Varsler nye regler for varmeovner og el-oppvarming

EU krever smartere styring.

IKKE GODT NOK: For å oppfylle de nye EU-kravene vil det ikke være tilstrekkelig med en mekanisk romtermostat - den må være elektronisk, ifølge Stig Foss, seniorrådgiver i Energibruksseksjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).  Foto: COLOURBOX
IKKE GODT NOK: For å oppfylle de nye EU-kravene vil det ikke være tilstrekkelig med en mekanisk romtermostat - den må være elektronisk, ifølge Stig Foss, seniorrådgiver i Energibruksseksjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide Det settes stadig strengere krav til energiavhengige produkter. De siste årene er kravene skjerpet for støvsugere, varmepumper og varmtvannsberedere. I tillegg har glødepæren fått sitt endelikt, det er snart slutt for halogenlampene og oljefyring lever på lånt tid.

Nå har EU besluttet at det er på tide å stille krav til varmeovner og annen el-oppvarming.

Fra 1. januar 2018 vil det stilles krav til romvarmere som avgir varme direkte til romlufta, og som bruker elektrisitet eller brensel i flytende eller gassform. Dette er for eksempel el-gulvvarme og varmeelementer.

Disse varmekildene er omfattet av kravene Stig Foss, seniorrådgiver i Energibruksseksjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), forteller til DinSide at de nye kravene bare gjelder oppvarmingsenheter til lokal romoppvarming.

- Det vil si at alle produkter hvor varmen fordeles til flere rom med vannfordelingssystemer eller ventilasjonskanaler, ikke er omfattet av de foreslåtte økodesignkravene, forteller Foss.

Med andre ord: Elektrisk gulvvarme er omfattet av de nye kravene, mens vannbåren gulvvarme ikke er det.

Det er videre spesifisert at produktene som skal omfattes av de nye økodesignkravene, er lokale romoppvarmingsapparater med en nominell ytelse på under 50 kilowatt. Dette er for eksempel elektriske varmeovner, elektriske panelovner, elektrisk gulvvarme, varmeblåser, gasskaminer, oljekaminer og vedovner.

I tillegg omfattes kommersielle romoppvarmingsenheter med en nominell ytelse på under 120 kilowatt, for eksempel strålevarme-armatur beregnet til loftsmontering.

Mekanisk termostat ikke tilstrekkelig Hva vil så de nye kravene medføre i praksis?

Ifølge Foss ved NVE, vil en direkte følge være at det ikke lenger er tilstrekkelig med en mekanisk termostat.

- For at fastmonterte elvarmepaneler med en effekt på mer enn en kvart kilowatt - og det er jo de aller fleste - kan oppfylle økodesignkrav om årsenergieffektivitet på minimum 38 prosent, vil det være en forutsetning at styringen av energitilførselen skjer elektronisk. En alminnelig mekanisk romtermostat er ikke tilstrekkelig. Styringen kan bestå av en elektronisk romtermostat i kombinasjon med enten et døgnur, eller aller helst et ukeur, forteller Foss til DinSide.

Han forteller videre at styringen dessuten skal ha en eller flere av følgende funksjoner: detektor for vindu som står åpent, detektor for person til stede i rommet, eller trinnvis startfunksjon («adaptive start control»).

- Det gjelder andre regler for fastmonterte elvarmepaneler med en effekt på under en kvart kilowatt. De skal bare leve opp til en årsvirkningsgrad på minimum 34 prosent, og vil kunne oppfylle kravet med en mindre avansert styring, ifølge Foss.

- For varmeblåsere og andre transportable elvarmeapparater som skal leve opp til en årsvirkningsgrad på minimum 36 prosent, vil det være påkrevd med minst en mekanisk romtermostat.

1. januar 2018 De nye kravene vil tre i kraft i EU 1. januar 2018. Ifølge Foss vil dette sannsynligvis også gjelde for Norge.

- Ja, det vil også gjelde i Norge fra 1. januar 2018, forutsatt at det innen den tid er behandlet i EØS-komiteen og tatt inn i den norske økodesignforskriften. Siden dette er såpass langt fram i tid, regner vi at med at det vil skje fra denne datoen, bekrefter Foss.

Tidspunktet er satt for å gi produsentene tid til å tilpasse produktene til kravene. Kravene vil da gjelde i hele EU.

NVE har foreløpig ikke kunnet svare oss på hvorvidt de nye reglene vil ha tilbakevirkende kraft, altså om de vil gjelde bare for nye produkter, eller om vi må oppgradere våre eksisterende produkter.

Det finnes i dag en rekke ulike tilskuddsordninger til energiøkonomiserende tiltak i boliger, og i mai i år ble tilbudet utvidet. Nå gis det blant annet også støtte til energirådgivning, oppgradering av boliger, utfasing av oljekjeler, solfangere og passivhus.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Nye krav til støvopptak og strømforbruk i støvsugere

Nå er det forbudt å installere varmepumpe selv
Se hvor mye du kan spare med sparedusj

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer