Vant hjemmebryggefestival med seks år gammelt øl

Nå skal det produseres kommersielt av Haandbryggeriet.

Årgansvin - ja, men årgangsøl?

Svaret på det, etter Norbryggs hjemmebryggerarrangement i Oslo i helgen, er et rungende jatakk!

Arrangementets mest populære øl, Vestvleteren Klone, som stakk av med prisen publikums favoritt, ble brygget i januar 2010 og har stått lagret på flaske i kjøleskap i seks år.

- Jeg har smakt på ølet hvert år siden, og det smaker bare bedre og bedre, sier hjemmebrygger Ole Petter Ramsvatn.

Prøve selv? Slik brygger du øl

Hat-trick Det er tredje gangen Ramsvatn stikker av med den gjeve publikumsprisen - for samme øl. Nå er imidlertid siste flaske fortært.

I helgen delte han ut omtrent 1200 smaksprøver, under Norbrygg-arrangementet. Hjemmebryggefestivalen hadde drøye 60 ulike utstillere, og omtrent 1200 besøkende kunne stemme på tre hver av rundt 120 øl.

Ramsvatns øl er, som navnet indikerer, brygget med inspirasjon fra det belgiske ølet Westvleteren 12, som regnes for å være et av verdens beste øl. Det skårer blant annet høyt på ølkjennernettforumene BeerAdvocate.com og RateBeer.com.

Lagre øl? Akkurat som for en rekke andre matvarer, kan øl gå ut på dato. Men akkurat som med vin, kan noen øltyper lagres - og de blir bare bedre om de får stå litt på flaske.

Ta et av fjorårets juleøl fra Nøgne Ø. I motsetning til de fleste andre brygg som ble tappet på høsten, var det en vellagret variant av juleølet fra høsten 2014. Ølkjennerne jublet, og det vellagrete ølet forsvant fort fra hyllene.

Det er ikke utenkelig at de gjentar suksessen, men du kan også selv kjøpe øl for lagring.

FAVORITT: Ole Petter Ramsvatn fikk pris for tredje år på rad for samme øl - i år var det seks år gammelt. Foto: OLPORTALEN.NO
Vinner Petter Ramsvatn (foran) Foto: MEDIAJA.NO
PUBLIKUMSPRIS: Alle besøkende på arrangementet fikk tre stemmer. Vestvleteren Klone fikk flest.
SURDEIGSØL: "Sheik" Petter Fornes brygger øl med surdeigskultur hentet hjem fra Bahirain - i stedet for gjær. Foto: ELISABETH DALSEG
SJOKOLADEØL: Ragnar Andreassen (t.v.) og Svein Vatn fra Skjeberg Øllag. Foto: ELISABETH DALSEG
BERLINERWEISSER: To tørste mænd hadde med en rekke øl med artige smaker, blant annet dette rosa med bringebærsmak.
IRRGRØNT: Chernobyl-øl, farget med konditorfarge, ifølge Gunnar Knutson.
TO TØRSTE MÆND: De to hjemmebryggerne stilte med hele 17 ulike øl, blant annet en rekke Berliner-weisere med smak av blant annet blåbær og bringebær.
TRADISJONSØL: Terje Raftevold (til høyre) brygger øl på gamlemåten, og ølet Konnøl er i tillegg brygget på eineravkok, og silt gjennom einekvister og -bar.

Skal du lagre øl, er det i hovedsak overgjæret øl - øl med mye alkohol, bunnfall og helst endel syre - som egner seg.

- Ufiltrerte juleøl fra mikrobryggeriene egner seg til lagring, og deres andre øltyper som har litt alkoholstyrke. I tillegg kan man lagre stort sett alt belgisk øl og alt av sterkere amerikansk og engelsk poløl uten for mye humle, har Per Øyvind Arnesen tidligere fortalt Dinside i forbindelse med våre juleøltester.

Forskjellige typer øl kan tåle lagring i alt fra ett til et titalls år hvis det inneholder mye syre, ihvertfall så lenge det lagres riktig. Det krever at det står mørkt, og at temperaturen ligger jevnt på mellom 8 til 15 grader. For mye lys på ølet kan nemlig gi alt annet enn godt øl.

- Lyset reagerer spesielt med humle i ølet og resultatet blir noe som minner om en blanding av kattepiss og solbærblader. Og jo varmere temperatur, jo raskere utvikler ølet seg, forteller Arnesen.

Derfor skal flaskeølet stå - ikke ligge

HEKTISK: To tørste mænd hadde med seg hele 17 typer øl med ulik smak. Foto: ELISABETH DALSEG
HEKTISK: To tørste mænd hadde med seg hele 17 typer øl med ulik smak. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
SURDEIGSKULTUR: Sheik" Petter Fornes brygger øl med surdeigskultur hentet hjem fra Bahrain - i stedet for å bruke gjær. Foto: ELISABETH DALSEG
SURDEIGSKULTUR: Sheik" Petter Fornes brygger øl med surdeigskultur hentet hjem fra Bahrain - i stedet for å bruke gjær. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer