NÅR SOM HELST : Fantastisk i hagen om sommeren, herlig foran peisen om vinteren, supergodt om våren. Slurvete uttale og brede svenske dialekter gjorde «vårfruedag» 25.mars til «vaffeldag». I dag er det bare å hive innpå. Foto: BERIT KEILEN
NÅR SOM HELST : Fantastisk i hagen om sommeren, herlig foran peisen om vinteren, supergodt om våren. Slurvete uttale og brede svenske dialekter gjorde «vårfruedag» 25.mars til «vaffeldag». I dag er det bare å hive innpå. Foto: BERIT KEILENVis mer

Varm opp jernet! I dag er den store vaffeldagen

Slurvete uttale gjorde 25.mars til vaffeldagen.

• Flere matsaker på db.no/mat
Søt, syrlig, myk, hard, hjerteformet eller firkantet.

Hvordan du liker vaffelen avhenger sannsynligvis av hvor du kommer fra.

Uansett, i dag er det vaffeldag, og den feires i store deler av Europa.

Svensk Her i Norge begynte man markere vaffeldagen for 10 -12 år siden, inspirert av svenskene som både priser vafler og Jomfru Maria på denne dagen.

Maria Budskaps dag er dagen da jomfru Maria fikk vite at hun var svanger. Hvis du regner etter er det ni måneder til julaften.

KOSEMAT: Vafler i typisk norsk variant. Foto: NINA HANSEN
KOSEMAT: Vafler i typisk norsk variant. Foto: NINA HANSEN Vis mer

For mange er 25.mars en dag man priser våren med deilige, duftende vafler.

Hvorfor akkurat vafler?

Ifølge matprat.no handler det om egg. Før i tida begynte hønene på denne tida å legge egg igjen etter vinteren og mørket.

FOR ALLE: Store, små, unge, gamle, kongelige - og Hells Angels. Alle liker vafler. Foto: GORM KALLESTAD
FOR ALLE: Store, små, unge, gamle, kongelige - og Hells Angels. Alle liker vafler. Foto: GORM KALLESTAD Vis mer

Det førte til stor tilgang på egg. Vafler ble en naturlig ting å lage.

Vårfrudagen Ifølge Matprat ligger det en språklig misforståelse til grunn for at vaffeldagen faller på samme dag som Marias Budskapsdag, en markering man kjenner siden år 500 etter Kristus.

Feiringen til minne om at jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde et barn ble i Sverige hetende Vårfrudagen.

Historien forteller at slurvete uttale og brede svenske dialekter gjorde «Vårfrudagen» til «Våffeldagen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensvafler Vaffeldagen er ikke noe nordisk fenomen. Den har fått fotfeste verden rundt. Alle vil hylle vaffelen.

I Norden er det den myke, hjerteformede varianten som gjelder.

ROBOT: Ved NTNU har man egen vaffelrobot. Foto: ERLEND AAS
ROBOT: Ved NTNU har man egen vaffelrobot. Foto: ERLEND AAS Vis mer

Belgierne mener vaffelen skal være tjukk og firkanta, det samme mener amerikanerne.

I den norske sjømannskirke er det vaffeldag hver dag. Det er ikke få nordmenn som har fått stagget hjemlengselen gjennom et vaffelbesøk i «kjerka».  Så berømte er vaflene at oppskriftene er samlet på nettet. Du finner dem her.

Det første vaffeljernet ble oppfunnet i USA av Cornelius Swarthout. Han tok patent på oppfinnelsen 24. august 1869, en dag som er blitt amerikanernes «offisielle vaffeldag».

TRADISJON: Vafler er godt med syltetøy, men hvorfor ikke prøve gresk yoghurt, nøtter og litt honning på toppen? Foto: AGNETE BRUN
TRADISJON: Vafler er godt med syltetøy, men hvorfor ikke prøve gresk yoghurt, nøtter og litt honning på toppen? Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Selv om amerikanerne nok også unner seg en vaffel med resten av verden 25.mars.

Ulik topping Du behøver ikke like søtt for å spise vafler.

I Moss elsker man pølse i vaffel, i Nord-Norge spises vaffelen med egg og kaviar.

De fleste av oss er vokst opp med brunost, syltetøy, sukker eller en klatt rømme på vaffelen.

Gresk yoghurt, nøtter, flytende honning eller vaniljekesam er de siste åra blitt trendy topping.

Vaffelen under er den samme. Det er bare å hive seg rundt og varme vaffeljernet.