Vått tøy kan bli en stinkbombe

Tette skittentøykurver, varme badegulv eller vaskemaskinen er ikke steder du bør oppbevare fuktig tøy.

OPP MED TØYET: Ikke la fuktig tøy ligge verken på badegulvet, i skittentøyet eller i maskina, hvis du vil unngå vond lukt. ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner
OPP MED TØYET: Ikke la fuktig tøy ligge verken på badegulvet, i skittentøyet eller i maskina, hvis du vil unngå vond lukt. ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jordslag og lukt kan bli resultatet hvis skittentøyet oppbevares feil. Tette kasser på fuktige bad er rene bakteriebombene og sørger for en karakteristisk stram lukt som kan være vanskelig å bli kvitt.

- De gamle plastkurvene med hull fra 80-tallet var i grunnen helt perfekte, enda så stygge de var. Her fikk tøyet all den luften det trengte, sier Ingun Grimstad Klepp, Etnolog ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Er man nøye på at tøyet er tørt, lukter det jo ikke, fordi det ikke skapes bakterieansamlinger. Glemmer man seg, er de fuktige håndklærne og varmen på badet grunnen hvis det plutselig begynner å lukte, sier hun.

Hva med de sorte prikkene? De kan dukke opp på tøy som har blitt forsømt, fuktig og forlatt i bunnen av skittentøykurven.

- Jordslag dukker opp når tøyet har blitt liggende fuktig for lenge. Da oppstår det bakterier i form av mugg som setter seg som sorte prikker på klærne. Prikkene er vanskelig å fjerne, sier hun.

Vær pliktoppfyllende Det kan være lett å utsette klesvasken i en hektisk hverdag.

- Ikke utsett vaskingen, men vask med en gang dersom klærne er fuktige. Og ikke fall for fristelsen til å kaste fuktige klær i skittentøyskurven for å fjerne rotet. Det vil du angre på siden. Et viktig poeng er også å vaske med fulle maskiner, det sparer miljø, tid og penger, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer