VOKSER UNDER JORDA: Den grønne og hvite aspargesen er samme planten, men hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden. Den høstes når spissen kommer opp til overflaten. Foto: Andrea Martinello/Creative Commons
VOKSER UNDER JORDA: Den grønne og hvite aspargesen er samme planten, men hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden. Den høstes når spissen kommer opp til overflaten. Foto: Andrea Martinello/Creative CommonsVis mer

Vårlig høydepunkt

En av matverdenes fremste delikatesser, hvit asparges, kan åpne for nye vinbekjentskaper.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser.

I perioden mellom april og juni kommer en av matverdenens fremste delikatesser. Den hvite aspargesen er som sin grønne fetter høyt aktet blant matinteresserte. Mens den grønne aspargesen vokser over bakken og får sin farge fra klorofyll, er den hvite henvist til underjordisk modning og en litt blekere fremtoning som navnet tilsier. Det er derimot ikke noe å utsette på smaken, som er vel så god.

Den hvite aspargesen må skrelles, og har en noe lenger koketid enn den grønne. Den er som oftest også større, og har en noe mer kjøttfull og mindre vegetal smak. De beste variantene kommer fra Tyskland og har en jordlig mineralsk tone med noe bitterhet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Kjøp tilgang til denne saken uten abonnement, Du belastes kun 19 kr.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn