MISTET MANNEN: I fjor samlet Bjørg Thorhallsdottir rundt 5000 mennesker i Sandvika utafor Oslo til arrangementet Hjertefred. Hjertefred ble til etter at hun mistet mannen sin for sju år siden.  Foto: KRISTIN SVORTE
MISTET MANNEN: I fjor samlet Bjørg Thorhallsdottir rundt 5000 mennesker i Sandvika utafor Oslo til arrangementet Hjertefred. Hjertefred ble til etter at hun mistet mannen sin for sju år siden. Foto: KRISTIN SVORTEVis mer

- Vårt samfunn er langt unna å forstå sorg

Mannen hennes døde. På søndag samler hun tusenvis av mennesker som har mistet sine kjære.

(Dagbladet, God torsdag): I lang tid var det sorgen som dominerte, men nå har kjærlighetshistorien hennes vokst seg større enn hun noensinne hadde trodd.

- I sorg er det mye skjønnhet. Tenk så mye kjærlighet det ligger i det å savne noen, sier Bjørg Thorhallsdottir (38), en av Norges mestselgende grafiske kunstnere.

Det er sju år siden hun mistet mannen sin. Faren til hennes sønn. Den ekstreme sorgen slo henne helt ut. Bakken forsvant under henne, og hun bare falt og falt. Sorgen var som et stort, blødende sår i hjertet - og det ville ikke gro.

- Mange våkner opp til sorgen i lang tid, men plutselig en dag vil du våkne opp og kjenne lykke igjen, sier hun.

- Jeg vil være med på å gi andre livsgnisten tilbake.

Hjertefred Bjørg har hilst velkommen fra vinduet i andre etasje på det røde huset på Lysaker like utenfor Oslo. Hun har løpt ned trappa, trådt ut i hagen i sokkelesten, smilt bredt og tilbudt kanelboller og kaffe. Nå rydder hun unna grafikkbildene hun har jobbet med ved spisebordet, og setter seg ned.

Den nye kjæresten hennes, Egil-Arne Skaun Knutsen, fikser kaffe mens hun skryter av hvor fantastisk han er.

I disse dager har Bjørg hendene fulle med å gjøre alt klart til Hjertefred. Et minnearrangement i Sandvika som hun startet i 2006 for at hennes da 3 år gamle sønn, Tolli, kunne få minnes sin døde far med glede. I fjor samlet 5000 mennesker seg i Sandvika for å minnes dem som har gått bort. Søndag skal Hjertefred arrangeres i 22 byer i Norge, takket være mange frivillige. Bjørg roser dem til himmels.

HELE FAMILIEN: Familieportrett av Eric, Bjørg og nyfødte Tolli (Thorhalldur) før Eric gikk bort. Foto: PRIVAT
HELE FAMILIEN: Familieportrett av Eric, Bjørg og nyfødte Tolli (Thorhalldur) før Eric gikk bort. Foto: PRIVAT Vis mer

Tanken er at Hjertefred skal gjøre døden mindre tabubelagt.

- Folk har så mange meninger om sorg, men de snakker helst ikke om det, sier hun.

Sterk kjærlighetshistorie Begynnelsen på historien bak Hjertefred, var kjærligheten.

- Det var en helt ekstremt sterk kjærlighetshistorie, sier Bjørg og tenker over ti år tilbake.

Som 26-åring jobbet Bjørg i Sør-Frankrike. Hun var ferdig med kunstutdannelsen i Barcelona, og lagde glassmalerier for en styrtrik mann i en fransk landsby. I den rike mannens hus hang et bilde signert Eric Scott. Bjørg forelska seg i bildet, og ville gjerne møte kunstneren.

Et møte ble arrangert. Hun satt ved en kafé og ventet. Plutselig fikk hun se en mann på den andre sida av gata. Den kjekkeste mannen hun noensinne hadde sett. Han kom mot henne, og satte seg ned. Bjørg skalv i hendene. Etter 15 minutter med hverdagslig prat spør han:

- Vil du gifte deg med meg?

Bjørg nøler ikke. Hun svarer kontant ja til den 30 år eldre mannen. Én måned senere gifter hun seg med Eric i rosa kjole på ei strand i Miami. Etter tre nye måneder finner Bjørg ut at hun er gravid.

MOR OG SØNN: Bjørg og sønnen Tolli i hagen på Lysaker. Sammen har de skrevet «Pappaen min bor i himmelen», og de jobber begge med årets Hjertefred-arrangement.Foto: KRISTIN SVORTE
MOR OG SØNN: Bjørg og sønnen Tolli i hagen på Lysaker. Sammen har de skrevet «Pappaen min bor i himmelen», og de jobber begge med årets Hjertefred-arrangement.Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

- Vi var begge to sterke kunstnersjeler. Vi satte planene våre ut i livet med en gang. Vi var veldig romantiske, og jeg elsker å leve livet fullt ut, gløder hun.

- Ikke gjem døden Bjørg blir blank i øynene.

Nyheten om Erics død kom da Tolli var to år. Bjørg var i Norge for å gjøre klar ei utstilling. Hun var ute og kjørte på trafikkerte Ring 3 i Oslo da hun fikk telefonen. Eric hadde dødd mens han satt og så utover fjellene og havet ved Nice. Ingen visste hvorfor. Hun satte i et skrik, stoppet bilen og løp ut mens andre bilister kjørte forvirret rundt henne. Bjørg ville bare se vannet.

- Noen venner kjørte meg ned til Paradisbukta på Bygdøy, men jeg orket ikke å ha noen rundt meg. Jeg gikk bort fra de andre, satte meg på noen steiner og så ut over vannet, minnes Bjørg.

Plutselig kjente hun en sterk varme i ryggen. Da hun snudde seg, så hun at stranda var full av venner og familie som hadde kommet for å støtte henne.

- Det var som å ha et sikkerhetsnett å falle ned i. Det er det sterkeste øyeblikket i livet mitt, sier Bjørg.

Hun retter øynene mot et maleri på veggen i stua. Ei naken kvinne sitter og ser ut av vinduet. Kvinna er Bjørg, og maleren er Eric. Ikke langt unna henger et bilde av lille Tolli. Det var det siste bildet Eric malte før han døde. Han rakk aldri å signere det.

- Jeg mener det er viktig å ikke gjemme døden fra barn. De er mye flinkere til å skape monstre inni seg enn vi tror. Hvis vi ikke viser dem at dødsfall og begravelser er naturlig, blir de reddere enn de behøver, sier Bjørg.

HJERTEFRED: Rundt 5000 mennesker møtte opp under Hjertefred i fjor. Bette bildet er fra Hjertefred i 2009. Foto: SCANPIX
HJERTEFRED: Rundt 5000 mennesker møtte opp under Hjertefred i fjor. Bette bildet er fra Hjertefred i 2009. Foto: SCANPIX Vis mer

Eric ble lagt i ei åpen kiste i Frankrike. Tolli ville ikke se ham, men Bjørg sa at han måtte.

- Da han først ble med, ville han ikke gå igjen. Vi besøkte ham flere ganger. Den andre dagen klippet Tolli en lokk av farens hår, mitt og sitt eget. Han surret hårstråene sammen og sa: «Mamma, nå er vi alltid familie», sier Bjørg og viser fram lokkene som ligger bevart i en hjerteboks.

- Var ei dårlig mor Så ble det svart. Da Bjørg og Tolli kom hjem igjen til Norge, tok sorgen overhånd.

- Jeg var ei dårlig mor de første årene etter at Eric ble borte. Sorg tar så innmari mye energi, og det har jeg hatt veldig dårlig samvittighet for.

Da Tolli gråt om natta, våknet hun ikke. Hun var helt i koma.

- Døden er så tabubelagt i Norge. Det har vært slik at den er flinkest den som bare biter tennene sammen og går med rak rygg gjennom sorgen. Det er en firkanta boks man skal passe inn i. Man skal verken gråte eller le for mye, sier Bjørg.

Heldigvis hadde hun fantastiske venner og familie som hjalp henne.

- Men vårt samfunn er langt unna å forstå sorg. Når vi sørger, trenger vi ro, fred og støtte. Og tårer.

- Jeg har en teori om at alle sorger har et visst antall tårer som må ut. Hvis du ikke tillater deg å gråte, blir saltet i tårene til depresjoner, sykdom og mer sorg i kroppen.

Ny kjæreste - Mamma, mamma! roper Tolli (9) fra gangen.

Han og et par kompiser er hjemme fra skolen. De løper opp trappa. Tolli får en stor klem av mamma.

- Jeg føler meg så utrolig heldig. Jeg har fantastiske venner og familie og en nydelig sønn, smiler Bjørg.

Den dype sorgen gjør at hun nå setter enda mer pris på det hun har.

- I sorg finnes en sinnsykt sterk energi som du kan kanalisere ut i noe annet. Jeg brukte energien til å hjelpe andre med å komme gjennom sorgen, og på den måten hjalp jeg meg selv.

Nå våkner hun hver dag klokka fem, setter seg opp i senga og tenker over alt hun er takknemlig for.

- Takknemlighet er svaret på lykke for meg. Å tenke over alt du er takknemlig for, kan gjøre en mørk dag lys, sier hun.

ARBEIDET UT SORGEN: Bjørg er glad for at hun kunne bruke kunsten som sorgterapi da mannen døde. Hun lager blant annet grafikk, malerier, glassmalerier, utsmykninger og mosaikker. Foto: KRISTIN SVORTE
ARBEIDET UT SORGEN: Bjørg er glad for at hun kunne bruke kunsten som sorgterapi da mannen døde. Hun lager blant annet grafikk, malerier, glassmalerier, utsmykninger og mosaikker. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

Bjørg er nettopp ferdig med ei bok om sine innerste tanker. Hun kniser bak dataskjermen før hun viser bilder fra den nye boka. Inspirasjonen er hentet fra hennes tegnede dagbok.

- Det er helt ekstremt erotiske bilder, sier hun og viser fram peniser, vaginaer og kvinner og menn i hete omfavnelser. Alt gjort med humor.

- Dette er jo helt inne i mitt indre. Jeg visste ikke om jeg skulle tørre å lage den, men den kommer ut når jeg er klar.

Kjæresten Egil-Arne er psykolog. De nusser, flørter og slenger komplimenter til hverandre ved spisestuebordet. Kjærlighetshistorien med Eric og det at hun har vært forlovet 13 ganger før, skremmer ham ikke.

- Det at noen har ei fortid, reduserer ikke verdien av nåtida. Det er vondt å tenke på at hun lever med sin sorg, men det er ikke vanskelig for meg at hun har elsket en annen. Vår kjærlighet er nå. Jeg er forelsket, og elsker den jenta, sier Egil-Arne.

Bjørg var egentlig ikke klar for å møte en ny kjæreste da hun traff Egil-Arne tidligere i år.

- Jeg ville bare være alene med Tolli og gi ham all kjærlighet. Jeg hadde allerede gitt bort hjertet mitt så mange ganger og blitt såret. Men da jeg møtte Egil-Arne skjønte jeg at det var helt annerledes. Det var så lett - og da er det rett, smiler hun.

Å sitte på stupebrettet Etter at Bjørg startet Hjertefred begynte hun å få mailer fra folk som ikke visste hvor de skulle gå for å bearbeide sorgen sin. For tre år siden åpnet derfor Bjørg opp Lykkehaven i Sandvika. Et slags kulturhus som kan fungere som sorgterapi. Her er en utstilling av Bjørgs bilder, raw food-restaurant og meditasjonstimer.

LYKKEBjørg Thorhallsdottir har funnet lykken sammen med psykologen Egil -Arne Skaun Knudsen.Foto: KRISTIN SVORTE
LYKKEBjørg Thorhallsdottir har funnet lykken sammen med psykologen Egil -Arne Skaun Knudsen.Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

Bjørg skrider inn døra i Lykkehaven. På veggene henger bilder med ordtak som «Å våge er å miste seg selv et øyeblikk. Å ikke våge er å miste seg selv.» Mange av bildene er fargerike, optimistiske og naive. Akkurat som Bjørg.

Gjennom bildene håper hun å kunne formidle at folk er sterkere enn de tror.

- Hvert eneste menneske er helt fantastisk, men noen bærer med seg selvforakt. Når du presser deg ned, skinner du ikke. Mennesker som har det bra med seg selv skinner, sier hun.

Hun tar fram et av maleriene hun snart er ferdig med og tar et strøk med penselen. «Den som intet våger, intet vinner» står skrevet med store bokstaver. Symboler som fugler og damer på stupebrett fyller bildet.

- Det er mange som sitter på stupebrettet hele livet. Og det er mange som angrer på det når de sitter på gamlehjemmet.

Fuglene er symboler for at du må våge å fly høyt.

- Det er en velsignelse at de fleste av oss har rundt 80 år på jorda. Det hadde vært uutholdelig om vi skulle leve i 200-300 år. Nå går tida går så fort at vi leve.

FLY HØYT: «Den som intet våger, intet vinner» står det på et av Bjørgs nye malerier. - Vi må våge å fly høyt, sier hun. Foto. KRISTIN SVORTE
FLY HØYT: «Den som intet våger, intet vinner» står det på et av Bjørgs nye malerier. - Vi må våge å fly høyt, sier hun. Foto. KRISTIN SVORTE Vis mer

Denne saken ble først publisert i Dagbladets magasin God torsdag 1. november 2012.