Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flysikkerhet

Var sekunder fra tidenes verste flykatastrofe - se videoen

Air Canada-fly holdt på å lande på taxebanen der fire fulle fly sto og ventet.

SAN FRANSISCO: Et Air Canada-fly holdt på å lande på taxebanen i San Francisco der fire fulle fly sto og ventet på å ta av i fjor sommer. I siste sekund ble katastrofen avverget. Video: NTSB Government Vis mer Vis mer

(Dagbladet): 7. juli i fjor holdt på å ende i en katastrofe. Det som kunne blitt luftfarts-historiens verste ulykke, ble avverget med bare noen få sekunders margin.

Det hele skjedde rett før midnatt på San Fransiscos internasjonale flyplass. Et Air Canada Airbus A320-fly var klarert for å lande på rullebane 28L, men av en eller annen grunn hadde flyet kurs mot en parallell taksebane der fire fulle fly sto og ventet på å ta av.

Skremmende video

I en video som National Transportation Safety Board nylig har offentliggjort, og som blant annet CNN har publisert går det tydelig fram hvor nær katastorfen man egentlig var. Air Canada-maskinen fløy rett over flyene som sto og ventet på å få tilgang til rullebanen for å ta av.

Beregninger viser at Air Canada-flyet på det laveste var 59 fot - 18 meter - over bakken. United Airlines-flyet som sto på taksebanen - en Boeing 787 - rager 17 meter over bakken.

Mannskapet på dette United Airlines-flyet så hva som var i ferd med å skje, og varslet umiddelbart tårnet. Samtidig skrudde kapteinen på et fly fra Philipines Airlines på landingslysene sine i et desperat forsøk på å advare pilotene på Air Canada-maskinen.

Erfarne piloter

I siste øyeblikk - noe videoen tydelig viser, ble kapteinen klar over at han var på alvorlig ville veier, og avbrøt landingen som kunne blitt fryktelig katastrofal.

Begge pilotene om bord i Air Canada-flyet hadde lang erfaring i jobben. Kapteinen, som styrte flyet inn mot landing, har over 20 000 timer i lufta. 4 797 av dem var som kaptein i Airbus A320-serien, som er flytypen som var involvert i nestenulykken. Tilsvarende tall for styrmannen var 10 000 og 2 300 timer.

Ingen av dem kan forklare nøyaktig hvorfor det gikk galt, men sa i en uttalelse til NTSB at de «ikke kan huske å ha sett noen fly på taksebanen, men at noe ikke virket helt rett».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media