mulig å ferdes i landskapet, som beskrives som et av Islands mest øde og uberørte, i årene fremover også.

Omgivelsene rundt Askja og Víti er faktisk så unike at NASA trente i dem før den første månelandingen. Goiceland bedyrer at det ikke var for å venne seg til månelandskap, men for å øve på geologi.

På alveskole Island var også et av reisemålene da Dagbladet og Tele2 i sommer spilte inn nett-tv-serien #Delverden, der to bestekompiser dro jorda rundt for å lage sitt eget, impulsive reiseprogram.

Mens Askja og Víti fikk være i fred, dro programlederne Stian Rasch og Haakon Sanne blant annet på en surrealistisk alveskole og en havfisketur der alle dro opp mer fisk enn de kunne bære.
 
Mellom slagene ble det tid til å prøve den lokale delikatessen hákarl - kjøttet til den giftige grønlandshaien, som graves for å råtne og gi slipp på livsfarlige mengder ammoniakk.

Tidligere gikk turen til Slovenia, Taiwan, Japan og Canada, der den muntre duoen skulle oppleve lokal kultur med et skråblikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer