Varm deg på ei fristende suppe i januarkulda

Brimi lager fiskesupper med stjerneanis og safran.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

SUPER SUPPE: Dagbladets kokk Arne Brimi byr i dag på tre gode fiskesupper, blant annet en helt enkel variant, basert på eplesaft og karri. Foto: METTE MØLLER
HVIT FISKESUPPE: Arne Brimi bruker fennikel og stjerneanis i denne klassiske fiskesuppa. Ha i den fisken du liker best, gjerne både rød og hvit, og server med nybakte rundstykker eller ristet brød. Foto: METTE MØLLER
FISK I KARRI- OG EPLEBULJONG: Deilig suppe som er rask og enkel å lage. Foto: METTE MØLLER
FISKESUPPE MED SAFRAN: Fyldig fiskesuppe med deilig farge og smak av safran. Laks smaker ekstra godt med safran, men du kan også bruke hvit fisk. Foto: METTE MØLLER

Vi blir oppfordret til å spise mer fisk. Helst tre fiskemiddager i uka, mener Helsedirektoratet.

Da er ei god fiskesuppe fin å ty til, og i Brimis oppskrifter kan du bruke både rød og hvit fisk. Kokken liker å variere med laks eller ørret, kveite og torsk.

KLASSISK HVIT FISKESUPPE: Arne Brimi bruker fennikel og stjerneanis i denne suppa, som er perfekt som helgemiddag, gjerne med nybakte rundstykker til. Foto: METTE MØLLER
KLASSISK HVIT FISKESUPPE: Arne Brimi bruker fennikel og stjerneanis i denne suppa, som er perfekt som helgemiddag, gjerne med nybakte rundstykker til. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- For meg er en tallerken god suppe et høydepunkt i hverdagen. Suppe er dessuten et fullverdig måltid med masse fine næringsstoffer som vi trenger nå i vinterkulda. Men ikke for det, jeg synes suppe smaker godt hele året rundt, sier Brimi.

Lag suppe fra bunnen Han holder seg langt unna suppepulver fra pose.

- Suppe skal lages fra bunnen av, og det er slett ikke vanskelig, mener kokken.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han er i gang med å koke sammen en veldig enkel fiskesuppe basert på buljong av eplesaft og karri.

Buljongen koker i 10 minutter, og så legger han oppi fine terninger av laks og kveite. Raskt, enkelt og veldig godt.

Hvit fiskesuppe Den klassiske hvite fiskesuppa har litt flere ingredienser og tar litt lengre tid å tilberede. Perfekt som en god helgemiddag. Server gjerne nybakte rundstykker eller ristet brød til.

- Jeg bruker fennikel og stjerneanis i den hvite fiskesuppa. Det gir nydelig smak. Ha i den fisken du liker best, og bruk gjerne både rød og hvit fisk, sier Brimi.

Han serverer ofte gjestene på Vianvang en tallerken god suppe mellom de mange rettene på spisestedets mangfoldige meny.

- Det er fint å gi folk en smak av noe de lett kan klare å lage sjøl. En god kjele med suppe klarer alle å koke, sier Brimi.