«DEN FASTKILTE PATRON»: Denne rifla antas at tilhørte fangstmann Georg Nilsen. Historien som fortelles på Svalbard museum, og som kalles «Den fastkilte patron», skal vise seg å være av den dramatiske sorten. Foto: SVALBARD MUSEUM
«DEN FASTKILTE PATRON»: Denne rifla antas at tilhørte fangstmann Georg Nilsen. Historien som fortelles på Svalbard museum, og som kalles «Den fastkilte patron», skal vise seg å være av den dramatiske sorten. Foto: SVALBARD MUSEUMVis mer

Var på vei til vennene for å feire jul, men da isbjørnen kom satt patronen fast

Slik bestemte «Den fastkilte patron» skjebnen til fire menn.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SVALBARD (Dagbladet): På Svalbard museum i Longyearbyen kan du vandre gjennom de siste 400 årene med kultur og historie på øygruppa, helt fra da nederlenderen Willem Barentsz oppdaget Svalbard i 1596.

Her får du lære om alt fra hvalfangst, pelsjegere, og gruvedrift til dagens forskning og turisme.

Ikke minst får du god kunnskap om naturen på øygruppa, om du synes det er litt for kaldt å gå ut å oppleve den med egne øyne.

Moderne Ved en monter som viser hvordan hvalfangsten foregikk, står Sofie Stausbøl-Grøn (9 år), Valdemar Stausbøl-Grøn (8 år) og moren Birgitte Stausbøl-Grøn, med konsentrerte blikk.

SVALBARD-FERIE: Sofie Stausbøl-Grøn (9 år), Valdemar Stausbøl-Grøn (8 år) og mamma Birgitte Stausbøl-Grøn, synes utstillingen på Svalbard museum var spennende. Foto: ROGER BRENDHAGEN
SVALBARD-FERIE: Sofie Stausbøl-Grøn (9 år), Valdemar Stausbøl-Grøn (8 år) og mamma Birgitte Stausbøl-Grøn, synes utstillingen på Svalbard museum var spennende. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Sammen med storesøster Amalie (15 år) og faren Brian Stausbøl-Grøn, har den danske familien lagt en uke av ferien til Svalbard.

- Det er et flott og moderne museum. Men vi har sett det levende først, smiler Birgitte Stausbøl-Grøn.

Å anbefale Svalbard til andre, kommer de garantert til å gjøre, forteller hun.

Isbjørn med unge De fem har vært på hundesledetur, isgrottevandring og tatt båten Langøysund og opplevd Barentsburg og den forlatte gruvebyen Pyramiden. På båtturen fikk de polarrev, svalbardrein, og det alle kommer for å se: Isbjørn.

- Vi så en isbjørnbinne med unge, sier hun.

SVALBARD MUSEUM: Svalbard museum er et natur- og kulturhistorisk museum lokalisert i Svalbard Forskningspark. Foto: ROGER BRENDHAGEN
SVALBARD MUSEUM: Svalbard museum er et natur- og kulturhistorisk museum lokalisert i Svalbard Forskningspark. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- Vi så også en nyfødt selunge som ikke hadde mistet navlestrengen enda, legger datteren Sofie til.

Hardt liv Museets samlinger består av gjenstander, fotografier, kunst og bøker. At det å leve på Svalbard har vært hardt, er det ingen tvil om.

Flere av historiene i utstillingen går tett inn på folkene som levde her.

En av dem tar utgangspunkt i en utstilt rifle som tilhørte fangstmann Georg Nilsen. Historien som fortelles kalles «Den fastkilte patron», og den skal vise seg å være av den dramatiske sorten.

Skulle feire jul Geværet ble funnet i 1965 av en svensk ekspedisjon ved Kapp Guissez ved Krossfjorden.

Ved siden av rifla lå skjelettrester som etter all sannsynlighet tilhørte Nilsen.

En fastkilt patron i kammeret på rifla, antas å forklare hvorfor Nilsen aldri nådde fram da han skulle gå fra fangsthytta si for å feire jul sammen med noen kamerater i 1921.

Dukket aldri opp Georg Nilsen overvintret alene på hytta Camp Zoe i Tinayrebukta i Krossfjorden. Tidligere på høsten hadde han avtalt med Torgeir Møkleby, Harald Simonsen og bestyreren Dr. Otto Stoll, at han skulle feire jul sammen med dem på den tyske forskningsstasjonen Kvadehuken i Kongsfjorden.

Et par uker før julaften 1921 la han i vei. Med sekk, gevær og hund, trasket han over Krossfjorden på ski med kurs mot Kvadehuken:

- I hytta hadde han på fangstmanns vis lagt igjen en lapp med dato for avreise og hvor han hadde tenkt seg. Datoen var 12. desember 1921. Den 21. januar 1922 hadde han ennå ikke dukket opp, forteller konservator ved Svalbard museum, Herdis Lien, i en e-post til Dagbladet.

Dro for å lete Torgeir Møkleby og Harald Simonsen, bestemte seg til slutt for å dra ut å lete.

De kom aldri mer tilbake.

KONGEN AV SVALBARD: Får du ikke se isbjørn i levende live, kan du se en utstoppet variant på Svalbard museum. Foto: ROGER BRENDHAGEN
KONGEN AV SVALBARD: Får du ikke se isbjørn i levende live, kan du se en utstoppet variant på Svalbard museum. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

De to ble sittende fast i issørpa og drev til havs med isen i åpen båt. Til slutt havnet de på Danskøya lengst nordvest på Spitsbergen. Der overvintret mennene i en snøhule mens de ventet på hjelp.

Ingen kom, og Møkleby og Simonsen døde til slutt av sult og utmattelse en gang i juni og ble først funnet ett år seinere.

Tok livet sitt Imens tok Dr Stoll seg til Ny-Ålesund, og det ble satt i gang leting etter Nilsen derfra, forteller Lien. Ingen ting ble funnet, bortsett fra lappen Nilsen etterlot i hytta.

Etter denne leteaksjon ble det konkludert med at Nilsen var omkommet, uten at noen visste hvordan det hadde skjedd.

Det ble spekulert i at han kunne ha gått gjennom isen da den var dårlig dette året, for at han hadde blitt tatt av isbjørn ble regnet som svært usannsynlig.

Professoren klandret seg selv for at han hadde latt de to mennene dra ut for å lete. Det ble for mye for ham, og han tok til slutt livet sitt.

Ikke bevist Først mer en 40 år senere skulle geværet og beinrestene bli funnet av den svenske ekspedisjonen. De fant også fragmenter av klær, en kniv, en bambusstav og ti patroner.

- Én patron var avfyrt, én uavfyrt, men med merke etter tennålen. De andre åtte var ikke avfyrt, skriver Lien.

Hun forteller at det aldri er bevist 100 prosent at rifla virkelig tilhørte Georg Nilsen, men at de fleste som har studert historien har holdt fast ved teorien om at Nilsen ble drept av en isbjørn da patronen kilte seg fast i geværet.

NATUR OG HISTORIE: På Svalbard museum i Longyearbyen kan du vandre gjennom de siste 400 årene med kultur og historie på øygruppa, helt fra da nederlenderen Willem Barentsz oppdaget Svalbard i 1596. Foto: ROGER BRENDHAGEN
NATUR OG HISTORIE: På Svalbard museum i Longyearbyen kan du vandre gjennom de siste 400 årene med kultur og historie på øygruppa, helt fra da nederlenderen Willem Barentsz oppdaget Svalbard i 1596. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer