<strong>FORSIKTIG:</strong> Den kraftige vannstrålen fra høytrykkspyleren kan slå vann inn bak plankene og føre til fuktskader. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
FORSIKTIG: Den kraftige vannstrålen fra høytrykkspyleren kan slå vann inn bak plankene og føre til fuktskader. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Vis mer

Vasketabbene som kan koste deg dyrt

Forsiktig når du rensker uteplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå som våren står på døren vil de fleste ut og nyte sommerværet. Uteplassen og utemøblene skal klargjøres for sommeren og huset bør få en god vask for å hindre soppangrep. En husvask vil også sørge at du slipper å male huset så ofte og det vil forlenge husets levetid. Gjør du feil, kan imidlertid husvasken bli svært kostbar.

Mange gjør feil En av de vanligste feilene folk gjør når de går løs på oppgaven med å gjøre hus og terrasse klare til sommeren, er å rette høytrykksspyleren rett mot husveggen.

- Vi har blitt vant til å bruke høytrykkspyleren til alt fra å vaske bilen til å fjerne grus fra oppkjørselen. Da er det mange som lar seg friste til å bruke den også på husveggen. Den kraftige vannstrålen kan slå vann inn bak plankene og føre til fuktskader. Derfor er dette noe man skal være veldig forsiktig med, sier Raymond Myrland, kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus.

En annen risikabel teknikk er å bruke terrassevaskeren til husvask. Terrassevaskeren er for grov til husveggen og er kun designet til terrasser med steinheller, fliser eller solid plank.

Det enkle er ofte det beste Noen foretrekker å bruke dyre spesialmidler til husvasken. Svenske forskere mener imidlertid at et vanlig flytende håndoppvaskmiddel er like effektivt.

- Yes Original er kjemisk sett det mildeste og mest miljøvennlige alternativet vi testet. Og sammenligner vi med kjemikalieintensive muggmiddel som for eksempel Boracol og Bor-ex, viser vår test at Yes vasker bort muggsoppen mer effektivt, sier Jan Snaar, miljøsjef på Folksam til Gøteborgsposten. Les hele den svenske rapporten her.

Det er bare hvis man skal male huset at man bør bruke kraftig rengjøringsmiddel med høy pH som matter malingen. Da kan det også være behov for å spraye soppdreper på veggen og la det tørke etterpå.

Følgende fremgangsmåte er anbefalt for husvasken:

1. Spray vaskemiddel fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover

2. La virke noen minutter før du går over med en halvstiv børste/kost for å komme til i alle fordypninger. Viktig: Vask alltid nedenfra og oppover for å unngå såkalte vaskestriper og skjolder.

Husk på følgende når du tar husvasken

- Vær forsiktig med høytrykkspyler

- Ikke bruk terrassevasker

- Du trenger ikke dyre spesialvaskemidler til vanlig vask

- Ikke vask i direkte solskinn

3. Vaskemiddelet fjernes ved å skylle rikelig med hageslange ovenfra og nedover. Ikke bruk høytrykkspyler.

- Ikke vask i direkte solskinn, og hold veggen våt under hele vaskeprosessen.

Vask huset før du maler En undersøkelse gjennomført av Gallup for Jordan avdekker at nesten en fjerdedel maler huset uten å vaske først. Det kan bli skjebnesvangert sier ifi.no.

- Hvis man maler uten å vaske, gjør man faktisk en bortkastet jobb. Ikke bare må malerjobben gjøres om igjen innen kort tid, sannsynligvis må veggen også skrapes for å få et akseptabelt sluttresultat, skriver fagmann og produktutvikler i Jordan, Jostein Brekka på ifi.no. Skyll ovenfra og ned med hageslange. Høytrykksspyler anbefales ikke da den fort kan blåse av maling som sitter godt nok og jobben blir større enn nødvendig.

- Vinduer pusser vi flere ganger i året. Sannsynligvis samler det seg dobbelt så mye støv, smuss, soppsporer og salter på de ru og uhøvlede veggene våre. Å male direkte på et slikt underlag gir derfor svært dårlig heft og dårlig trebeskyttelse, fortsetter Brekka.

Vask huset for å unngå mer jobb Vasker du huset hvert år vil husfargen se like frisk og fin ut år etter år. På den måten kan du nyte resultatene av malingsarbeidet lenge.

- Husvasken gir også en svært god anledning til å få oversikt over husets status. Da vil man oppdage om malingen er så tynn at det nesten flasser, om det er råte, grønske, sopp eller andre skader. Hvis man følger vedlikeholdsintervallene som anbefales fra malingsprodusenten og maler før malingsfilmen er nedbrutt, slipper man å skrape - det er bare å gå direkte på med to strøk etter vask, avslutter Brekka.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Stem på Norges drømmehytte

<strong>OPPVASMIDDEL ER BILLIG OG BRA:</strong> Ifølge en stor test utført for det svenske forsikringsselskapet Folksam, er Yes oppvaskmiddel like effektiv som dyre fasadevasker.  FOTO: Elin Scott
OPPVASMIDDEL ER BILLIG OG BRA: Ifølge en stor test utført for det svenske forsikringsselskapet Folksam, er Yes oppvaskmiddel like effektiv som dyre fasadevasker. FOTO: Elin Scott Vis mer

Flytt ut av Oslo og spar millioner

Slik velger du riktig sko til barna

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

<strong>VASK MED KOST:</strong> Bruk en halvstiv børste eller kost når du skal vaske veggene. FOTO: Jordan/ifi.no
VASK MED KOST: Bruk en halvstiv børste eller kost når du skal vaske veggene. FOTO: Jordan/ifi.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer