ENKELT: Visste du at de fleste saueskinn kan vaskes i maskin? FOTO: Marte Korsbrekke
ENKELT: Visste du at de fleste saueskinn kan vaskes i maskin? FOTO: Marte KorsbrekkeVis mer

Vasking av saueskinn

Har du et saueskinn som trenger en rengjøring? Slik gjør du det.

Rødvinsflekker, fettflekker, jordflekker, barnegulp...etter en del bruk trenger de fleste saueskinn å rengjøres. Men hvordan gjør man det?

- Om saueskinnet kan vaskes kommer an på om produksjonsmåten tåler vann og vask. Ikke alle metoder tåler det, understreker daglig leder hos Granberg Garveri, Olav Granberg.

- Vår metode tåler vann og vask. Vi merker skinnene og skriver på hvordan de kan vaskes.

Test om skinnet tåler vask Vet du ikke om skinnet tåler vask kan du ifølge Granberg kappe av en liten bit og prøve med den. Hvis den da blir stiv og sprø så tåler den ikke vask.

- Alternativ metode er da å rense skinnet.

- Mange sender skinn til oss for både vask og rensing. Vi mykner opp og karder ullen i maskinene våre. Lufting og risting hjelper også for å holde skinnet fint og luftig i ulla.

Saueskinn i vaskemaskin Etter å ha lest litt på nettet, kom vi frem til at vi trygt kunne putte saueskinnet i vaskemaskinen, noe vi selvsagt måtte prøve.

Resultatet, som du kan se nedenfor, ble et rent, men noe stivere saueskinn.

Vask og rensing av saueskinn Grete Sandal driver butikken Husetisvingen.no, og er en forhandler av blant saueskinn.

Hun forklarer til Klikk.no at saueskinn/ull renser seg bra selv, men er uhellet først ute kan skinnet vaskes på samme måte som ullplagg; med Milo og ullprogram i vaskemaskin.

- Skinn med ull mindre enn 10 centimeter kan vaskes i maskin.

- Skinn med lengre ull, må håndvaskes. Etter at skinnet har avrent, gni kjøttsiden med flytende håndsåpe(for eksempel Lano), og heng det til tørk.

Etter tørking påpeker Sandal at skinnet vil krympe og stivne noe.

- For å få skinnet mykt igjen skal det strekkest i alle retninger før det er helt tørt. Bruk alle krefter.

Ulla bør ifølge Sandal kardest eller børstes når skinnet er helt tørt.

FØR VASK: Dette saueskinnet hadde ikke blitt rengjort på noen år, så vi kastet det i vaskemaskinen. FOTO: Marte Korsbrekke
FØR VASK: Dette saueskinnet hadde ikke blitt rengjort på noen år, så vi kastet det i vaskemaskinen. FOTO: Marte Korsbrekke Vis mer

- Og bør skinnet renses, gjør dette på renseri.

- La heller aldri skinnet tørke i tørketrommel.

Nysnø framfor vaskemaskin Jørgen Aanonsen er daglig leder i C. Hemsen, en leverandør av lær, skinn og huder. Han vil imidlertid ikke råde deg til å vaske saueskinnet.

- Vi anbefaler nysnø til rengjøring av saueskinn.

- Om det har fått en flekk, ta skinnet rett fra varmen og ut i kulda. Hvis det bare skal rengjøres litt så avkjøles det først i utetemperatur

Videre forklarer Aanonsen at teppebanking skal foregå på kjøttsiden, og at du også bør være forsiktig med å få skinnet gjennomvått.

Les også:
Her ligger de kuleste interiørbildene
Unngå kjøkkentabbene
Sånn, da har vi gnidd barberskum på speilet
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ETTER VASK: Saueskinnet ble uten tvil mye renere, men også litt stivere. Nå har vi mel og merke kun vasket og tørket det, ikke børstet eller kardet. Da ville nok også resultatet blitt en mykere ull. FOTO: Marte Korsbrekke
ETTER VASK: Saueskinnet ble uten tvil mye renere, men også litt stivere. Nå har vi mel og merke kun vasket og tørket det, ikke børstet eller kardet. Da ville nok også resultatet blitt en mykere ull. FOTO: Marte Korsbrekke Vis mer