PÅ BILFERIE: Åse Gundersen og døtrene Alide (11), Fanny (7) og Lea (9) er på vei til Skåne. De tre jentene er gode venner, stort sett. For ordens skyld; bilen sto parkert da bildet ble tatt. Foto: Thomas Rasmus Skaug
PÅ BILFERIE: Åse Gundersen og døtrene Alide (11), Fanny (7) og Lea (9) er på vei til Skåne. De tre jentene er gode venner, stort sett. For ordens skyld; bilen sto parkert da bildet ble tatt. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Vanskeligere å være venner i bil

Søstrene Alide, Lea og Fanny er gode venner, stort sett. Men det blir gjerne mer krangling i bilen. Her er ekspertenes råd for å få ro i baksetet.

|||Vi møter Åse Gundersen og de tre døtrene Alide (11) , Lea (9) og Fanny Gundersen (7) utenfor innsjekkinga til danskebåten på Vippetangen i Oslo. Mor foran, tre jenter bak. Alle er blide.

— De krangler litt innimellom, det er vanskelig å unngå. Men stort sett er de venner, sier Åse Gundersen.

De tre jentene er enige.

— Men det er vanskeligere å være venner i bilen, sier Alide.

Korter ned kjøretida Familien, som er fra Røyken i Buskerud, skal bruke ei langhelg i Skåne.

— Vi korter ned kjøretida ved å ta båten. Det som kunne vært 60 mil blir bare 16, sier Gundersen.

I Skåne skal de bare være i fem dager. Forskjellen er stor mellom 120 mil og 32 mil på ei uke.

— De er ikke vant med å kjøre så langt. Dessuten kommer jeg rett fra nattevakt, så det er fint å få sove litt på båten, sier Gundersen.

Tre av fire i bil Ifølge Statistisk sentralbyrå reiser halvparten av alle nordmenn på ferie i perioden juli-august. 52 prosent av ferieturene tar vi innenlands, og da oftest med bil. Tre av fire norgesferier er bilturer. Også i Sverige og Danmark, som er andre og tredje mest besøkte ferieland, foregår to av tre reiser bak rattet. Det blir mange timer i varme, solfylte bakseter. Og det kan bety lange timer med krangling, masing og søl.

— Trivsel og ro er vanligvis to sider av samme sak. Med mindre du kjører en veldig streng oppdragelse, får du ikke barn som ikke trives til å sitte rolig, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen til Dagbladet.
 
Med dette som utgangspunkt har forfatteren bak boka «Gode knep for småbarnsforeldre» en rekke råd for bilferien.

— Sørg for at barna er uthvilte og har spist normal sunn mat, så de ikke blir lett kvalme. Ha også hyppige pauser, så barna har noe å se fram til, sier Gerhardsen. Når det gjelder det evinnelige spørsmålet, om hvor lenge det er igjen, er det viktig å ha barnas tidsperspektiv i tankene.

— Ikke vær vag, ikke si «snart». Og en time er ikke alltid en time for barn. Bruk begreper de kan forholde seg til. Sett for eksempel på en DVD og si at dere stanser når filmen er over. Eller si at det er like lenge igjen som det tar å kjøre til barnehagen, sier Gerhardsen.

— Og ikke vent med å ta pause til barna maser veldig. Vær i forkant, hvis ikke tror barna at de er nødt til å mase for at de skal bli tatt
hensyn til, sier hun.

Krever innsats — Foreldre må innstille seg på at det ikke blir en avslappende biltur, du kan ikke bare sitte å se ut vinduet. Mange bruker DVD-spillere, og det kan fungere kjempefint. Men noen barn blir kvalme av å se film. Finn sanger dere kan synge sammen, leker dere alle kan delta på, sier Gerhardsen.

Hun peker på at mye konfliktforebygging kan gjøres allerede før reisen begynner.

— Følelser smitter! Husk å skvære opp med partneren før ferieturen begynner. Prøv også å rydde opp i konflikter med eldre barn og tenåringer. Hvis du smågruer deg til å feriere med svigers, prøv å fokusere på det positive. Unger merker det om vi ikke er entusiastiske, og det skaper uro og sutring, sier Gerhardsen.

— Prøv også å unngå å la deg smitte av barnas humør. Ta deg luftepauser for deg selv, om det er mulig, sier hun.
Ta barna med i planlegginga Gerhardsen foreslår dessuten å gi barna en følelse av eierskap til ferien.

— Prøv gjerne å forklare hvorfor man har valgt en destinasjon, hvorfor man kjører bil. Forklar at man kommer raskere fram om man ikke stopper så mye, sier Gerhardsen.

— Men tenk at turen skal være en gode i seg selv, ikke bare et nødvendig onde.

Knut Halfdan Svendsen, en av to psykologer bak nettstedet Foreldrehjelpen.no, foreslår å skape variasjon i bilen.

— Bruk gjerne perioder i baksetet med barna hvis det er mulig. Snakk om det som skjer. Lag konkurranser for hele bilen, bruk fantasien, foreslår Svendsen.

Pause hver andre time Hvor ofte det er lurt å ta pauser, avhenger gjerne av barnas alder og bilvaner.

— For førskolebarn kan en i utgangspunktet ha pauser etter en og en halv til to timer. Med barn i skolealder kan en vise de kartet og forklare, forhandle og gjøre avtaler. Men å kjøre mer enn seks-åtte timer per dag er vel neppe så lurt. Ofte er det klokt med en lengre pause midt på dagen når det er varmest, med et badestopp kanskje, sier Svendsen.

Også NAF anbefaler pause hver andre time.

— Det gjelder både for voksne og barn. Sikkerhetsmessig er det ikke lurt å kjøre så mye lengre i ett strekk, sier Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF. Han anbefaler de som har muligheten å legge reiseruta etter tilbud og parker.

— Det kan være lurt å legge pausene til lekeapparater, eller ei strand barna kan springe på. Det er også lov å være impulsiv. Det er noe av fordelen med det å ha bil, at man kan ta ting på sparket, sier Sødal.