MINST BRUKT: Spesialmidler for ovnsrens er de som hyppigst blir stående ubrukt, viser britisk undersøkelse. Foto: ALL OVER PRESS
MINST BRUKT: Spesialmidler for ovnsrens er de som hyppigst blir stående ubrukt, viser britisk undersøkelse. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Vaskemidlene du kan styre unna

Fordi de ikke blir brukt.

Dinside Det britiske forbrukermagasinet Which? mistenker at mange kjøper rengjøringsprodukter de ikke trenger. Kanskje ikke så rart, for det er virkelig en jungel av produkter, merkevarer og varianter i butikkhyllene.

Trenger du virkelig alle?

Produktene folk dropper Britene har spurt 1.000 medlemmer av forbrukertjenesten om vanskevaner, og har funnet noen gjengangere blant rengjøringsproduktene som blir stående ubrukt.

Halvparten av de spurte sier de har minst ett ubrukt rengjøringsprodukt hjemme, og ovnsrens er det produktet aller flest sier de ikke har brukt, selv om de eier slike produkter.

Like bak følger flekkfjerningsmidler til tekstiler og tepper. Engangskluter blir også hyppig liggende ubrukte i britiske husholdninger, viser undersøkelsen.

I den andre enden av skalaen finnes toalettrenseprodukter, som er de hyppigst brukte spesialmidlene.

Smarte alternativer Dinside tester jevnlig produkter, også renholdsprodukter. Og ikke minst tester vi dem mot alternative metoder, hyppig referert til som «kjerringråd».

Her er noen, så blir det enklere for deg å velge det som virker best:

FLEKKER? Alle får flekker på klærne eller gulvteppet i ny og ne, men flekkjerningsmidler er blant midlene forbrukerne bruker minst. Foto: ALL OVER PRESS
FLEKKER? Alle får flekker på klærne eller gulvteppet i ny og ne, men flekkjerningsmidler er blant midlene forbrukerne bruker minst. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

•• Vindusvask: Her er Dinsides favorittmidler, og tips til vask i kulden.

•• Renere bad: Dinside har testet billige skuremidler vs merkevarer, og her er test som kåret den beste rengjøringssprayen for bad.

•• Rene klær: Pulver virker bedre enn flytende, men det er ikke alltid du bør vaske med pulver likevel. Dinside har også testet billige vaskemidler mot dyrere merkevarer. Sjekk også om du får rent tøy ved å vaske med det som kaller seg verdens letteste tøyvaskemiddel, og trikset som berger ulltøyet.

•• Oppvaskmidler: De fleste bruker for mye oppvaskmiddel, og produsenten bak noen av de fine vinglassene fraråder vask med oppvasktabletter. Har serviset grå riper fra bestikk, får du dem fine igjen med disse midlene. Mens oppvaskmiddelet fungerer som bare det for å bli kvitt belegg i termosen.

•• Renere på kjøkkenet: Vi har testet to rensemidler, og også forsøkt eddik og bakepulver på koketoppen. Sjekk også vår test av stålvaskemidler og andre knep for skinnende rustfrie flater.

•• Peisen: Midlene som gir rene peisvinduer, og vår ferskeste peisvask-favoritt.

•• Midler til utebruk: Slik blir plastmøblene rene, og midlene som kan rengjøre de vedlikeholdsfrie vinduskarmene. Her er også midler mot jordslag og et svært effektivt knep mot ugress. Bruk det du allerede har Vil du prøve kjerringråd i renholdsøyemed er noen av våre favoritter her: Blant gjengangerne er eddik. Den sure væsken kan i mange tilfeller være et en god renholdshjelp i heimen, for eksempel for å få rene karafler og glassvaser og bruke det for å gjøre ren gryter som har brent seg. Dessuten er det effektivt mot sur lukt i vaskemaskinen. Flere eksempler ser du også i listen ovenfor. Men hold eddiken unna dette. Illeluktende sko? Vi har testet kjerringråd, og ett av dem virket! Og her er tips til hva du kan ha i hus for å ta kål på flekkene.

Klistret fast? Majones er et vidundermiddel

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

VASKE BÆR? Ja, det bør du. Og bruker du litt eddik, kan de også holde seg lengre. Eddik er forøvrig et middel som kan brukes til flere renholdsoppgaver i hjemmet. Foto: ELISABETH DALSEG
VASKE BÆR? Ja, det bør du. Og bruker du litt eddik, kan de også holde seg lengre. Eddik er forøvrig et middel som kan brukes til flere renholdsoppgaver i hjemmet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer