Var opprinnelig «tømmerkasser» med køyer og en vedovn

Nå kan du velge mellom tømmerkoier eller moderne suiter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LOFOTEN (Dagbladet): De ligger som røde og hvite drops langs vannkanten i Svolvær. Foran dem kneiser fjell, bak dem staselige fiskehjell. Men rorbuene fra 1870-tallet lukter ikke lenger fisk. I dag er det turister, ikke fiskere som kommer langveisfra for å overnatte i dem.

- Før kom store deler av «mannfolkan» langs norskekysten til Lofoten for å fiske i perioden januar til mars. Hvert båtlag leide ei rorbu og i den kunne det bo opp mot tolv mann, forteller Anders Alsvik i Svinøya rorbuer.

Ei typisk rorbu var ifølge Alsvik en «tømmerkasse» med køyer, en vedovn man kunne varme seg og lage mat på, og et tilbygg i reisverk som ble brukt som redskapsskjul og til å tørke klær og ordne garn.

Rorbuene fra 1870 huser fremdeles overnattingsgjester, men forholdene har forandret seg. Tømmerveggene er riktignok de samme, men flislagte bad, hvitt sengetøy og lysekroner i taket gjør at standarden minner mer om et hotell enn ei gammel fiskerbu.

- De er restaurert opptil flere ganger, men vi har prøvd å ta vare på mest mulig av det originale. At mye av tømmerkassa fremdeles er synlig, skaper jo en egen atmosfære, sier Alsvik.

Startet på 1960-tallet Det var en gang på 1960-tallet at de første rorbuene ble leid ut til turister. Siden da har etterspørselen vært økende, og i dag har mange av utleierne turister året rundt. Anders Alsvik forteller at etterspørselen er størst rundt helgene.

- De tre sommermånedene utgjør den største turistsesongen. Så har vi midtvintersesongen, der vi gjerne får kontinentale gjester som briter, tyskere, nederlendere og asiater. De vil ha opplevelser som å dra på natursafari og se nordlyset.

- I mars-april kommer fisketuristene. Da er det gjerne snakk om guttegjenger med tyskere, russere og nordmenn, som drar på sjøen hver eneste dag. Omtrent samtidig kommer skituristene som vil gå toppturer, forklarer Alsvik, som har jobbet målrettet for å øke antallet overnattingsgjester.

<strong>RORBUSUITENE:</strong> Beliggenheten, rødfargen og byggestilen gjør at de minner om sine eldre slektninger, men dette er rorbuer à la 2000-tallet. Foto: ANITA ARNTZEN
RORBUSUITENE: Beliggenheten, rødfargen og byggestilen gjør at de minner om sine eldre slektninger, men dette er rorbuer à la 2000-tallet. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- De siste åra har vi opplevd en meget sterk vekst i vintersesongen. Nå har vi fullbooket flere perioder i februar og mars, sier han.

Fettere og kusiner på tur Fiskestenger, fjellstøvler og vinterjakker ligger stablet i gangen. Rundt stuebordet i den gamle rorbua sitter nederlenderne Kirsten van der Grinten, Baudewÿn Odé, Peter van der Grinten, Lodewijk Odé, og Jurriaan Odé.

De er fettere og kusine på tur, og har akkurat inntatt sin første frokost i Lofoten.

- Det var aldri et spørsmål om vi skulle bo på hotell. Vi har en veldig sterk familiefølelse, men ser hverandre ikke så ofte. Derfor ville vi gjerne ha muligheten til å bo sammen og lage vår egen mat, sier Peter van der Grinten.

Den eneste streken i regninga er at søsteren hans, Mimi Flattum, ikke er med. Hun fyller 50 år under oppholdet, men et dødsfall i familien forhindret henne i å bli med.

<strong>FAMILIEFERIE:</strong> De er nederlandske fettere og kusiner på tur. Alle har norsk bestemor, og de var aldri i tvil om at de ville bo i rorbu under sitt opphold i Lofoten. Bak fra venstre: Peter van der Grinten, Baudewÿn Odé og Jurriaan Odé. Foran fra venstre: Lodewijk Odé og Kirsten van der Grinten. Foto: ANITA ARNTZEN
FAMILIEFERIE: De er nederlandske fettere og kusiner på tur. Alle har norsk bestemor, og de var aldri i tvil om at de ville bo i rorbu under sitt opphold i Lofoten. Bak fra venstre: Peter van der Grinten, Baudewÿn Odé og Jurriaan Odé. Foran fra venstre: Lodewijk Odé og Kirsten van der Grinten. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Hun planla hele turen og hadde gledet seg sånn til å se nordlyset, så da får vi vel komme tilbake neste år, smiler Kirsten van der Grinten.

Siste rorbunytt Vi rusler lenger inn på halvøya. Der, med åpne glassflater vendt mot havna, ligger siste rorbunytt. Splitter nye rorbuer med panoramavinduer, badstu og moderne interiør.

Beliggenheten, rødfargen og byggestilen gjør at de minner om sine eldre slektninger, men dette er rorbuer à la 2000-tallet. Hvilke turister foretrekker siste nytt, lurer vi.

- De som er litt harry, sånn som oss nordmenn og russere. Vi liker det som er litt dyrt og flashy. Nå er det ikke så veldig flashy her, men russere kan være litt sånn at de velger det dyreste fordi det er dyrt, smiler Anders Alsvik.

- Mange av de europeiske turistene er veldig fokusert på at det skal være originalt og autentisk. For de italienske turistene er det for eksempel veldig viktig at de får bo i trehus. Hvis man er vant til å bo i en bygård i Italia, er det veldig eksotisk å få sitt eget lille hus.

Tilbyr rorbuopplevelser Seks kilometer fra Leknes kan man skimte nok ei rødmalt rekke i vannkanten.

Lofotbruket har rorbuer i ulike størrelser, både privateide og til utleie. Gunn-Tove Brockmann sa opp jobben som omsorgsarbeider for å satse på rorbuopplevelser.

Foreløpig har det gått bra, rorbuene er booket fra mai til oktober de fem neste åra.

- I begynnelsen satset jeg mest på turister, men nå er det først og fremst grupper fra næringslivet som kommer hit. De er ute etter en totalopplevelse med fiske, båtturer, dykking og god mat. Dette er jo et eldorado.

Les også: Du får ikke fisk om du ikke har hatt sex rett før avgang

RORBU

• Hus i fiskevær som opprinnelig ble brukt som bolig for tilreisende fiskere i fiskesesongen.

• Ifølge sagaen skal kong Øystein tidlig på 1100-tallet ha bestemt at det skulle bygges rorbuer for tilreisende fiskere i Lofoten.

• Rorbuene var spesielt viktige da fisket ble drevet fra åpne båter. De var plassert nær sjøen slik at utstyr og båter lett kunne flyttes i hus.

• I dag er fiskerne blitt færre, og mange av dem overnatter om bord på fiskebåtene. Rorbuene blir i større grad tatt i bruk av turister og tilreisende.

Kilde: snl.no, lofoten.no

NOEN RORBUER I LOFOTEN

Lofotbruket

Hvor: Like ved Nappstraumen, om lag 6 km fra Leknes.
Standard: Rorbuer med moderne kjøkken og flislagte bad.
Pris: 1800 kroner per døgn. 8000 kroner per uke.
Sengeplasser: 4-6
lofotbruket.no

Svinøya rorbuer

Hvor: Svolvær havn
Standard: Tilbyr både originale rorbuer fra 1870 og splitter nye «rorbusuiter».
Pris: 1275-3700 kroner, avhengig av sesong, sengeplasser og standard.
svinoya.no

Lofoten rorbuer

Hvor: Svolvær
Standard: Brygge fra 1850 som i seinere år er modernisert til overnattingssted. Noen av rorbuene har privat bad, andre har fellesdusj.
Pris: 590-1600 kroner, avhengig av sesong, sengeplasser og standard.
Sengeplasser: 2-4.
lofoten-rorbuer.no

Henningsvær rorbuer

Hvor: Henningsvær
Standard: 18 moderniserte rorbuer.
Pris: 1250-3100 kroner.
Sengeplasser: 2-6
henningsvar-rorbuer.no

Kalle

Hvor: Kalle ligger mellom Kabelvåg og Henningsvær 12 km fra Svolvær.
Standard: Originale rorbuer fra ca. 1860 modernisert med nye kjøkken og bad.
Pris: 900-2400 kroner, avhengig av sesong og sengeplasser.
Sengeplasser: 2-14
kalle.no

NB. Med forbehold om at opplysningene fra utleiernes hjemmesider medfører riktighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer